Zaščitena bo tudi v Bruslju
Kranjska klobasa je zaščitena z geografsko označbo, pod tem imenom jo lahko izdeluje le deseterica mesarjev.
Sora – Končano je prehodno obdobje za poimenovanje kranjske klobase, tradicionalnega slovenskega živila, zaščitenega z geografsko označbo. Od lanskega marca ima ta mesnina geografsko označbo, ki jo je z odločbo izdalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kot so povedali predstavniki gospodarsko interesnega združenja Kranjska klobasa, je ta mesnina izdelana po točno določeni recepturi in potrjenem proizvodnem postopku ter sodi med izdelke višje kakovosti, zato jo s tem imenom lahko poimenujejo samo certificirani proizvajalci. Takšnih je v Sloveniji deset, med njimi tudi trije gorenjski: mesarija Arvaj, Mesarstvo Čadež in Kamniške mesnine. V prihodnjih mesecih se jim bo zagotovo pridružilo še nekaj zagovornikov uvajanja reda in spoštovanja pravil pri pripravi kranjske klobase, da bodo potrošniki zagotovo vedeli, kaj lahko pričakujemo pod imenom kranjska klobasa, ki je pod različnimi imeni sicer znana v številnih predelih sveta.
Kranjska klobasa certificiranih proizvajalcev je na pasici ali nalepki enotno označena z enotnim logotipom in nacionalnim znakom kakovosti, v prihodnje pa naj bi jo zaščitili tudi v evropskem merilu, kar bo sicer trajalo dve ali tri leta, je na priložnostni novinarski konferenci povedal predsednik združenja Aljoša Pegan. Številna dejstva, ki jih je v kontekst nekdanjega in današnjega časa postavil etnolog dr. Janez Bogataj, dokazujejo povezavo kranjske klobase s slovensko tradicijo. K večji prepoznavnosti in dodatni vrednosti bo pomembno prispeval letošnji tridnevni festival kranjske klobase, ki bo v mesecu avgustu v Hiši kulinarike v Sori pri Medvodah.