Gostišču Osvald želi vrniti njegovo staro dušo. (Foto: Kaja Pogačar)

S srcem v gostinstvu

"Če poklica ne opravljaš s srcem, je povsem brez pomena," je prepričana Slavica Jenko, ki že vrsto let vodi Gostišče Osvald na Selu pri Žirovnici.

Selo pri Žirovnici – »Lahko bi rekla, da sem bila gostilniški otrok, saj je že moja mama imela gostilno in sem pravzaprav odraščala v njej,« se spominja Slavica Jenko s Sela pri Žirovnici. Tako ne čudi, da se je na gostinski šoli izučila za kuharico. Gostinstvu je vseskozi predana s srcem, zadnja leta pa je glavna v kuhinji Gostišča Osvald, ki sta ga z zdaj že pokojnim možem vzela v najem leta 1991. Pred tem je enajst let imela v najemu bife Knafelj v Žirovnici.

Gostišče Osvald je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pet let imela v najemu že njena mama, Slavica pa je, kot pravi, že takrat kot mlado dekle v tej gostilni veliko pomagala in se navezala nanjo: »V njej sem pustila svojo dušo.« O Gostišču Osvald, v katerem preživi dobršen del svojega dneva, tako pripoveduje z velikim žarom v očeh. »Od nekdaj težim k temu, da bi obdržala pristen domač stil. Gre namreč za gostilno z dolgoletno tradicijo, včasih je bil to monden penzion, ki je imel veliko večjo ponudbo kot mi. Na jedilniku iz leta 1937 je razbrati, da so imeli vse od a do ž: od zrezkov, biftkov do srne. Že v tistem času so nudili ogrevano sobo s toplo vodo,« pripoveduje Slavica.

Sama je, kot pravi, vedno stremela k dobri, domači kmečki hrani, ki jo je zato uvrstila tudi na jedilnik Gostišča Osvald: »Kmečke jedi so med obiskovalci še posebej priljubljene pozimi; zelo radi imajo kmečke pojedine, pečenice, krvavice, pa tudi gluhe štruklje … Sicer pa imamo prav vse od štrukljev, ajdove kaše z jurčki in bifteka do zrezkov z gobami in rib.« In kaj je njihova specialiteta? »Recimo ciganski golaž, ki je serviran v ciganskem kotličku. Precej priljubljen je tudi med gosti,« pove in doda, da je včasih kar malo razočarana nad željami gostov. »Precej je takih, ki se odločajo za klasične menije, predvsem pečenke ali dunajske zrezke, saj vedo, da s tem ne morejo zgrešiti, redkeje pa se odločajo za tipične slovenske jedi ...«

Slavica, ki sicer izvira iz Domžal, na Selo pa jo je pripeljala ljubezen, danes v Gostišču Osvald zaposluje šest delavcev, na prakso pa vzame tudi dijake radovljiške gostinske šole. Gostinske tradicije zaenkrat ne nadaljujeta njena hčerka in sin, morda pa jo bo nekoč kateri od treh vnukov …

Želi si, da bi se v prihodnje z Društvom upokojencev Žirovnica, ki je lastnik gostišča, uspela dogovoriti vsaj za odkup spodnjega nadstropja. »Če bi bila gostilna v moji lasti, bi jo opremila v kmečkem stilu, kakršnega je imela nekoč, in ponudila resnično domačo hrano. Gostilni bi vrnila njeno staro dušo, hranim še nekaj starih slik nekdanje gostilne,« je pojasnila Slavica. Nad gostilno je enajst skromnih in cenovno ugodnih prenočišč, namenjenih delavcem, ki si jih prav tako želi odkupiti in jih prenoviti v turistične sobe.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mengeš / nedelja, 28. oktober 2018 / 11:12

Za konec še rebalans proračuna

Mengeški občinski svetniki so na zadnji seji pred zaključkom mandata sprejeli rebalans proračuna za letošnje leto.

Objavljeno na isti dan


Tržič / sreda, 4. oktober 2017 / 22:36

Zaključili obsežno prenovo

V Domu Petra Uzarja v Tržiču so ob mednarodnem dnevu starejših slovesno odprli prenovljene prostore, investicija je stala nekaj manj kot pol milijona evrov.

Gospodarstvo / sreda, 4. oktober 2017 / 22:34

Kmečka dela na šaljiv način

V Društvu podeželske mladine Škofja Loka so v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Kranj drugo leto zapored pripravili igre z naslovom Škoda me je za u mest.

Rekreacija / sreda, 4. oktober 2017 / 22:34

Navijači te kar ponesejo k cilju

Maraton v Berlinu sodi med šest največjih na svetu in se ga vsako leto udeleži več kot 40 tisoč tekačev iz vsega sveta. Slovenskih je bilo letos 108, med njimi tudi skupina 47 tekačev z devetimi navij...

Nasveti / sreda, 4. oktober 2017 / 22:31

Klasični jabolčna pita in marmelada

Ni jeseni brez prave jabolčne pite. Še vedno je najboljša tista najbolj klasična, narejena na najbolj enostaven način. Če nam je ostalo še kaj domačih jabolk (letošnje vremenske razmere jim niso bi...

Razvedrilo / sreda, 4. oktober 2017 / 22:30

Zahvalili so se gasilcem

Petkovo odprtje novega dela kranjske Qlandie je zaznamoval pester glasbeni program v družbi gostov BQL, Mance Špik in Ines Erbus, v McDonald’su pa so dan pred tem predstavili nove linije burgerjev.