Jedi za poletne dni

Nadevani paradižnik

Sestavine: 1 čebula, 2 stroka česna, 1/2 dl sezamovega olja, 1 srednje velika melancana, 3 zelene paprike, 3 mlade bučke, poper, sol, listi zelene, 10 večjih paradižnikov, krekerji s sirom

Priprava: paradižnike operemo in jim odrežemo pecelj. Z žličko izdolbemo notranjost paradižnika, ga obrnemo, da se sok izcedi. Segrejemo olje in na njem prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo stisnjen česen, bučke narezane na kolobarje, paprike na rezance, na kocke narezano melancano, listje zelene, poper in vsebino izdolbenih paradižnikov. Pražimo v pokriti posodi 30 minut, solimo po okusu, odstavimo in ohladimo v hladilniku, da se masa marinira in strdi. Z ohlajeno maso napolnimo paradižnike, jih pustimo v hladilniku do serviranja. Preden damo jed na mizo, jo potrosimo z drobtinami krekerjev s sirom. Paradižnike lepo okrasimo s peteršiljem in zeleno papriko ali pa z redkvicami.

Domača juha

Sestavine: 30 dag govejih reber, 30 dag slabših kosov domače kokoši, 2 l vode, 10 dag jušne zelenjave (korenje, zelena, peteršilj, paradižnik, košček sveže paprike), sol, poper, muškatni orešček, žafran, drobnjak

Priprava: juho pristavimo kot govejo juho, le da dodamo še perutnino in perutninske želodčke. Juho kuhamo približno 2 uri. Meso uporabimo za jušni vložek, ki ga narežemo na rezance in vložimo v juho. Goveja rebra pa uporabimo za nadevanje ali v solati s čebulo. V juho pa vložimo še zdrobove žličnike.

Zdrobovi žličniki: 6 dag masti ali margarine oziroma masla vmešamo, dodamo 2 celi jajci, peteršilj ali drobnjak in zdrob. Vse skupaj narahlo premešamo. Vodo zavremo in vanjo zakuhamo takoj z žlico enakomerne žličnike. Vrejo naj 15 do 20 minut. Žličnike vzamemo iz vode tik pred serviranjem, sicer postanejo trdi.

Zelenjavna lazanja s skuto

Sestavine za testo: 40 dag moke, 4 jajca, mlačna okisana slana voda

Sestavine za nadev: 40 dag skute, 3 dl sladke smetane, 1/2 kg špinače, 10 dag margarine ali masla, sol, poper, muškatni orešček, 8 dag parmezana, 12 dag naribanega sir.

Priprava: pripravimo testo za rezance. Moko (namenska moka) presejemo in naredimo v sredini jamico. Vanjo ubijemo jajca in z vilicami vmešamo moko, da dobimo rezančno testo. Testo dobro pregnetemo in pustimo počivati pol ure. Spočito testo razvaljamo za noževo konico debelo, ga razrežemo v obliki pekača, tako da dobimo približno 4 do 5 slojev. Testo plast za plastjo kuhamo v slanem kropu. Vsako plast takoj ohladimo v hladni vodi. Pripravimo špinačo. Špinačne liste skuhamo in ožmemo. Na maslu ali margarini rahlo prepražimo sesekljano čebulo in špinačo. V pomaščen pekač položimo prvo plast testa. Namažemo ga 1 cm debelo s skuto. Na skuto potresemo nekaj špinače. Pokapljamo s smetano in potrosimo s parmezanom. Enako potresemo še z muškatnim oreščkom. Položimo drugo plast in naredimo enako. To ponavljamo do tri četrt pekača. Na vrhu pride zadnja plast testa. Potrosimo ga z naribanim parmezanom in ostankom smetane. Lazanjo pečemo eno uro pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Lazanjo ohladimo in narežemo na enakomerne dele.

Nadevana svinjska ribica

Sestavine: 60 dag svinjske ribice, 1 vejica svežega timijana in rožmarina, malo mlete kumine, sol, poper, 4 blanširani ohrovtovi listi

Nadev: 1 čebula, 2 žlici maščobe, 15 dag jurčkov ali kakšne druge gobe, 2 stroka neočiščenega česna, 2 jajci, peteršilj, sol, poper, pol vejice luštreka.

Priprava: meso očistimo in začinimo s soljo, poprom, sesekljanim rožmarinom, timijanom in mleto kumino ter pustimo stati nekaj časa. Medtem pripravimo nadev, tako da v ponvi na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, na lističe narezane gobe in česen, da zadiši. Maso nekoliko ohladimo, dodamo jajca, peteršilj, začinimo in premešamo. Z nožem in nato s kuhalnico ribi naredimo luknjo, ki jo napolnimo z nadevom in dobro zašpilimo. Zavijemo jo v liste slanine in ohrovtove liste. Nadevano svinjsko ribico počasi spečemo pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Pečeno narežemo in damo na krožnik po dve rezini mesa in dva kosa korenčkovih štrukljev. Prelijemo z malo omake od pečenja, jed okrasimo s svežimi zelišči. Ponudimo z zeleno solato.

Korenčkovi štruklji

Naredimo rezančno testo iz dveh jajc. Iz testa narežemo liste tako kot za lazanjo in jih skuhamo v vreli slani vodi. Korenček nekoliko prevremo, ga zmeljemo, primešamo jajce, začinimo in z nadevom nadevamo krpe testa, zvijemo v štrukelj, ki ga zavijemo v pomaščeno alufolijo. Štruklje kuhamo v slanem kropu 25 minut. Nekoliko jih ohladimo in narežemo na primerne komade.

Makov zavitek

Sestavine: 3 dag kvasa, 30 dag moke, 4 dag masla ali margarine, 5 dag sladkorja, sol, mleko po potrebi, 2 rumenjaka, rum, vaniljin sladkor

Priprava: kvas nadrobimo v moko, vse zmešamo z maslom in dodamo sladkor, sol, rum in vaniljin sladkor. Mleko žvrkljamo z rumenjaki in vmešamo v testo. Testo dobro stepamo in pokrijemo s prtičem, da počiva kakšno uro. Potem testo tanko razvaljamo na pomokanem prtu. Po testu premažemo nadev in zvijemo. Položimo ga na pomaščen pekač, premažemo z žvrkljanim jajcem ali beljakom, postavimo v hladno pečico in zlato rjavo zapečemo. Temperaturo počasi zvišujemo.

Makov nadev: 1 dl mleka zavremo, dodamo 1 žlico medu, 4 žlice sladkorja, 15 dag zmletega maka, rozine, naribano limonino lupinico in malo cimeta. Vse kuhamo na ognju in stalno mešamo, dokler se ne zgosti. Nadevu lahko dodamo malo stepene sladke smetane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 12. januar 2009 / 07:00

Zablesteli tik pred svetovnim prvenstvom

Kreischberg - Naši deskarji so se na zadnji tekmi svetovnega pokala v paralelnem slalomu pred odhodom na svetovno prvenstvo veselili največjega skupnega uspeha do sedaj in najbol...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 13. januar 2021 / 19:30

Zinkina sreča ob vnukih

»Sin ga je v ihti odrinil od sebe in Marko je za sekundo prepozno reagiral, zgrmel je več kot petdeset metrov v globino. Ostal je živ, a tetraplegik. Vrnil se je k bivši ženi, meni pa so ostali za...

Gospodarstvo / sreda, 13. januar 2021 / 19:06

Poziv za razdelitev petih milijonov mask

Kranj – Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) v imenu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo poziva samozaposlene in mikro podjetja z enim do štirimi zaposlenimi k prevzemu brezplač...

Gospodarstvo / sreda, 13. januar 2021 / 19:05

Register kmetijskih gospodarstev ne deluje

Kranj – Register kmetijskih gospodarstev vse do 24. januarja ne bo deloval. V tem času bo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na podlagi zakona o interventnih ukrepih za omilitev posl...

Šport / sreda, 13. januar 2021 / 19:04

V Italiji trije Gorenjci

Škofja Loka – Slovenski balinarji, še zlasti člani reprezentance, so v najvišji italijanski balinarski ligi zelo priljubljeni, kar je potrdil tudi ravnokar končani prestopni rok. V najboljših itali...

Kultura / sreda, 13. januar 2021 / 19:04

Prepletanje barv in motivov iz narave

Tokrat se z izložbeno razstavo slikarskih del na platnu v Kranju predstavlja domačin, vsestranski ustvarjalec Uroš Frelih. Naslov razstave je Prepletanje svetlobe in energij narave.