Erika Povšner

Prehrana v poletnih dneh

Pozabavajmo se z lastno domišljijo ali kuharskimi recepti in pripravimo sveže, barvite in zdrave obroke - kosila, večerje in seveda tudi malice.

Osvežilna poletna juha: na oljčnem olju posteklenite čebulo, dodajte grah, posolite in zalijte z 2 dcl belega vina in jušno osnovo. Pred koncem kuhanja dodajte malo na kocke narezane hamburške slanine, na debelejše rezance (0,5-1 cm) narezan radič in poper. Tik pred serviranjem okisajte s sokom polovice limone.

Vsi vemo, da hrana pomembno prispeva k zdravju in življenjskemu ugodju; tudi glede na različne letne čase. Poletje in vročina prav gotovo z »lahkotnejšim« načinom življenja, oblačenja …, prinašata tudi zahteve po »lahkotnejši, lahki« prehrani v primerjavi s hladnejšimi obdobji, ko telo potrebuje več energije.

Morda prav poletje in dopust ponujata priložnost, da primerno razporedimo dnevne obroke hrane. Pet manjših obrokov hrane bo na prebavne organe, krvni obtok in srce delovalo poživljajoče in precej manj obremenjujoče in utrujajoče kot npr. trije ali celo dva obilna obroka. Tudi telesna teža bo manjša. Ne pozabimo, začnimo dan z zajtrkom. V zdravi prehrani ima prav gotovo posebno mesto. Poleg mleka oz. mlečnih izdelkov in polnozrnatega kruha pojejmo še svež sadež, rezino zelenjave - paradižnika, kumare.

Poletje z obilico zelenjave in sadja z množico zaščitnih snovi, vitaminov in mineralov ponuja odlično priložnost, da ju vključimo tudi v vse druge obroke. Pozabavajmo se z lastno domišljijo ali kuharskimi recepti in pripravimo sveže, barvite in zdrave obroke - kosila, večerje in seveda tudi malice. Skorajda neizmerne možnosti se ponujajo v sestavljanju solat. Ob tem pa seveda še vedno ostaja pravilo, da glavnino obrokov predstavljajo poleg zelenjave in sadja tudi škrobna živila - žita, testenine, riž, krompir. Meso jejmo zmerno. Morda vključimo v jedilnik namesto svinjine ali govedine več rib in belega mesa npr. perutnino, kunca. Tudi dan ali dva »brez mesa« bo ugodno deloval na naše počutje in zdravje. Vsekakor pa jejmo in uporabljajmo čim manj maščob in izdelkov, ki maščobe vsebujejo – paštete, salame … Omejimo tudi sol, raje uporabljajmo druge začimbe. Tudi sladkarij uživajmo malo, čim manj živil z dodanim sladkorjem in sladkih pijač. Praviloma so to »prazne kalorije« brez hranilne vrednosti. Poskrbijo le za kak dodaten kilogram. Žejo gasimo raje z vodo.

Tekočina je še posebej pomembna. Brez hrane človek določeno obdobje lahko funkcionira, nikakor pa ne brez tekočine, ki je v telesu med drugim tudi »pismonoša«; dostavlja hrano možganom. Z izgubo odstotka telesne tekočine zmanjšamo odstotek telesne teže in kar za 15 odstotkov zmanjšamo duhovno in telesno zmogljivost. V poletnih dneh bodimo na to še posebno pozorni in poskrbimo, da popijemo dovolj tekočine. Ne zanemarjajmo in prezrimo žeje. Potreba po tekočini se poveča še posebno, če smo fizično aktivni. Strokovnjaki priporočajo, da naj popije odrasel, zdrav človek od 1,5 do tri (celo štiri) litre tekočine dnevno. Enotnega priporočila ni; potrebe so odvisne od starosti (dojenčki, mali otroci, stari), zdravstvenega stanja, podnebja, telesne aktivnosti … Popili naj bi toliko, kot izločimo. Pomembno je, da pravočasno prisluhnimo svojemu telesu, ne šele ko je žeja velika. Občutek žeje povzroči običajno več kot polodstotna izguba tekočine. Prvo mesto izbora predstavlja voda. Tekočino pa nadomestimo tudi s pitjem negazirane mineralne vode, sadnih in zelenjavnih sokov - najbolje sveže stisnjenih, čajev, svežim sadjem in zelenjavo, juhami, vodo, ki je v jedeh. Najbolj učinkoviti in zdravi so napitki pri sobni temperaturi ali topli čaji. Tekočino pijmo po malem, počasi (1 dcl/uro) prek celega dne. Če so pred nami večji fizični napori, npr. obiski gora, bodimo pozorni, da telo oskrbimo z vodo že dan ali dva pred planirano aktivnostjo. Nikakor pa žeje ne gasimo z alkoholom: pivom, vinom, niti s kavo ali kokakolo.

Navsezadnje pa je v vročih dneh treba pozornost nameniti tudi higieni ravnanja z živili, ki se zaradi visokih temperatur hitreje kvarijo in okužijo. To še posebno velja pri prehrani dojenčkov, otrok, nosečnic in starih ljudi. Škoda bi bilo, da nam dneve pokvarita driska ali bruhanje.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 17. avgust 2009 / 07:00

Za uvod foto jazz

Fotografska razstava Zorana Kozine je v sredo v Galeriji Pungert najavila začetek letošnjega Jazz Kampa Kranj, ki se je s koncertom mentorjev glasbenih delavnic odprl v petek zvečer.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / torek, 23. julij 2019 / 21:20

Kaj si želijo mladi na Jesenicah

Anketa med mladimi je pokazala, da jih slaba polovica želi najti zaposlitev na Jesenicah. V mestu si želijo več koncertov in zabav ter športnih prireditev.

Slovenija / torek, 23. julij 2019 / 21:20

Za nekatere cepivo brezplačno

Proti klopnemu meningoencefalitisu se lahko brezplačno cepijo triletni otroci in 49-letni odrasli.

Razvedrilo / torek, 23. julij 2019 / 21:11

Melodije ob jezeru

Šesta izvedba vse bolj uveljavljenega mednarodnega tekmovanja Blejski zlati mikrofon je ponovno navdušila z nastopi mladih pevk in pevcev iz devetih držav.

Naklo / torek, 23. julij 2019 / 21:09

Razvijali nove poslovne ideje

V Biotehniškem centru Naklo so v okviru projekta Erasmus+ Aqu@teach minuli teden prvič pripravili mednarodno poletno šolo podjetništva z vsebinami s področja akvaponike.

Kronika / torek, 23. julij 2019 / 16:12

Vozilo, ki je končalo v jezeru, poškodovalo žensko

Bled – Iz Blejskega jezera pri Mlinem so danes popoldan potegnili kombinirano vozilo. Kot vse kaže, njegov voznik pri parkiranju ni uporabil ročne zavore, uradnega vzroka za nenavaden dogodek pa po...