Jedi za pomladne dni

Muslinski kanapeji

Sestavine: 10 rezin kruha, 4 dag masla, 10 tankih rezin gnjati, 1,5 dl stepene sladke smetane, malo limonovega soka, 4 dag naribanega hrena.

Priprava: Rezine kruha, oblikovane kot kanapeje, opečemo na štedilnikovi plošči kot toast. Nato jih na tanko namažemo s pikantnim maslom. Nanje položimo majhne muslinske zvitke in jih premažemo s tekočim aspikom. Dekoriramo z rdečo papriko, narezano na liste, ali rdečo redkvico in zelenim peteršiljem, serviramo položene na solatne liste.

Muslinski nadev: stepemo sladko smetano. Ko je primerno gosta, jo malo posolimo, popopramo in ji dodamo nariban hren in limonov sok. Vse prav narahlo premešamo in s tem nadevamo rezine gnjati in jih skrbno zvijemo. Hitreje jih nadevamo z dresirko za brizganje. Smetana bo bolj obstojna, če bo pripravljena s kremfiksom.

Bučkina juha

Sestavine: 6 dag masla ali margarine, 40 dag jedilnih buč, 2 dl sladke smetane, nekaj listov pehtrana, sesekljan peteršilj.

Priprava: Maščobo segrejemo, dodamo narezane buče, nekoliko podušimo in zalijemo z vodo ali juho. Juho dobro prevremo, začinimo in nazadnje ji dodamo še sladko smetano. Z juho lahko serviramo na kocke narezan biskvit. Juho potresemo še s sesekljanim peteršiljem.

Biskvit: Iz treh jajc naredimo biskvit z malo sladkorja, tako da jajca in sladkor stepamo nad soparo, da maso segrejemo, in mešamo še naprej, da se ohladi. Ohlajeni masi dodamo moko pomešano s pecilnim praškom. Testo razgrnemo po pomaščenem papirju in spečemo v srednje vroči pečici. Ohlajenega narežemo na kocke in serviramo poleg juhe.

Gratinirana cvetača

Sestavine: 60 dag cvetače, slan krop, malo masla.

Preliv: 1 žlička masla ali margarine, 3 dag moke, 2 dl mleka, sol, poper, muškatni orešček, 2 jajci, 3 dag parmezana, 1 žlička masla.

Priprava: Dobro očiščeno cvetačo skuhamo v slanem kropu, ki smo mu dodali nekoliko mleka, da bo ostala cvetača bele barve. Kuhano položimo v pomaščeno ognjevarno posodo. Prelijemo jo s prelivom, po vrhu jo potresemo z naribanim parmezanom in z nadrobljenim maslom, da se parmezan ne zažge. V srednje vroči pečici cvetačo gratiniramo in jo kot toplo začetno jed ali prilogo takoj ponudimo.

Preliv: Na maslu ali margarini svetlo prepražimo moko, ji prilijemo mleko in vse gladko premešamo. Prevremo, odstavimo in dodamo začimbe in rumenjake. Iz beljakov naredimo čvrst sneg, ki ga umešamo v preliv.

Piščančji file v ohrovtovem objemu

Sestavine: Piščančji file, lepi ohrovtovi listi, rezine prekajene slanine.

Priprava: Piščančje prsi očistimo, solimo in popopramo, jih na maslu opečemo in ohladimo. Ohrovt očistimo in liste blanširamo v slanem kropu, jih ohladimo in začinimo. Piščančje prsi ovijemo najprej v liste prekajene slanine in nato še v ohrovtove liste. Liste zvežemo z vrvico ali jih pripnemo z zobotrebcem. Prelijemo jih s segretim oljem in jih na hitro spečemo v ponvi ali v pečici. Pečene zložimo v drugo posodo in postavimo nad soparo, da se ne ohladijo. Omako naredimo tako, da na maščobi od peke nekoliko zgostimo škrobno moko, dodamo sladko smetano in ketchup. Omako začinimo z baziliko in kopercem.

Piščančje prsi narežemo na primerne rezine in jih damo na krožnik in oblijemo s pripravljeno omako ter obložimo z nadevanimi jabolki z ajdovo kašo.

Nadevana jabolka z ajdovo kašo

Jabolka operemo in izdolbemo sredino. Takoj jih damo v okisano vodo, da ne oksidirajo. Medtem pripravimo nadev: ajdovo kašo skuhamo, vendar ne preveč, in jo oplaknemo. Na maščobi prepražimo šalotko, dodamo nekoliko česna, gobice in dobro prepražimo. Nato dodamo še meso jabolk, ki smo ga izdolbili. Vse skupaj še podušimo in vežemo z jajcem. S pripravljenim nadevom nadevamo izdolbljena jabolka. Prelijemo jih z rojalom, jih potresemo s parmezanom in v pečici zapečemo. Še tople ponudimo.

Jagodna rulada s smetano

Sestavine: 6 jajc, 7 žlic sladkorja, pol naribane limonine lupine, malo ruma, 1 vanilin sladkor, 6 žlic presejane moke, pol vrečke pecilnega praška.

Priprava biskvita: Rumenjake ločimo od beljakov. Iz njih stepemo čvrst sneg, dodamo postopoma sladkor, vanilin sladkor in naribano limonino lupinico. Nazadnje masi dodamo še presejano moko in posebej nekoliko umešane rumenjake. Vse skupaj narahlo premešamo. Pekač obložimo s peki papirjem in po njem razgrnemo pripravljeno maso. Pečemo v segreti pečici na 190 stopinj Celzija 12 minut. Pečen biskvit poveznemo s pekačem vred na posladkano kuhinjsko krpo in ga takoj zvijemo v rulado. Nato rulado odvijemo, odstranimo še peki papir in spet zvijemo, da se rulada dobro ohladi. Ohlajeno rulado premažemo s tolčeno sladko smetano, povrhu pa potresemo še z narezanimi in posladkanimi jagodami. Rulado zvijemo in dobro stisnemo, da se nadev dobro oprime biskvita. Po vrhu rulado še premažemo s stepeno smetano in dekoriramo z narezanimi jagodami. Za nekaj časa jo postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi. Nato jo narežemo na primerne kose in nabrizgamo še s stepeno smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / / 07:00

Voščilo ali dvignjen sredinec

Po Kranju in Mariboru je na ogled razstava Masaker povprečja, Klemena Globočnika in Matica Zormana.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 24. oktober 2017 / 12:43

V drugem krogu volitev se bosta srečala Pahor in Šarec

Predsedniške volitve so odločene, ne pa še dokončne, kajti nihče od kandidatov ni dobil več kot polovico volilnih glasov. Borutu Pahorju so do absolutne zmage zmanjkali trije odstotki glasov. Tako mor...

Naklo / torek, 24. oktober 2017 / 12:35

Višje cene vrtca v Naklem

Naklo – Občinski svetniki so na nedavni izredni seji na predlog Osnovne šole (OŠ) Naklo sprejeli nove ekonomske cene oskrbnin v vrtcu. Ravnatelj OŠ Naklo Milan Bohinec je pojasnil, da je smiselno,...

Gospodarstvo / torek, 24. oktober 2017 / 12:35

Spodbude za naložbe v stavbe in električna vozila

Kranj – Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, je pred kratkim objavil nove pozive za uveljavljanje finančnih spodbud pri naložbah v stavbah in v električna vozila. Novi pozivi prinašajo tudi n...

Razvedrilo / torek, 24. oktober 2017 / 12:34

Tepke v kulinariki

V Hotelu Triglav Bled so v nedeljo pripravili Dan tepk, na katerem je njihova kuharska ekipa prikazala, kako je mogoče vključiti tepke v jedi in jih uporabljati pri kuhi. Mengšani pa so konec tedna už...

Kronika / torek, 24. oktober 2017 / 12:29

Gasilci treh držav sopihali na Šmarjetni gori

Kranj – Na strmem pobočju Šmarjetne gore so se prejšnji teden v okviru mednarodne vaje Direct v gašenju gozdnega požara urili kranjski, češki in črnogorski gasilci. Pridobivali so novo znanje in iz...