Jedi za poletne dni

Beluševa smetanova juha

Sestavine: 1 kg belušev, 8 dag masla ali margarine, 10 dag mehke moke, 1,5 l beluševe vode, 1 l kostne juhe, 2 dl kisle smetane, muškatni orešček, sol, poper.

Priprava: Beluše operemo in olupimo. Vršičke vzamemo za jušni vložek. Druge dele najprej skuhamo v slanem kropu in nato pretlačimo. Pretlačene beluše damo v juho in beluševo vodo. Naredimo prežganje in juho vežemo. Vršičke kuhamo posebej, da ne razpadejo. Juho začinimo s soljo, poprom, in muškatnim oreščkom. Nazadnje dodamo še limonov sok in z vodo razredčeno kislo smetano.

Sirovi štruklji po poljsko

Sestavine za vlečeno testo: 30 namenske moke, 1 jajce, mlačna okisana in slana voda po potrebi.

Priprava testa: Iz naštetih sestavin naredimo vlečeno testo. Iz testa naredimo hlebčke, ki jih premažemo z oljem. Tako pripravljeno testo se bo lepše vleklo in se ne bo trgalo. Spočito testo razvaljamo na pomokanem prtu. Robove odrežemo, testo namažemo z maščobo in nato s pripravljenim nadevom in zvijemo v štrukelj. Zavijemo ga v alufolijo, ki jo namažemo z oljem in potresemo s presejanimi drobtinami. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane odvijemo in narežemo. Prelijemo jih z na maslu prepraženimi drobtinami.

Sestavine za nadev: 40 dag skute, 2 dl kisle smetane, 2 jajci, 8 dag margarine, 8 dag drobtin, 12 dag kruha, sol, poper.

Priprava nadeva: Skuti primešamo jajci, na kocke narezan svež bel kruh. Nadev po okusu začinimo. Nekaj maščobe razpustimo in pokapljamo po razvaljanem testu. Dve tretjini testa namažemo s pripravljenim nadevom. Testo zvijemo v štrukelj.

Čokoladna rulada

Sestavine: 6 jajc, 15 dag sladkorja, 1 dl olja, 15 dag moke, 2 dag kakava, pol vrečke pecilnega praška.

Čokoladna krema: 25 dag masla ali margarine, 5 dag sladkorja v prahu, 6 dag čokolade, 1 žlička maraskina.

Priprava: Pripravimo testo iz rumenjakov, ki smo jim dodali polovico sladkorja, in po kapljicah tudi olje. Ko je masa penasto umešana, dodamo moko, pecilni prašek in kakav, gladko umešamo in dodamo sneg beljakov, v katere smo vtepli preostali del sladkorja. Narahlo premešamo. Pekač namažemo z maslom ali margarino, ga potresemo z moko in po njem razgrnemo pripravljeno maso. V segreti pečici na 180 stopinj Celzija ga spečemo. Pečen biskvit zvrnemo na posladkano kuhinjsko krpo in ga takoj zvijemo in odvijemo ter ohladimo.

Krema: Maslo ali margarino penasto umešamo, med mešanjem dodamo sladkor v prahu in raztopljeno čokolado. Nazadnje primešamo še maraskino. Rulado navlažimo z rumovo vodo ali vodo od kompota in jo premažemo s pripravljeno čokoladno kremo, potresemo s kakavom in ponudimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 8. september 2009 / 07:00

Premagala vse mladince

Vesna Fabjan in Janez Marič sta zmagovalca mednarodnega tekmovanja na tekaških rolkah v Tržiču.

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / torek, 10. november 2009 / 07:00

Pestra ponudba v Eurotonovi prodajalni

V maloprodajni trgovini Euroton na Šucevi 27 poleg centra Dolnov so pred zimo pripravili pestro ponudbo delov in potrebščin za vozila. Imajo veliko izbiro akumulatorjev, brisalcev, zimskih tekoči...

Prosti čas / torek, 10. november 2009 / 07:00

Dvoboj blondink 2

Marsikdo je menil, da na Kmetiji slabše od prejšnjega tedna ne more biti, pa so ga dogodki znova prisilili v priznanje zmote.

Kronika / torek, 10. november 2009 / 07:00

Ropar napadel pošto

Kamnik - Včeraj popoldne so oropali pošto v okolici Kamnika. Kot so sporočili z Operativno komunikacijskega centra Ljubljana, je neznani zamaskirani storilec ob 17.50 vstopil v p...

Kronika / torek, 10. november 2009 / 07:00

Hčerka sodnice žrtev eksplozije?

V sinočnji eksploziji v Radovljici naj bi se lažje ranila petnajstletna hči sodnice Katarine Turk Lukan.

GG Plus / torek, 10. november 2009 / 07:00

Termometri

Termometri z živim srebrom niso več v prodaji, ker pa so še v domači rabi, je vprašanje, kako ukrepati v primeru, če se nam tak termometer razbije.