Jedi za poletne dni

Hobotnica v solati

Sestavine: 50 dag hobotnice, pol dl oljčnega olja, pol dl jabolčnega kisa, 3 stroki česna, 1 vejica peteršilja, sol, poper.

Priprava: Hobotnici odstranimo drobovino in jo kuhamo v vodi tako dolgo, da se zmehča (če dodamo plutovinast zamašek se zmehčajo prej). Še topli odstranimo kožo in pustimo, da se ohladi. Narežemo jo na kolobarje, dolijemo oljčno olje, kis, dodamo sveže sesekljan peteršilj, strt česen, solimo in popopramo. Hobotnico lahko nekaj časa pustimo v marinadi ali jo ponudimo takoj. Poleg ponudimo svež kruh.

Juha iz buče

Sestavine: 6 dag masla ali margarine, 6 dag čebule, 2 stroka česna, 70 dag jedilne buče, sol, poper, vejica peteršilja, na kocke narezan kruh, nariban parmezan, sladka smetana po okusu.

Priprava: Na maslu ali margarini prepražimo sesekljano čebulo in česen, peteršilj in na kocke narezano jedilno bučo. Juho nekaj časa kuhamo, jo začinimo s soljo in poprom. Kuhano zmeljemo s paličnim mešalnikom in zgostimo s smetano. Juho potresemo z naribanim parmezanom ali kakšnim drugim sirom, kruhovimi kockami in juho gratiniramo, da se sir lepo zapeče.

Goveji ptički Esterhazy

Sestavine: 4 goveji zrezki (notranje stegno, lahko pa tudi rostbif), sol, poper. Nadev: malo svinjske masti ali pa margarine, 1 srednje velika čebula, 8 dag prekajene slanine, nekaj kaper, 4 drobne kisle kumarice, sardelni fileti ali sardelna pasta, 1 žlica gorčice, 1 žlica moke, 5 dag masti, malo juhe, 1/8 l kisle smetane, 2 srednje debela korenčka.

Priprava: Goveje zrezke potolčemo. Porežemo jim žile, jih solimo, popopramo ter obložimo z nadevom, ki ga pripravimo tako, da čebulo drobno sesekljamo in na hitro prepražimo na masti. Druge dodatke narežemo po dolgem in jih položimo na zrezke. Zrezke zvijemo in jih zvežemo z močno nitjo ali tanko vrvico. Povaljamo jih v moki in na hitro opečemo z vseh strani. Nato jih zalijemo z juho ali vodo. Dušimo jih do polovice, nato dodamo še na tanke rezance narezano korenje. Nato jih dušimo do mehkega. Posoda naj bo pokrita. Ko so rulade mehke, izgotovimo omako, tako da omako pomokamo, zalijemo, dodamo smetano in malo rdečega vina. Omako povremo. Ruladice odvijemo in jih damo na krožnik, prelijemo s pripravljeno omako. Ponudimo jih s širokimi rezanci ali pa krompirjevimi štruklji.

Krompirjevi štruklji s praženimi drobtinami

Sestavine za krompirjevo testo: 50 dag kuhanega in pretlačenega krompirja, 20 dag ostre moke, 4 dag margarine, 5 dag zdroba, 2 jajci, sol. Nadev: 10 dag margarine, 10 dag presejanih drobtin, 2 jajci.

Priprava: Krompir še topel olupimo in takoj pretlačimo, ohlajenemu dodamo margarino ali olje, jajca in sol. Dodamo še ostro moko in zdrob ter pognetemo v testo. Pustimo ga počivati krajši čas. Spočitega razvaljamo, ga premažemo s stepenim jajcem in na maščobi prepraženimi drobtinami. Testo zvijemo v štrukelj, ki ga zavijemo v pomaščeno alufolijo. Kuhamo ga v slanem kropu 30 minut, odvisno od debeline štruklja. Kuhanega odvijemo in ponudimo k ruladicami.

Jabolčni zavitek malo drugače

Sestavine za testo: 1, 5dl mleka, 25 dag moke, 1 jajce, 2 žlici olja, 1 žlička belega vina, olje za premaz.

Nadev: 5 dag mandljevih lističev, 10 dag masla ali margarine, 6 dag drobtin, 15 dag sladkorja, 1 limona, 80 dag kislih jabolk, malo kalvadosa, malo ruma, 5 dag rozin, malo mletega cimeta, sladkor za potresanje.

Vanilijeva omaka: 1 vanilijev strok, 2,5 l mleka, 2,5 l sladke smetane, 6 rumenjakov, 8 dag sladkorja v prahu.

Priprava: Za testo segrejemo mleko, dodamo moko, jajca, olje, belo vino in ščep soli ter zamesimo gladko testo. Premažemo ga z oljem. Testo pokrijemo s toplo krpo in pustimo počivati kakšno uro.

Nadev: Mandljeve lističe v ponvi zlato rumeno prepražimo. 5 dag masla ali margarine raztopimo v ponvi, dodamo drobtine, sladkor in vse skupaj nekoliko prepražimo, nato ohladimo. Limoni stisnemo sok. Jabolka olupimo, jih narežemo na četrtine, izrežemo koščišče, nato jih narežemo še na tanke lističe. Jabolkom dodamo sladkor, kalvados ali liker maraskino, v rumu namočene rozine, cimet in mandlje. Vse skupaj zmešamo. Preostalo maščobo razpustimo in jo postavimo na stran. Testo na pomokani krpi razvlečemo. Premažemo ga z maslom ali margarino. Sredino testa potresemo s prepraženimi drobtinami. Jabolčni nadev potresemo po testu in ga zvijemo v zavitek. Premažemo ga z maščobo in ga položimo v pomaščen pekač. Pečemo ga v segreti pečici najprej pri 200 stopinjah Celzija, nato pa še pri 180 stopinjah Celzija, približno 25 minut. Zavitek potresemo s sladkorjem v prahu.

Vanilijeva krema: Vanilin strok razpolovimo, sredino potegnemo ven in vse skupaj kuhamo z mlekom in smetano. Vanilin strok poberemo iz mleka. Rumenjake in sladkor penasto vmešamo, dodamo vroče mleko in kuhamo nad ognjem, da se krema nekoliko zgosti.

Zavitek serviramo toplega ali pa hladnega in ga prelijemo s pripravljeno kremo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 29. oktober 2013 / 07:00

Franja jih ne pusti ravnodušnih

Za Franjo je med vojno skrbelo njeno osebje: zdravniki, bolničarke, kuharice, intendanti, stražarji. Zdaj za spomenik skrbi ekipa Cerkljanskega muzeja, vodi jo domačinka in zgodovinarka Milojka Magajn...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 10. marec 2012 / 07:00

Gregorčki bodo naznanili pomlad

V nedeljo, na predvečer gregorjevega, pa tudi v ponedeljek bodo po številnih gorenjskih krajih obujali obrtniško tradicijo spuščanja osvetljenih barčic, s čimer so nekdaj naznanjali prihod pomladi.

Zanimivosti / sobota, 10. marec 2012 / 07:00

Samopostrežni zvončki s korenino

Zalog - Glavna sezona regrata se še ni začela, a na mestu, kjer je ljubitelje te divje spomladanske solate zadnji dve leti navduševal regromat, spet razveseljuje izvirna domislic...

GG Plus / sobota, 10. marec 2012 / 07:00

Podobe iz Gaze Matica Zormana

Fotograf Matic Zorman, sodelavec Gorenjskega glasa, je prejel nagrado natečaja Slovenia Press Photo 2012 za najboljšo fotoreportažo, ki jo je naredil v begunskih taboriščih v Gazi.

Kronika / sobota, 10. marec 2012 / 07:00

Mlada roparja za zapahe

Kranjčana Damijan Bečkanović in Stanko Radojević sta prejela večletni zaporni kazni zaradi avgustovskega ropa poštarja. Njunemu vozniku Rajku Todiću so izrekli pogojno sodbo.

Gospodarstvo / sobota, 10. marec 2012 / 07:00

Na občni zbor in na ekskurzijo

Lesce - Člani Govedorejskega društva Zgornje Gorenjske se bodo v sredo, 14. marca, ob 11. uri zbrali v restavraciji Avsenik v Begunjah na občnem zboru, na katerem bodo za uvod pr...