Jedi za poletne dni

Hobotnica v solati

Sestavine: 50 dag hobotnice, pol dl oljčnega olja, pol dl jabolčnega kisa, 3 stroki česna, 1 vejica peteršilja, sol, poper.

Priprava: Hobotnici odstranimo drobovino in jo kuhamo v vodi tako dolgo, da se zmehča (če dodamo plutovinast zamašek se zmehčajo prej). Še topli odstranimo kožo in pustimo, da se ohladi. Narežemo jo na kolobarje, dolijemo oljčno olje, kis, dodamo sveže sesekljan peteršilj, strt česen, solimo in popopramo. Hobotnico lahko nekaj časa pustimo v marinadi ali jo ponudimo takoj. Poleg ponudimo svež kruh.

Juha iz buče

Sestavine: 6 dag masla ali margarine, 6 dag čebule, 2 stroka česna, 70 dag jedilne buče, sol, poper, vejica peteršilja, na kocke narezan kruh, nariban parmezan, sladka smetana po okusu.

Priprava: Na maslu ali margarini prepražimo sesekljano čebulo in česen, peteršilj in na kocke narezano jedilno bučo. Juho nekaj časa kuhamo, jo začinimo s soljo in poprom. Kuhano zmeljemo s paličnim mešalnikom in zgostimo s smetano. Juho potresemo z naribanim parmezanom ali kakšnim drugim sirom, kruhovimi kockami in juho gratiniramo, da se sir lepo zapeče.

Goveji ptički Esterhazy

Sestavine: 4 goveji zrezki (notranje stegno, lahko pa tudi rostbif), sol, poper. Nadev: malo svinjske masti ali pa margarine, 1 srednje velika čebula, 8 dag prekajene slanine, nekaj kaper, 4 drobne kisle kumarice, sardelni fileti ali sardelna pasta, 1 žlica gorčice, 1 žlica moke, 5 dag masti, malo juhe, 1/8 l kisle smetane, 2 srednje debela korenčka.

Priprava: Goveje zrezke potolčemo. Porežemo jim žile, jih solimo, popopramo ter obložimo z nadevom, ki ga pripravimo tako, da čebulo drobno sesekljamo in na hitro prepražimo na masti. Druge dodatke narežemo po dolgem in jih položimo na zrezke. Zrezke zvijemo in jih zvežemo z močno nitjo ali tanko vrvico. Povaljamo jih v moki in na hitro opečemo z vseh strani. Nato jih zalijemo z juho ali vodo. Dušimo jih do polovice, nato dodamo še na tanke rezance narezano korenje. Nato jih dušimo do mehkega. Posoda naj bo pokrita. Ko so rulade mehke, izgotovimo omako, tako da omako pomokamo, zalijemo, dodamo smetano in malo rdečega vina. Omako povremo. Ruladice odvijemo in jih damo na krožnik, prelijemo s pripravljeno omako. Ponudimo jih s širokimi rezanci ali pa krompirjevimi štruklji.

Krompirjevi štruklji s praženimi drobtinami

Sestavine za krompirjevo testo: 50 dag kuhanega in pretlačenega krompirja, 20 dag ostre moke, 4 dag margarine, 5 dag zdroba, 2 jajci, sol. Nadev: 10 dag margarine, 10 dag presejanih drobtin, 2 jajci.

Priprava: Krompir še topel olupimo in takoj pretlačimo, ohlajenemu dodamo margarino ali olje, jajca in sol. Dodamo še ostro moko in zdrob ter pognetemo v testo. Pustimo ga počivati krajši čas. Spočitega razvaljamo, ga premažemo s stepenim jajcem in na maščobi prepraženimi drobtinami. Testo zvijemo v štrukelj, ki ga zavijemo v pomaščeno alufolijo. Kuhamo ga v slanem kropu 30 minut, odvisno od debeline štruklja. Kuhanega odvijemo in ponudimo k ruladicami.

Jabolčni zavitek malo drugače

Sestavine za testo: 1, 5dl mleka, 25 dag moke, 1 jajce, 2 žlici olja, 1 žlička belega vina, olje za premaz.

Nadev: 5 dag mandljevih lističev, 10 dag masla ali margarine, 6 dag drobtin, 15 dag sladkorja, 1 limona, 80 dag kislih jabolk, malo kalvadosa, malo ruma, 5 dag rozin, malo mletega cimeta, sladkor za potresanje.

Vanilijeva omaka: 1 vanilijev strok, 2,5 l mleka, 2,5 l sladke smetane, 6 rumenjakov, 8 dag sladkorja v prahu.

Priprava: Za testo segrejemo mleko, dodamo moko, jajca, olje, belo vino in ščep soli ter zamesimo gladko testo. Premažemo ga z oljem. Testo pokrijemo s toplo krpo in pustimo počivati kakšno uro.

Nadev: Mandljeve lističe v ponvi zlato rumeno prepražimo. 5 dag masla ali margarine raztopimo v ponvi, dodamo drobtine, sladkor in vse skupaj nekoliko prepražimo, nato ohladimo. Limoni stisnemo sok. Jabolka olupimo, jih narežemo na četrtine, izrežemo koščišče, nato jih narežemo še na tanke lističe. Jabolkom dodamo sladkor, kalvados ali liker maraskino, v rumu namočene rozine, cimet in mandlje. Vse skupaj zmešamo. Preostalo maščobo razpustimo in jo postavimo na stran. Testo na pomokani krpi razvlečemo. Premažemo ga z maslom ali margarino. Sredino testa potresemo s prepraženimi drobtinami. Jabolčni nadev potresemo po testu in ga zvijemo v zavitek. Premažemo ga z maščobo in ga položimo v pomaščen pekač. Pečemo ga v segreti pečici najprej pri 200 stopinjah Celzija, nato pa še pri 180 stopinjah Celzija, približno 25 minut. Zavitek potresemo s sladkorjem v prahu.

Vanilijeva krema: Vanilin strok razpolovimo, sredino potegnemo ven in vse skupaj kuhamo z mlekom in smetano. Vanilin strok poberemo iz mleka. Rumenjake in sladkor penasto vmešamo, dodamo vroče mleko in kuhamo nad ognjem, da se krema nekoliko zgosti.

Zavitek serviramo toplega ali pa hladnega in ga prelijemo s pripravljeno kremo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 30. junij 2007 / 07:00

Štiri desetletja kolesarskih dirk

Kolesarski klub Sava Kranj je izdal poseben zbornik, v katerem so opisane vse kranjske dirke od leta 1967 do letos.

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Sprejeli poročilo STC Stari vrh

Todraž - Matej Demšar, direktor Smučarsko turističnega centra Stari vrh, je na zadnji seji občinskega sveta Gorenja vas-Poljane drugič predstavil poročilo o poslovanju podjetja,...

Zanimivosti / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Sedemdeset let gasilstva na Trsteniku

Trstenik - Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Trstenik letos praznuje 70-letnico obstoja. Društvo so ustanovili šestega maja leta 1937. Prva seja je potekala pri Petru Zaplotniku,...

Splošno / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Šestnajsti rojstni dan

Pred šestnajstimi leti je sedanja generacija Slovenk in Slovencev uresničila večstoletni sen po neodvisni in samostojni državi. Slovenska osamosvojitev je bila enkratno dejanje, ki je jasno začrtal...

Splošno / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Ptujske vedute ali "Ljubezen na prvi pogled"

OO NSi Žirovnica je v soboto, 16. junija, organiziral izlet na Ptuj. To ni prvič, da smo svoje člane in prijatelje popeljali po naši prelepi Sloveniji: ogledali smo si že Vipavsko dolino in Koroško...

Splošno / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Ustvarjalne delavnice v knjižnici

V knjižnici Matije Čopa Žirovnica bodo tudi tokrat z ustvarjalnimi delavnicami skušali poskrbeti za aktivno preživljanje prostega časa med počitnicami. Delavnice bodo potekale v naslednjih termin...