Jedi za pomladne dni

Muslinski kanapeji

Sestavine: 10 rezin kruha, 4 dag masla, 10 tankih rezin gnjati, 1,5 dl stepene sladke smetane, malo limonovega soka, 4 dag naribanega hrena.

Priprava: Rezine kruha, oblikovane kot kanapeje, opečemo na štedilnikovi plošči kot toast. Nato jih na tanko namažemo s pikantnim maslom. Nanje položimo majhne muslinske zvitke in jih premažemo s tekočim aspikom. Dekoriramo z rdečo papriko, narezano na liste, ali rdečo redkvico in zelenim peteršiljem, serviramo položene na solatne liste.

Muslinski nadev: stepemo sladko smetano. Ko je primerno gosta, jo malo posolimo, popopramo in ji dodamo nariban hren in limonov sok. Vse prav narahlo premešamo in s tem nadevamo rezine gnjati in jih skrbno zvijemo. Hitreje jih nadevamo z dresirko za brizganje. Smetana bo bolj obstojna, če bo pripravljena s kremfiksom.

Bučkina juha

Sestavine: 6 dag masla ali margarine, 40 dag jedilnih buč, 2 dl sladke smetane, nekaj listov pehtrana, sesekljan peteršilj.

Priprava: Maščobo segrejemo, dodamo narezane buče, nekoliko podušimo in zalijemo z vodo ali juho. Juho dobro prevremo, začinimo in nazadnje ji dodamo še sladko smetano. Z juho lahko serviramo na kocke narezan biskvit. Juho potresemo še s sesekljanim peteršiljem.

Biskvit: Iz treh jajc naredimo biskvit z malo sladkorja, tako da jajca in sladkor stepamo nad soparo, da maso segrejemo, in mešamo še naprej, da se ohladi. Ohlajeni masi dodamo moko pomešano s pecilnim praškom. Testo razgrnemo po pomaščenem papirju in spečemo v srednje vroči pečici. Ohlajenega narežemo na kocke in serviramo poleg juhe.

Gratinirana cvetača

Sestavine: 60 dag cvetače, slan krop, malo masla.

Preliv: 1 žlička masla ali margarine, 3 dag moke, 2 dl mleka, sol, poper, muškatni orešček, 2 jajci, 3 dag parmezana, 1 žlička masla.

Priprava: Dobro očiščeno cvetačo skuhamo v slanem kropu, ki smo mu dodali nekoliko mleka, da bo ostala cvetača bele barve. Kuhano položimo v pomaščeno ognjevarno posodo. Prelijemo jo s prelivom, po vrhu jo potresemo z naribanim parmezanom in z nadrobljenim maslom, da se parmezan ne zažge. V srednje vroči pečici cvetačo gratiniramo in jo kot toplo začetno jed ali prilogo takoj ponudimo.

Preliv: Na maslu ali margarini svetlo prepražimo moko, ji prilijemo mleko in vse gladko premešamo. Prevremo, odstavimo in dodamo začimbe in rumenjake. Iz beljakov naredimo čvrst sneg, ki ga umešamo v preliv.

Piščančji file v ohrovtovem objemu

Sestavine: Piščančji file, lepi ohrovtovi listi, rezine prekajene slanine.

Priprava: Piščančje prsi očistimo, solimo in popopramo, jih na maslu opečemo in ohladimo. Ohrovt očistimo in liste blanširamo v slanem kropu, jih ohladimo in začinimo. Piščančje prsi ovijemo najprej v liste prekajene slanine in nato še v ohrovtove liste. Liste zvežemo z vrvico ali jih pripnemo z zobotrebcem. Prelijemo jih s segretim oljem in jih na hitro spečemo v ponvi ali v pečici. Pečene zložimo v drugo posodo in postavimo nad soparo, da se ne ohladijo. Omako naredimo tako, da na maščobi od peke nekoliko zgostimo škrobno moko, dodamo sladko smetano in ketchup. Omako začinimo z baziliko in kopercem.

Piščančje prsi narežemo na primerne rezine in jih damo na krožnik in oblijemo s pripravljeno omako ter obložimo z nadevanimi jabolki z ajdovo kašo.

Nadevana jabolka z ajdovo kašo

Jabolka operemo in izdolbemo sredino. Takoj jih damo v okisano vodo, da ne oksidirajo. Medtem pripravimo nadev: ajdovo kašo skuhamo, vendar ne preveč, in jo oplaknemo. Na maščobi prepražimo šalotko, dodamo nekoliko česna, gobice in dobro prepražimo. Nato dodamo še meso jabolk, ki smo ga izdolbili. Vse skupaj še podušimo in vežemo z jajcem. S pripravljenim nadevom nadevamo izdolbljena jabolka. Prelijemo jih z rojalom, jih potresemo s parmezanom in v pečici zapečemo. Še tople ponudimo.

Jagodna rulada s smetano

Sestavine: 6 jajc, 7 žlic sladkorja, pol naribane limonine lupine, malo ruma, 1 vanilin sladkor, 6 žlic presejane moke, pol vrečke pecilnega praška.

Priprava biskvita: Rumenjake ločimo od beljakov. Iz njih stepemo čvrst sneg, dodamo postopoma sladkor, vanilin sladkor in naribano limonino lupinico. Nazadnje masi dodamo še presejano moko in posebej nekoliko umešane rumenjake. Vse skupaj narahlo premešamo. Pekač obložimo s peki papirjem in po njem razgrnemo pripravljeno maso. Pečemo v segreti pečici na 190 stopinj Celzija 12 minut. Pečen biskvit poveznemo s pekačem vred na posladkano kuhinjsko krpo in ga takoj zvijemo v rulado. Nato rulado odvijemo, odstranimo še peki papir in spet zvijemo, da se rulada dobro ohladi. Ohlajeno rulado premažemo s tolčeno sladko smetano, povrhu pa potresemo še z narezanimi in posladkanimi jagodami. Rulado zvijemo in dobro stisnemo, da se nadev dobro oprime biskvita. Po vrhu rulado še premažemo s stepeno smetano in dekoriramo z narezanimi jagodami. Za nekaj časa jo postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi. Nato jo narežemo na primerne kose in nabrizgamo še s stepeno smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 30. junij 2008 / 07:00

Svežina v Prešernovem gaju

Od vročine v mestu se je bilo te dni prav prijetno odpočiti v Prešernovem gaju, kjer pa nista počivala Leopold in Grega Šajn, ki sta poskrbela za obnovo spomenikov, tudi Prešernovega.

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 26. junij 2007 / 07:00

Komentar: Hiša polna, kaj pa hotel?

Novica, da sta Klementina in Roman Gartner iz Davče povila dvojčici in sta tako z desetimi otroki po novem najbolj številna družina v občini Železniki, se je hitro razširila na Škofjeloš...

Splošno / torek, 26. junij 2007 / 07:00

Široko projektno partnerstvo deluje odgovorno

Ob dveh večjih naložbah v ceste, Poljanski obvoznici in ureditvi odseka Selške vpadnice, ki ju sofinancira država, je občina Škofja Loka doslej uredila tudi nekaj manjših, a za občane prav tako pomemb...

Škofja Loka / torek, 26. junij 2007 / 07:00

Mednarodno sodelovanje z vsebino

Ob praznovanju škofjeloškega občinskega praznika je letos poudarjeno sodelovanje domačih izvajalcev. Vsako leto se praznovanja udeleži tudi veliko gostov iz tujine, zlasti iz pobratenih mest.

Splošno / torek, 26. junij 2007 / 07:00

Spoštovani občani!

Finančna sredstva iz Evropske unije so za Občino Škofja Loka na dosegu roke. Občina strokovno in temeljito pripravlja projekte. Pred začetkom gradnje bo potrebno popolno in tvorno sodelovanje lastniko...

Splošno / torek, 26. junij 2007 / 07:00

Nova pobuda za povezavo na Primorsko

Ta mesec so na ministrstvu za okolje in prostor predstavili možnosti variant gradnje regionalne ceste Cerkno–Hotavlje in obvoznice Gorenje vas. Za slednjo večjih pripomb ni bilo, saj je trasa že...