Jedi za pomladne dni

Muslinski kanapeji

Sestavine: 10 rezin kruha, 4 dag masla, 10 tankih rezin gnjati, 1,5 dl stepene sladke smetane, malo limonovega soka, 4 dag naribanega hrena.

Priprava: Rezine kruha, oblikovane kot kanapeje, opečemo na štedilnikovi plošči kot toast. Nato jih na tanko namažemo s pikantnim maslom. Nanje položimo majhne muslinske zvitke in jih premažemo s tekočim aspikom. Dekoriramo z rdečo papriko, narezano na liste, ali rdečo redkvico in zelenim peteršiljem, serviramo položene na solatne liste.

Muslinski nadev: stepemo sladko smetano. Ko je primerno gosta, jo malo posolimo, popopramo in ji dodamo nariban hren in limonov sok. Vse prav narahlo premešamo in s tem nadevamo rezine gnjati in jih skrbno zvijemo. Hitreje jih nadevamo z dresirko za brizganje. Smetana bo bolj obstojna, če bo pripravljena s kremfiksom.

Bučkina juha

Sestavine: 6 dag masla ali margarine, 40 dag jedilnih buč, 2 dl sladke smetane, nekaj listov pehtrana, sesekljan peteršilj.

Priprava: Maščobo segrejemo, dodamo narezane buče, nekoliko podušimo in zalijemo z vodo ali juho. Juho dobro prevremo, začinimo in nazadnje ji dodamo še sladko smetano. Z juho lahko serviramo na kocke narezan biskvit. Juho potresemo še s sesekljanim peteršiljem.

Biskvit: Iz treh jajc naredimo biskvit z malo sladkorja, tako da jajca in sladkor stepamo nad soparo, da maso segrejemo, in mešamo še naprej, da se ohladi. Ohlajeni masi dodamo moko pomešano s pecilnim praškom. Testo razgrnemo po pomaščenem papirju in spečemo v srednje vroči pečici. Ohlajenega narežemo na kocke in serviramo poleg juhe.

Gratinirana cvetača

Sestavine: 60 dag cvetače, slan krop, malo masla.

Preliv: 1 žlička masla ali margarine, 3 dag moke, 2 dl mleka, sol, poper, muškatni orešček, 2 jajci, 3 dag parmezana, 1 žlička masla.

Priprava: Dobro očiščeno cvetačo skuhamo v slanem kropu, ki smo mu dodali nekoliko mleka, da bo ostala cvetača bele barve. Kuhano položimo v pomaščeno ognjevarno posodo. Prelijemo jo s prelivom, po vrhu jo potresemo z naribanim parmezanom in z nadrobljenim maslom, da se parmezan ne zažge. V srednje vroči pečici cvetačo gratiniramo in jo kot toplo začetno jed ali prilogo takoj ponudimo.

Preliv: Na maslu ali margarini svetlo prepražimo moko, ji prilijemo mleko in vse gladko premešamo. Prevremo, odstavimo in dodamo začimbe in rumenjake. Iz beljakov naredimo čvrst sneg, ki ga umešamo v preliv.

Piščančji file v ohrovtovem objemu

Sestavine: Piščančji file, lepi ohrovtovi listi, rezine prekajene slanine.

Priprava: Piščančje prsi očistimo, solimo in popopramo, jih na maslu opečemo in ohladimo. Ohrovt očistimo in liste blanširamo v slanem kropu, jih ohladimo in začinimo. Piščančje prsi ovijemo najprej v liste prekajene slanine in nato še v ohrovtove liste. Liste zvežemo z vrvico ali jih pripnemo z zobotrebcem. Prelijemo jih s segretim oljem in jih na hitro spečemo v ponvi ali v pečici. Pečene zložimo v drugo posodo in postavimo nad soparo, da se ne ohladijo. Omako naredimo tako, da na maščobi od peke nekoliko zgostimo škrobno moko, dodamo sladko smetano in ketchup. Omako začinimo z baziliko in kopercem.

Piščančje prsi narežemo na primerne rezine in jih damo na krožnik in oblijemo s pripravljeno omako ter obložimo z nadevanimi jabolki z ajdovo kašo.

Nadevana jabolka z ajdovo kašo

Jabolka operemo in izdolbemo sredino. Takoj jih damo v okisano vodo, da ne oksidirajo. Medtem pripravimo nadev: ajdovo kašo skuhamo, vendar ne preveč, in jo oplaknemo. Na maščobi prepražimo šalotko, dodamo nekoliko česna, gobice in dobro prepražimo. Nato dodamo še meso jabolk, ki smo ga izdolbili. Vse skupaj še podušimo in vežemo z jajcem. S pripravljenim nadevom nadevamo izdolbljena jabolka. Prelijemo jih z rojalom, jih potresemo s parmezanom in v pečici zapečemo. Še tople ponudimo.

Jagodna rulada s smetano

Sestavine: 6 jajc, 7 žlic sladkorja, pol naribane limonine lupine, malo ruma, 1 vanilin sladkor, 6 žlic presejane moke, pol vrečke pecilnega praška.

Priprava biskvita: Rumenjake ločimo od beljakov. Iz njih stepemo čvrst sneg, dodamo postopoma sladkor, vanilin sladkor in naribano limonino lupinico. Nazadnje masi dodamo še presejano moko in posebej nekoliko umešane rumenjake. Vse skupaj narahlo premešamo. Pekač obložimo s peki papirjem in po njem razgrnemo pripravljeno maso. Pečemo v segreti pečici na 190 stopinj Celzija 12 minut. Pečen biskvit poveznemo s pekačem vred na posladkano kuhinjsko krpo in ga takoj zvijemo v rulado. Nato rulado odvijemo, odstranimo še peki papir in spet zvijemo, da se rulada dobro ohladi. Ohlajeno rulado premažemo s tolčeno sladko smetano, povrhu pa potresemo še z narezanimi in posladkanimi jagodami. Rulado zvijemo in dobro stisnemo, da se nadev dobro oprime biskvita. Po vrhu rulado še premažemo s stepeno smetano in dekoriramo z narezanimi jagodami. Za nekaj časa jo postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi. Nato jo narežemo na primerne kose in nabrizgamo še s stepeno smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / torek, 28. oktober 2008 / 07:00

Kaj vse se skladišči v KIK-u?

Kamniški svetniki od župana in občinske uprave zahtevajo nove odgovore. Na pobudo Robina Majnika ustanovljena Iniciativa za čisti Kamnik.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 3. februar 2021 / 00:58

Številni ponovljeni hitri testi kranjskih šolnikov negativni

Današnje ponovno testiranje kranjskih šolnikov, ki so bili na ponedeljkovem hitrem testiranju pozitivni na novi koronavirus, je pri številnih pokazalo negativne izvide. Ravnatelji od svojih zaposlenih...

Kranj / sreda, 3. februar 2021 / 00:55

Tudi v Kranju pozvali k odprtju šol

Kranj – Sobotnemu shodu v Trbovljah za ponovno odprtje šol je v nedeljo na pobudo Facebook skupine Otrok ne damo sledilo še več podobnih shodov po državi. Ob 16. uri je potekal tudi v Kranju, kjer...

Nasveti / sreda, 3. februar 2021 / 00:53

Tanja odgovarja

Hvala vam za vse odgovore. Čakam in čakam, da potem dočakam sama razočaranja in morda malo sreče. Vse hiti naprej, čas in življenje mimo mene. Kot vedno me zanima za vse tri hčerke in sina...

GG Plus / sreda, 3. februar 2021 / 00:52

Soba s klavirjem

V dolgih mesecih, kar smo bili v karanteni, so nekateri med nami prosti čas izkoristili tudi za urejanje različnih osebnih (hišnih) arhivov. Med njimi se je znašla tudi Polona. V predalih...

Razvedrilo / sreda, 3. februar 2021 / 00:51

Razstava domačih penin

Slovenski etnografski muzej (SEM) je vključen v promocijo naziva Slovenija – evropska gastronomska regija 2021 (že od kandidature za ta naziv naprej). Za leto 2021 je zasnoval cikel manjših lastnih ra...