Jedi za poletne dni
Hobotnica v solati
Sestavine: 50 dag hobotnice, pol dl oljčnega olja, pol dl jabolčnega kisa, 3 stroki česna, 1 vejica peteršilja, sol, poper.
Priprava: Hobotnici odstranimo drobovino in jo kuhamo v vodi tako dolgo, da se zmehča (če dodamo plutovinast zamašek se zmehčajo prej). Še topli odstranimo kožo in pustimo, da se ohladi. Narežemo jo na kolobarje, dolijemo oljčno olje, kis, dodamo sveže sesekljan peteršilj, strt česen, solimo in popopramo. Hobotnico lahko nekaj časa pustimo v marinadi ali jo ponudimo takoj. Poleg ponudimo svež kruh.
Juha iz buče
Sestavine: 6 dag masla ali margarine, 6 dag čebule, 2 stroka česna, 70 dag jedilne buče, sol, poper, vejica peteršilja, na kocke narezan kruh, nariban parmezan, sladka smetana po okusu.
Priprava: Na maslu ali margarini prepražimo sesekljano čebulo in česen, peteršilj in na kocke narezano jedilno bučo. Juho nekaj časa kuhamo, jo začinimo s soljo in poprom. Kuhano zmeljemo s paličnim mešalnikom in zgostimo s smetano. Juho potresemo z naribanim parmezanom ali kakšnim drugim sirom, kruhovimi kockami in juho gratiniramo, da se sir lepo zapeče.
Goveji ptički Esterhazy
Sestavine: 4 goveji zrezki (notranje stegno, lahko pa tudi rostbif), sol, poper. Nadev: malo svinjske masti ali pa margarine, 1 srednje velika čebula, 8 dag prekajene slanine, nekaj kaper, 4 drobne kisle kumarice, sardelni fileti ali sardelna pasta, 1 žlica gorčice, 1 žlica moke, 5 dag masti, malo juhe, 1/8 l kisle smetane, 2 srednje debela korenčka.
Priprava: Goveje zrezke potolčemo. Porežemo jim žile, jih solimo, popopramo ter obložimo z nadevom, ki ga pripravimo tako, da čebulo drobno sesekljamo in na hitro prepražimo na masti. Druge dodatke narežemo po dolgem in jih položimo na zrezke. Zrezke zvijemo in jih zvežemo z močno nitjo ali tanko vrvico. Povaljamo jih v moki in na hitro opečemo z vseh strani. Nato jih zalijemo z juho ali vodo. Dušimo jih do polovice, nato dodamo še na tanke rezance narezano korenje. Nato jih dušimo do mehkega. Posoda naj bo pokrita. Ko so rulade mehke, izgotovimo omako, tako da omako pomokamo, zalijemo, dodamo smetano in malo rdečega vina. Omako povremo. Ruladice odvijemo in jih damo na krožnik, prelijemo s pripravljeno omako. Ponudimo jih s širokimi rezanci ali pa krompirjevimi štruklji.
Krompirjevi štruklji s praženimi drobtinami
Sestavine za krompirjevo testo: 50 dag kuhanega in pretlačenega krompirja, 20 dag ostre moke, 4 dag margarine, 5 dag zdroba, 2 jajci, sol. Nadev: 10 dag margarine, 10 dag presejanih drobtin, 2 jajci.
Priprava: Krompir še topel olupimo in takoj pretlačimo, ohlajenemu dodamo margarino ali olje, jajca in sol. Dodamo še ostro moko in zdrob ter pognetemo v testo. Pustimo ga počivati krajši čas. Spočitega razvaljamo, ga premažemo s stepenim jajcem in na maščobi prepraženimi drobtinami. Testo zvijemo v štrukelj, ki ga zavijemo v pomaščeno alufolijo. Kuhamo ga v slanem kropu 30 minut, odvisno od debeline štruklja. Kuhanega odvijemo in ponudimo k ruladicami.
Jabolčni zavitek malo drugače
Sestavine za testo: 1, 5dl mleka, 25 dag moke, 1 jajce, 2 žlici olja, 1 žlička belega vina, olje za premaz.
Nadev: 5 dag mandljevih lističev, 10 dag masla ali margarine, 6 dag drobtin, 15 dag sladkorja, 1 limona, 80 dag kislih jabolk, malo kalvadosa, malo ruma, 5 dag rozin, malo mletega cimeta, sladkor za potresanje.
Vanilijeva omaka: 1 vanilijev strok, 2,5 l mleka, 2,5 l sladke smetane, 6 rumenjakov, 8 dag sladkorja v prahu.
Priprava: Za testo segrejemo mleko, dodamo moko, jajca, olje, belo vino in ščep soli ter zamesimo gladko testo. Premažemo ga z oljem. Testo pokrijemo s toplo krpo in pustimo počivati kakšno uro.
Nadev: Mandljeve lističe v ponvi zlato rumeno prepražimo. 5 dag masla ali margarine raztopimo v ponvi, dodamo drobtine, sladkor in vse skupaj nekoliko prepražimo, nato ohladimo. Limoni stisnemo sok. Jabolka olupimo, jih narežemo na četrtine, izrežemo koščišče, nato jih narežemo še na tanke lističe. Jabolkom dodamo sladkor, kalvados ali liker maraskino, v rumu namočene rozine, cimet in mandlje. Vse skupaj zmešamo. Preostalo maščobo razpustimo in jo postavimo na stran. Testo na pomokani krpi razvlečemo. Premažemo ga z maslom ali margarino. Sredino testa potresemo s prepraženimi drobtinami. Jabolčni nadev potresemo po testu in ga zvijemo v zavitek. Premažemo ga z maščobo in ga položimo v pomaščen pekač. Pečemo ga v segreti pečici najprej pri 200 stopinjah Celzija, nato pa še pri 180 stopinjah Celzija, približno 25 minut. Zavitek potresemo s sladkorjem v prahu.
Vanilijeva krema: Vanilin strok razpolovimo, sredino potegnemo ven in vse skupaj kuhamo z mlekom in smetano. Vanilin strok poberemo iz mleka. Rumenjake in sladkor penasto vmešamo, dodamo vroče mleko in kuhamo nad ognjem, da se krema nekoliko zgosti.
Zavitek serviramo toplega ali pa hladnega in ga prelijemo s pripravljeno kremo.