Jedi za poletne dni

Perutninska solata z zelenjavo

Sestavine: 1 pečeni piščanec, pol glave cvetače, por, pol gomolja zelene, pol rdeče paprike, korenček, osminka kisle smetane, 2 jogurta, sok ene limone, sol, poper, 1 šopek seseklanih svežih zelišč.

Priprava: Cvetačo razdelimo na majhne cvetke in skuhamo v slanem kropu, ki smo mu dodali malo mleka, da ostane cvetača bele barve. S piščanca vzamemo kožo, meso odluščimo od kosti, nato pa narežemo na majhne rezance. Poru porežemo zelene liste, ga operemo, osušimo in narežemo na rezance. Zeleno olupimo, operemo in narežemo na rezance. Tudi papriko operemo in narežemo na rezance. Korenček očistimo in naribamo. Por in zeleno na hitro prevremo v vreli vodi. Kislo smetano zmešamo z jogurtom, limonovim sokom, s soljo in poprom. Zelišča operemo, jih odcedimo in drobno sesekljamo ter zmešamo med omako. Vse sestavine zmešamo in pustimo stati kakšno uro, da se solata marinira. Solato dekorativno naložimo na krožnik in prelijemo s pripravljeno omako.

Kostna juha z jetrnim rižem

Sestavine: 80 dag mastnih govejih kosti, 1 mozgova kost, 1,50 l vode, 10 dag jušne zelenjave (korenje, gomolj zelene, peteršiljeva korenina, košček pora, kocen sveže paprike), čebula, sol, poper v zrnju, muškatni orešček, malo žafrana, peteršilj.

Priprava: Kosti prevremo v vreli vodi, jih odcedimo in damo kuhat v hladno vodo, ko voda zavre, dodamo jušno zelenjavo in začimbe. Mozgovi kosti poberemo mozeg, ga v posodi prepražimo, dodamo naribano jušno zelenjavo in na kolobarje narezano čebulo in por, po želji pa lahko dodamo nekoliko paradižnikove mezge. V tem letnem času dodamo sveži paradižnik. Juhi dodamo lahko malo jušne kocke, začinimo jo po okusu. Vre naj počasi v pokriti posodi 2 – 3 ure. Kuhano juho precedimo skozi krpo za precejanje juh. Juhe med kuhanjem nikoli ne mešamo, ker bo postala kalna.

Jetrni riž: V kotličku iz jajc, moke in olja naredimo testo, vanj stresemo zmleta jetra, praženo čebulo, česen, začimbe (ščep majarona, poper, malo timijana, sol). Masi lahko dodamo malo jedilnega škroba.

Zelenjavna lazanja s skuto

Sestavine za testo: 40 dag moke, 4 jajca, mlačna okisana slana voda.

Nadev: 40 dag skute, 3 dl sladke smetane, pol kg špinače, 10 dag margarine ali masla, sol, poper, muškatni orešček, 8 dag parmezana, 12 dag naribanega sir.

Priprava: Pripravimo testo za rezance. Moko presejemo in naredimo v sredini jamico. Vanjo ubijemo jajca in z vilicami umešamo moko, da dobimo rezančno testo, ki ga dobro pognetemo in pustimo počivati pol ure. Spočito testo razvaljamo za noževo konico debelo, ga razrežemo v obliki pekača, tako da dobimo približno 4 do 5 slojev. Testo plast za plastjo kuhamo v slanem kropu. Vsako plast takoj ohladimo v hladni vodi. Pripravimo špinačo. Špinačne liste skuhamo in ožmemo. Na maslu ali margarini na rahlo prepražimo sesekljano čebulo in špinačo. V pomaščen pekač položimo prvo plast testa. Namažemo ga centimeter debelo s skuto. Na skuto potresemo nekaj špinače. Pokapljamo s smetano in potrosimo s parmezanom. Enako potresemo še z muškatnim oreščkom. Položimo drugo plast in naredimo enako. To ponavljamo do tri četrt pekača. Na vrhu pride zadnja plast testa. Potrosimo ga z naribanim parmezanom in ostankom smetane. Lazanjo pečemo eno uro pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Lazanjo nekoliko ohladimo in narežemo na enakomerne dele. Še toplo ponudimo.

Golaž z zapečeno polento

Sestavine: 60 dag bočnika ali plečke, 7 dag maščobe, 40 dag čebule, začimbe za golaž (lovor, sol, poper, paprika v prahu, kumina), 3 stroki česna, 1 žlica paradižnikove mezge, 2 dag moke, 1 dl rdečega vina, sesekljan peteršilj.

Priprava: Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo začimbe za golaž (sesekljan česen in kumino), papriko, paradižnikovo mezgo in nekaj žlic rdečega vina za lepšo barvo, solimo in počasi dušimo. Dodamo narezano meso, malo vode in vse skupaj dušimo do mehkega. Med dušenjem po potrebi prilivamo vodo, da se jed ne prismodi. Ko omaka povre, dodamo še moko, jo nekoliko prepražimo in primerno zalijemo. Golaž dobro prevremo in omako pretlačimo. Nekateri golaž dušijo tako dolgo, da se čebula popolnoma razpusti in ga ni treba pretlačiti. Poleg golaža ponudimo zapečeno polento ali pa široke rezance.

Zapečena polenta: 30 dag koruznega zdroba zakuhamo v slan krop, ki mu prilijemo malo olja. Kuhamo 40 minut. Med tem časom ga večkrat premešamo. Pekač namažemo z oljem, naložimo kuhano polento in jo v vroči pečici zapečemo. Pečeno narežemo na primerne kose, ki jih damo v pomaščeno ponev in jo še malo zapečemo, da se prepeče tudi na notranji strani.

Borovničeva ali jagodna krema

Sestavine: pol kg borovnic ali jagod, 2 rumenjaka, 12 dag sladkorja, 2 dl mleka, 2 dag škrobne moke, vanilin sladkor, rum.

Priprava: Borovnice ali jagode pretlačimo, nato umešamo rumenjake s sladkorjem, dodamo škrobno moko, mleko, jagodno ali borovničevo kašo in rum. Kremo kuhamo nad ognjem, da se strdi. Pripravljeno kremo damo v kozarec, jo dekoriramo s stepeno sladko smetano in obložimo z gozdnimi sadeži.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / torek, 12. januar 2016 / 10:24

Pridobili uporabno dovoljenje, zanimanje veliko

Nova stanovanjsko-poslovna soseska na Vurnikovem trgu v Radovljici ima veljavno uporabno dovoljenje, prodana že skoraj polovica stanovanj. Za knjižnico Občina Radovljica potrebuje še 2,1 milijona evro...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 29. oktober 2009 / 07:00

Cepili bodo v Kranju, Radovljici, Škofji Loki in na Jesenicah

Kranj - Drugega novembra se bo začelo prostovoljno cepljenje proti novi gripi, prednost bodo imeli kronični bolniki, je sporočila dr. Irena Grmek Košnik, direktoric...

Prosti čas / četrtek, 29. oktober 2009 / 07:00

Modna preteklost v sedanjosti

V Mestnem muzeju Ljubljane so predstavili Vive la mode, Lisca je gostovala, a žal vabila ni bilo, so se pa zato Kranju predstavili domačini: Fen Kreativ. V Šiški pa se lahko srečate z identiteto na zi...

Avtomobilizem / četrtek, 29. oktober 2009 / 07:00

Zapuščina ni vse, pomaga pa

Subaru postavlja na ceste peto generacijo modelov Legacy in Outback.

Mularija / četrtek, 29. oktober 2009 / 07:00

Medena veselica v šoli

V podružnični šoli v Podblici so pripravili zares pester večer. Učenci so najprej uživali na medeni veselici, po njej pa se niso odpravili domov, temveč so prespali kar v šoli.

Mularija / četrtek, 29. oktober 2009 / 07:00

Kostanj prodajali za gumbe

Na dvorišču vrtca Čira čara v Kranju je bilo minuli petek še bolj živahno kot ponavadi. Vrtčevski otroci so se namreč prelevili v prave male branjevce in na tržnici pod ogromnim šotorom ponujali...