Na gasilski paradi ob 110-letnici PGD Voglje so sodelovala tudi druga gasilska društva v občini Šenčur.

Visok jubilej vogljanskih gasilcev

Ob 110-letnici Prostovoljnega gasilskega društva Voglje so v nedeljo pripravili slovesnost z gasilsko parado.

Voglje – V Vogljah imajo prostovoljno gasilsko društvo že 110 let, za kar so na nedeljski slovesnosti pred gasilskim domom prejeli bronasto plaketo Gasilske zveze Slovenije in srebrni znak Civilne zaščite. Na slovesnosti, ki se je pričela z gasilsko parado, so podelili tudi priznanja najzaslužnejšim članom, domači župnik pater Andrej Pirš pa je blagoslovil zadnjo pridobitev - nova avtomatska dvižna vrata v gasilskem domu.

V društvu imajo danes 266 članov, od tega je 15 operativnih gasilcev, 44 pionirjev, 8 mladincev in 17 veteranov, je povedal predsednik Aleksander Kozina. V Vogljah začetki gasilstva segajo že v leto 1883, ko so vaščani kupili ročno prenosno brizgalno za gašenje požarov, organizirano pa so se z njim začeli ukvarjati 2. aprila 1899 (na velikonočni ponedeljek), ko so ustanovili gasilsko društvo, v katerega so se vključili tudi prebivalci sosednjega Voklega. Prvi gasilski dom so leta 1900 zgradili na mestu farovškega poda, sedanjega pa so zgradili pred 23 leti.

Zbrane je nagovoril tudi šenčurski podžupan Ciril Kozjek, ki je izpostavil dobro opremljenost gasilskih društev v občini in poudaril, da bo občina Šenčur tudi naprej skrbela za dobro delovanje gasilskih društev. Predstavnik Gasilske zveze Slovenije Jože Brlec pa je dejal, da je gasilstvo v Sloveniji tudi po 140 letih od ustanovitve prvega gasilskega društva v dobri kondiciji, kar se je pokazalo tudi v zadnjih letih, ko so gasilci ob naravnih nesrečah že večkrat združili moči in pomagali prizadetim prebivalcem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / petek, 17. avgust 2007 / 07:00

Kapelica bo od obojih

Prej so jo imeli Binkeljčani, po rekonstrukciji cestnega odseka Podlubnik-Klančar pa so kapelico preselili na drugo stran ceste, v Podlubnik. Ob Marijinem prazniku so jo blagoslovili.

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Odkrili obnovljeni spomenik

V Goričah so odkrili obnovljeni spomenik padlim borcem NOV 1941-1945. Več dogodkov v sklopu praznika krajevnih skupnosti Golnik, Goriče in Tenetiše.

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Na Krvavcu kopljejo arheologi

Na Krvavcu letos nadaljujejo arheološka izkopavanja območja srednjeveške pastirske poselitve. Iskali so sirarno, našli pa konjski hlev.

Zanimivosti / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Anketa: Država pozabila na Železnike

Popoplavna sanacija bo odslej v občini Železniki očitno potekala precej počasneje, saj naj bi letos po predlogu drugega rebalansa državnega proračuna prejela 1,2 milijona evrov oz. samo četrtino oblju...

Tržič / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Koncesija za odpadne vode

Tržiški občinski svet je potrdil odlok, ki omogoča podelitev druge koncesije Komunali Tržič. Pred podpisom pogodbe o odvajanju in čiščenju odpadne vode seznanitev z vsebino.

Nasveti / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Širokopasovna omrežja in storitve

Slovenija se uvršča med prvih dvajset držav pri kakovosti širokopasovnega dostopa. Pri gradnji optičnega omrežja smo med najhitrejšimi v EU.