Jedi za poletne dni

Beluševa smetanova juha

Sestavine: 1 kg belušev, 8 dag masla ali margarine, 10 dag mehke moke, 1,5 l beluševe vode, 1 l kostne juhe, 2 dl kisle smetane, muškatni orešček, sol, poper.

Priprava: Beluše operemo in olupimo. Vršičke vzamemo za jušni vložek. Druge dele najprej skuhamo v slanem kropu in nato pretlačimo. Pretlačene beluše damo v juho in beluševo vodo. Naredimo prežganje in juho vežemo. Vršičke kuhamo posebej, da ne razpadejo. Juho začinimo s soljo, poprom, in muškatnim oreščkom. Nazadnje dodamo še limonov sok in z vodo razredčeno kislo smetano.

Sirovi štruklji po poljsko

Sestavine za vlečeno testo: 30 namenske moke, 1 jajce, mlačna okisana in slana voda po potrebi.

Priprava testa: Iz naštetih sestavin naredimo vlečeno testo. Iz testa naredimo hlebčke, ki jih premažemo z oljem. Tako pripravljeno testo se bo lepše vleklo in se ne bo trgalo. Spočito testo razvaljamo na pomokanem prtu. Robove odrežemo, testo namažemo z maščobo in nato s pripravljenim nadevom in zvijemo v štrukelj. Zavijemo ga v alufolijo, ki jo namažemo z oljem in potresemo s presejanimi drobtinami. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane odvijemo in narežemo. Prelijemo jih z na maslu prepraženimi drobtinami.

Sestavine za nadev: 40 dag skute, 2 dl kisle smetane, 2 jajci, 8 dag margarine, 8 dag drobtin, 12 dag kruha, sol, poper.

Priprava nadeva: Skuti primešamo jajci, na kocke narezan svež bel kruh. Nadev po okusu začinimo. Nekaj maščobe razpustimo in pokapljamo po razvaljanem testu. Dve tretjini testa namažemo s pripravljenim nadevom. Testo zvijemo v štrukelj.

Čokoladna rulada

Sestavine: 6 jajc, 15 dag sladkorja, 1 dl olja, 15 dag moke, 2 dag kakava, pol vrečke pecilnega praška.

Čokoladna krema: 25 dag masla ali margarine, 5 dag sladkorja v prahu, 6 dag čokolade, 1 žlička maraskina.

Priprava: Pripravimo testo iz rumenjakov, ki smo jim dodali polovico sladkorja, in po kapljicah tudi olje. Ko je masa penasto umešana, dodamo moko, pecilni prašek in kakav, gladko umešamo in dodamo sneg beljakov, v katere smo vtepli preostali del sladkorja. Narahlo premešamo. Pekač namažemo z maslom ali margarino, ga potresemo z moko in po njem razgrnemo pripravljeno maso. V segreti pečici na 180 stopinj Celzija ga spečemo. Pečen biskvit zvrnemo na posladkano kuhinjsko krpo in ga takoj zvijemo in odvijemo ter ohladimo.

Krema: Maslo ali margarino penasto umešamo, med mešanjem dodamo sladkor v prahu in raztopljeno čokolado. Nazadnje primešamo še maraskino. Rulado navlažimo z rumovo vodo ali vodo od kompota in jo premažemo s pripravljeno čokoladno kremo, potresemo s kakavom in ponudimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 20. maj 2007 / 07:00

Željko gre na Kitajsko

Judo klub Jesenice je zelo zadovoljen s športnimi rezultati svojega člana Željka Najdeka, ki deluje v programu oseb s posebnimi potrebami. Na osnovi lanskih dosežkov bo konec avgusta sodeloval na...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 17. junij 2021 / 15:50

Prva generacija tekstilnih tehnikov

Pred dnevi so se srečali sošolci iz prve generacije tekstilnih tehnikov, ki je leta 1961 maturirala na novi srednji tekstilni šoli v Kranju.

Radovljica / četrtek, 17. junij 2021 / 15:48

Tudi letos festival Okusi piva

Radovljica – V Radovljici bodo tudi letos v baročnem parku pripravili festival Okusi piva, na katerem se bodo obiskovalci lahko družili z butičnimi pivovarji iz vse Slovenije. Dogodek se bo začel v...

Kronika / četrtek, 17. junij 2021 / 15:46

Znova za Brajnikov memorial

Po letu dni odmora zaradi epidemije covida-19 so organizatorji iz Športnega društva Bled 92 v okolici Bleda, Bohinja in Železnikov pripravili 27. športno tekmovanje Pohod razuma, volje in moči – Brajn...

Gospodarstvo / četrtek, 17. junij 2021 / 15:44

Obnova načrtov

Zavod za gozdove Slovenije je v okviru postopka obnove območnih gozdnogospodarskih in lovskoupravljavskih načrtov za obdobje 2021–2030 maja pripravil delavnico v vsaki območni enoti.

Kranjska Gora / četrtek, 17. junij 2021 / 14:33

Srečanje alpinistov veteranov

Kranjska Gora – V prijetnem vzdušju Koče na Gozdu na Vršiču je pred kratkim potekalo tradicionalno 39. srečanje slovenskih alpinistov veteranov. Tokrat se jih je zbralo petdeset. Prisotne je pozdra...