O zašpiljeni in zaščiteni kranjski klobasi so govorili (z leve): Franc Jezeršek, Aljoša Pegan, Boris Jež in dr. Janez Bogataj.

Zaščitena bo tudi v Bruslju

Kranjska klobasa je zaščitena z geografsko označbo, pod tem imenom jo lahko izdeluje le deseterica mesarjev.

Sora – Končano je prehodno obdobje za poimenovanje kranjske klobase, tradicionalnega slovenskega živila, zaščitenega z geografsko označbo. Od lanskega marca ima ta mesnina geografsko označbo, ki jo je z odločbo izdalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kot so povedali predstavniki gospodarsko interesnega združenja Kranjska klobasa, je ta mesnina izdelana po točno določeni recepturi in potrjenem proizvodnem postopku ter sodi med izdelke višje kakovosti, zato jo s tem imenom lahko poimenujejo samo certificirani proizvajalci. Takšnih je v Sloveniji deset, med njimi tudi trije gorenjski: mesarija Arvaj, Mesarstvo Čadež in Kamniške mesnine. V prihodnjih mesecih se jim bo zagotovo pridružilo še nekaj zagovornikov uvajanja reda in spoštovanja pravil pri pripravi kranjske klobase, da bodo potrošniki zagotovo vedeli, kaj lahko pričakujemo pod imenom kranjska klobasa, ki je pod različnimi imeni sicer znana v številnih predelih sveta.

Kranjska klobasa certificiranih proizvajalcev je na pasici ali nalepki enotno označena z enotnim logotipom in nacionalnim znakom kakovosti, v prihodnje pa naj bi jo zaščitili tudi v evropskem merilu, kar bo sicer trajalo dve ali tri leta, je na priložnostni novinarski konferenci povedal predsednik združenja Aljoša Pegan. Številna dejstva, ki jih je v kontekst nekdanjega in današnjega časa postavil etnolog dr. Janez Bogataj, dokazujejo povezavo kranjske klobase s slovensko tradicijo. K večji prepoznavnosti in dodatni vrednosti bo pomembno prispeval letošnji tridnevni festival kranjske klobase, ki bo v mesecu avgustu v Hiši kulinarike v Sori pri Medvodah.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 21. junij 2019 / 08:19

Kolesarji tudi na Gorenjskem

V sredo se je začela 26. dirka Po Sloveniji, danes pa karavana kolesarjev, v kateri je vrsta odličnih tekmovalcev, prihaja tudi na Gorenjsko. Včeraj je zmagal Luka Mezgec.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Mi plešemo

Slovenci so se že navadili, da enkrat letno v Ljubljani pripravijo dan aerobike, Plesna zveza Slovenije je podelila priznanja, pred časom so nam predstavili vrhunski izdelek, ki je vseboval zlato, sed...

Mularija / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Učenke s pisateljsko žilico

Med zmagovalci literarnega natečaja Gradim svet iz besed so bile tudi tri gorenjske učenke: Tina Malenšek iz Preske, Petra Piber z Bleda in Ana Krajšek z Jesenic.

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Čemaž, naravno zdravilo

Čemaž, ki ga poznamo tudi pod imenom divji česen, gozdni česen, kačji lek, štrkavec ter medvedji česen, ima številne zdravilne učinke, lahko pa ga uporabite tudi za spomladansko očiščevalno sredstvo,...

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Smučarska avantura z radiem

Radio Si - Radio Slovenia International, ki kot 4. nacionalni radijski program deluje v okviru RTV Slovenija, je organiziral smučanje izpod Mont Blanca, ki je potekalo od 22. do 27. februarja v franco...

GG Plus / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Za vsak okus ena

V Komendi smo tokrat spraševali, kako dobro poznate kranjsko klobaso, kako pogosto in s čim najraje jo jeste in ali se Slovenci z njo primerno ponašamo.