Bezeg sodi med najbolj znane zdravilne rastline.

Bezeg, mini naravna lekarna

Učinkovine, ki jih vsebuje črni bezeg - eterična olja, sluzi, vitamini B, C in E, čreslovine, razne kisline, flavonoidi, rutin in še mnoge druge - sestavljajo pravcato mini lekarno, ki naj najde svoje mesto v slehernem gospodinjstvu.

Bele cvetove črnega bezga (Sambucus nigra) naberemo junija, najbolje po močnem opoldanskem soncu, ko se še niso čisto razcveteli. Sušimo jih v tenki plasti na sončnem mestu. Ko so suhi, morajo ohraniti naravno barvo. V primeru, da nam počrnijo, jih zavržemo. Pravilno posušene cvetove hranimo v dobro zaprtih steklenih kozarcih ter jih po potrebi uporabimo za čaj, ki se bo za koristnega izkazal zlasti v zimskih mesecih. Ljudje, ki jih muči seneni nahod, naj bi ga pridno uživali tudi spomladi.

Varuje dom in zdravje

Bezgov grm sodi med drevesa, ki so jih naši predniki najbolj častili. Verjeli so, da v njem od pradavnine prebivajo dobra bitja, ki varujejo dom. Stari Grki in Rimljani niso izkoriščali samo njegovih magičnih moči, pač pa so ga uporabljali tudi kot črno barvo za lase ter z njim zdravili domala vse tegobe in bolezni. Zdravniki so ga svetovali kot učinkovit diuretik, ki močno žene na vodo, pri čirih in vnetjih kože ter pri boleznih rodil. V srednjem veku so ugotovili, da spodbuja znojenje in izkašljevanje.

Pri vnetju zgornjih dihal

Cvetove črnega bezga, pripravljene v obliki čaja, ki pospešuje potenje in izločanje bronhialnih žlez, ljudsko zdravilstvo uporablja zlasti pri zdravljenju prehlada, kašlja in gripe. Močno se izkažejo pri vnetjih zgornjih dihal, denimo pri senenem nahodu in vnetju obnosnih votlin. Pripomore k temu, da sluznica v nosu in grlu postane odpornejša na okužbe. Predpisujejo ga pri vnetju ušes in sinusov. Čeprav črni bezeg, ko cveti, pri marsikom povzroča neprijetne simptome senenega nahoda, po drugi strani lajša prav napade senenega nahoda. Spodbuja potenje in izločanje seča ter hkrati pospešuje izločanje odpadnih snovi iz telesa. Primeren je za uporabo pri potilnih kurah. Še večjo potilno moč dosežemo, če bezgu dodamo še cvet lipe (Tilia cordata) in/ali cvet kamilice (Chamomilla recutita). Bolniki s slabim srcem naj se o uporabi bezgovih cvetov za potilne kure posvetujejo z zdravnikom. Blaži artritis in revmatične bolečine. Grgranje bezgovega čaja je učinkovito pri boleznih dihal. Zunanja raba tega čaja pa se svetuje pri oteklinah in vnetjih.

Bezgov poparek

Eno žličko posušenih bezgovih cvetov prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati pet do deset minut in precedimo. Čaj pijemo vroč oziroma topel trikrat na dan po eno skodelico. Čaj zoper prehlad, kašelj in gripo, bo še bolj zalegel, če mu dodamo žličko medu.

Bezgova šabesa

Bezgov sirup ali šabesa se zaradi osvežujočega okusa in obilice vitaminov priporočata bolnikom pri vročičnih obolenjih. Pripravimo jo lahko iz desetih litrov vode, dvanajstih bezgovih cvetov, enega kilograma sladkorja, treh limon in dveh decilitrov vinskega kisa.

Bezgova penina

Ivan Dimitrov v knjigi Aroma in fito terapija ponuja zelo zanimivo recepturo za pripravo penine iz bezgovih cvetov. Potrebujemo deset bezgovih cvetov, štiri litre vode, sto gramov medu, sedem žlic jabolčnega kisa in dve limoni. Vodo vlijemo v posodo, dodamo jabolčni kis in vmešamo med, dodamo sok ene limone in eno limono, narezano na kolobarje. Nazadnje dodamo cvetove, dobro premešamo, pokrijemo in pustimo stati na toplem. Napitek uporabimo po štiriindvajsetih urah.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / sreda, 25. september 2019 / 08:33

Malčki pomagali odpreti kuhinjo

V enoti Vrtca Jesenice so dobili novo razdelilno kuhinjo, v kateri bodo pripravljali obroke za sto dvajset malčkov. Uprava vrtca se je že junija preselila v stavbo na Cesti Cirila Tavčarja 21.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 16. januar 2008 / 07:00

Rop v Jeko-inu na Jesenicah

Jesenice - Danes popoldne so oropali Jeko-in na Jesenicah. Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, je neznani storilec ob 16.50 vstopil v poslovne prostore podjetja Jeko-in na Cesti ma...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 16. januar 2008 / 07:00

Nova pravila za taksiste

Za opravljanje taksi prevozov z avtomobili občina Cerklje na Gorenjskem po novem zahteva pridobitev dovoljenja in plačilo 240 evrov takse. Taksisti na brniškem letališču tega še niso storili.

Škofja Loka / sreda, 16. januar 2008 / 07:00

Nasprotujejo lokaciji čistilne naprave

Na javni obravnavi prostorskega načrta za komunalno ureditev naselij Godešič, Reteče in Gorenja vas-Reteče je bilo največ nasprotovanj glede lokacije čistilne naprave, ki bo v Gorenji vasi.

Prosti čas / sreda, 16. januar 2008 / 07:00

Razvedrilna Slovenija

V Razvedrilnem programu TV Slovenija so si pri oblikovanju programske ponudbe letos zastavili cilj zapolniti "vikend prime time" termine z gledanimi, vendar nacionalni televiziji primernimi razvedriln...

Prosti čas / sreda, 16. januar 2008 / 07:00

V spomin Miku Sossu

Dolgoletni Avsenikov basist je svojo barko, s katero je jadral po Jadranu, imenoval po najbolj znani Avsenikovi skladbi Golica.