Jedi za poletne dni

Beluševa smetanova juha

Sestavine: 1 kg belušev, 8 dag masla ali margarine, 10 dag mehke moke, 1,5 l beluševe vode, 1 l kostne juhe, 2 dl kisle smetane, muškatni orešček, sol, poper.

Priprava: Beluše operemo in olupimo. Vršičke vzamemo za jušni vložek. Druge dele najprej skuhamo v slanem kropu in nato pretlačimo. Pretlačene beluše damo v juho in beluševo vodo. Naredimo prežganje in juho vežemo. Vršičke kuhamo posebej, da ne razpadejo. Juho začinimo s soljo, poprom, in muškatnim oreščkom. Nazadnje dodamo še limonov sok in z vodo razredčeno kislo smetano.

Sirovi štruklji po poljsko

Sestavine za vlečeno testo: 30 namenske moke, 1 jajce, mlačna okisana in slana voda po potrebi.

Priprava testa: Iz naštetih sestavin naredimo vlečeno testo. Iz testa naredimo hlebčke, ki jih premažemo z oljem. Tako pripravljeno testo se bo lepše vleklo in se ne bo trgalo. Spočito testo razvaljamo na pomokanem prtu. Robove odrežemo, testo namažemo z maščobo in nato s pripravljenim nadevom in zvijemo v štrukelj. Zavijemo ga v alufolijo, ki jo namažemo z oljem in potresemo s presejanimi drobtinami. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane odvijemo in narežemo. Prelijemo jih z na maslu prepraženimi drobtinami.

Sestavine za nadev: 40 dag skute, 2 dl kisle smetane, 2 jajci, 8 dag margarine, 8 dag drobtin, 12 dag kruha, sol, poper.

Priprava nadeva: Skuti primešamo jajci, na kocke narezan svež bel kruh. Nadev po okusu začinimo. Nekaj maščobe razpustimo in pokapljamo po razvaljanem testu. Dve tretjini testa namažemo s pripravljenim nadevom. Testo zvijemo v štrukelj.

Čokoladna rulada

Sestavine: 6 jajc, 15 dag sladkorja, 1 dl olja, 15 dag moke, 2 dag kakava, pol vrečke pecilnega praška.

Čokoladna krema: 25 dag masla ali margarine, 5 dag sladkorja v prahu, 6 dag čokolade, 1 žlička maraskina.

Priprava: Pripravimo testo iz rumenjakov, ki smo jim dodali polovico sladkorja, in po kapljicah tudi olje. Ko je masa penasto umešana, dodamo moko, pecilni prašek in kakav, gladko umešamo in dodamo sneg beljakov, v katere smo vtepli preostali del sladkorja. Narahlo premešamo. Pekač namažemo z maslom ali margarino, ga potresemo z moko in po njem razgrnemo pripravljeno maso. V segreti pečici na 180 stopinj Celzija ga spečemo. Pečen biskvit zvrnemo na posladkano kuhinjsko krpo in ga takoj zvijemo in odvijemo ter ohladimo.

Krema: Maslo ali margarino penasto umešamo, med mešanjem dodamo sladkor v prahu in raztopljeno čokolado. Nazadnje primešamo še maraskino. Rulado navlažimo z rumovo vodo ali vodo od kompota in jo premažemo s pripravljeno čokoladno kremo, potresemo s kakavom in ponudimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / nedelja, 6. avgust 2023 / 08:37

Od srede živimo na kredit na račun narave

Ljubljana – Letos je svetovni dan ekološkega dolga 2. avgusta. To je datum, ko naše letno povpraševanje in poraba naravnih virov presežeta vse, kar lahko Zemlja proizvede ali obnovi v celem letu. G...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 19. marec 2017 / 20:08

Vroče v Planici

Vročica pred planiškim skakalnim praznikom se bliža vrhuncu, kar dokazuje tudi fotografija, ki je bila posneta v četrtek. Zaradi visokih temperatur in dela je vroče tudi planiškim delavcem – na sli...

Kultura / nedelja, 19. marec 2017 / 20:07

V Sloveniji gostuje David Icke

Ljubljana – V Sloveniji te dni gostuje svetovno znani britanski pisatelj, publicist, predavatelj, avtor teorij zarote in medijska osebnost David Icke. Je avtor več kot dvajset knjig, ki dosegajo mi...

Gospodarstvo / nedelja, 19. marec 2017 / 20:02

Ukinitev podpore za beljakovinske rastline

Država je ukinila podporo za pridelovanje lucerne, detelje, krmnega graha, grašice ...

Gospodarstvo / nedelja, 19. marec 2017 / 20:02

O prvi pomoči

Poljane – Društvo podeželskih žena Blegoš in kmetijska svetovalna služba vabita v torek, 21. marca, ob 15.30 v kulturni dom v Poljane na predavanje o prvi pomoči v domačem okolju in o praktični upo...

Gospodarstvo / nedelja, 19. marec 2017 / 16:53

Odkupne cene mleka

Kranj – Po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja so mlekarne januarja letos za mleko, dostavljeno v mlekarno ter s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plačale v p...