Glasov izlet v Koper in Krkavče
Prejšnjo sredo smo za naše naročnike pripravili izlet na Primorsko, kjer smo si ogledali Luko Koper in obiskali istrsko vasico Krkavče, ki je znana po olivnem olju.
Tokrat nam ni bilo treba pisati poročila o izletu, saj je to storila Mira Bunjevac iz Kranjske Gore, ki nam je nemudoma poslala svoje vtise. Dodali smo seveda skupinsko fotografijo, ki je nastala pred sliko v Novi vasi.
Z možem sva se odločila in se prvič Glasovega izleta udeležila. Pot nas je vodila v Koper, kjer luko z avtobusom ogledamo si. Na prvem pomolu na tisoče kontejnerjev stoji, na parkiriščih prav toliko različnih avtomobilov se dobi.
Na drugem se silosi za žito vzpenjajo v nebo, za ogrado premog je razsut in rdečina železove rude v soncu sveti se lepo. Tu je še veliko zloženega lesa, pa ladjica, ki morsko dno poglobi, če 16 metrov globine kakemu tankerju zadosti ni.
Da v avtobusu nam ne bi preveč po želodcih krulilo, že takoj zjutraj direktorica Gorenjskega glasa, ga. Marija Volčjak poskrbi, saj nam sendviče in sokove razdeli, ob pol enajstih že toplo malico imamo, veliko čebulno bržolo s krompirjem vase damo.
Sam direktor razkaže nam pražarno kave, kjer pražijo pet vrst prave kave, jo pakirajo, nam degustirajo, da krvni obtok nam poživi, da lažje smo v Krkavče šli, vodič Pavle najprej v Novo vas nas pelje, tam umetnik na zidu upodobil je slike, ki piše jih življenje.
Potem smo cerkev pogledali, pa edini grob v Evropi, kjer župnik ob kuharici mirno spi. Tudi kamnitega stebra nismo izpustili, ki v času Keltov so ga postavili in nanj grešnike privezovali.
No, mi se nismo dali, saj ogled oljarne smo nadaljevali. Tu šele spoznamo, da veliko vrst oljk imamo. Sledi degustacija olja - oljk in kdor hoče biti še dolgo živ, naj ga pije in oljke jé.
Zunaj sončna junijska sreda, mi v hladnem Rozmanovem avtobusu sedimo in peljemo se, se ve, do koprskega Emonca na kosilo. Čeprav v želodcu še prostora ni, zopet preobilno kosilo se dobi. Malo smo jedli, malo smo pili, malo v folijo zavili.
Ob šestih popoldne nas še Vino Koper gosti, vodička popelje nas v vinske kleti, nato degustacija sledi, Malvazija dobra se nam zdi, toda že refošk sledi, ki k jedem na žaru pristoji, nazadnje še merlot, ki hrastov sod poseben okus mu da.
To zadnje dejanje našega izleta je bilo in ob pogledu na rdeče obarvano nebo smo polni lepih vtisov nazaj domov se podali z obljubo, da Glasovih izletov še se bomo udeleževali.