Gostišču Osvald želi vrniti njegovo staro dušo. (Foto: Kaja Pogačar)

S srcem v gostinstvu

"Če poklica ne opravljaš s srcem, je povsem brez pomena," je prepričana Slavica Jenko, ki že vrsto let vodi Gostišče Osvald na Selu pri Žirovnici.

Selo pri Žirovnici – »Lahko bi rekla, da sem bila gostilniški otrok, saj je že moja mama imela gostilno in sem pravzaprav odraščala v njej,« se spominja Slavica Jenko s Sela pri Žirovnici. Tako ne čudi, da se je na gostinski šoli izučila za kuharico. Gostinstvu je vseskozi predana s srcem, zadnja leta pa je glavna v kuhinji Gostišča Osvald, ki sta ga z zdaj že pokojnim možem vzela v najem leta 1991. Pred tem je enajst let imela v najemu bife Knafelj v Žirovnici.

Gostišče Osvald je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pet let imela v najemu že njena mama, Slavica pa je, kot pravi, že takrat kot mlado dekle v tej gostilni veliko pomagala in se navezala nanjo: »V njej sem pustila svojo dušo.« O Gostišču Osvald, v katerem preživi dobršen del svojega dneva, tako pripoveduje z velikim žarom v očeh. »Od nekdaj težim k temu, da bi obdržala pristen domač stil. Gre namreč za gostilno z dolgoletno tradicijo, včasih je bil to monden penzion, ki je imel veliko večjo ponudbo kot mi. Na jedilniku iz leta 1937 je razbrati, da so imeli vse od a do ž: od zrezkov, biftkov do srne. Že v tistem času so nudili ogrevano sobo s toplo vodo,« pripoveduje Slavica.

Sama je, kot pravi, vedno stremela k dobri, domači kmečki hrani, ki jo je zato uvrstila tudi na jedilnik Gostišča Osvald: »Kmečke jedi so med obiskovalci še posebej priljubljene pozimi; zelo radi imajo kmečke pojedine, pečenice, krvavice, pa tudi gluhe štruklje … Sicer pa imamo prav vse od štrukljev, ajdove kaše z jurčki in bifteka do zrezkov z gobami in rib.« In kaj je njihova specialiteta? »Recimo ciganski golaž, ki je serviran v ciganskem kotličku. Precej priljubljen je tudi med gosti,« pove in doda, da je včasih kar malo razočarana nad željami gostov. »Precej je takih, ki se odločajo za klasične menije, predvsem pečenke ali dunajske zrezke, saj vedo, da s tem ne morejo zgrešiti, redkeje pa se odločajo za tipične slovenske jedi ...«

Slavica, ki sicer izvira iz Domžal, na Selo pa jo je pripeljala ljubezen, danes v Gostišču Osvald zaposluje šest delavcev, na prakso pa vzame tudi dijake radovljiške gostinske šole. Gostinske tradicije zaenkrat ne nadaljujeta njena hčerka in sin, morda pa jo bo nekoč kateri od treh vnukov …

Želi si, da bi se v prihodnje z Društvom upokojencev Žirovnica, ki je lastnik gostišča, uspela dogovoriti vsaj za odkup spodnjega nadstropja. »Če bi bila gostilna v moji lasti, bi jo opremila v kmečkem stilu, kakršnega je imela nekoč, in ponudila resnično domačo hrano. Gostilni bi vrnila njeno staro dušo, hranim še nekaj starih slik nekdanje gostilne,« je pojasnila Slavica. Nad gostilno je enajst skromnih in cenovno ugodnih prenočišč, namenjenih delavcem, ki si jih prav tako želi odkupiti in jih prenoviti v turistične sobe.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / nedelja, 19. maj 2019 / 11:08

Kulturna in družabna središča

Mednarodni muzejski dan, ki smo ga obeležili včeraj, se je letos posvečal temi Muzeji kot kulturna središča: Prihodnost tradicije. Muzeji so ga zaznamovali s prostim vstopom in številnimi...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 10. marec 2012 / 07:00

Gregorčki bodo naznanili pomlad

V nedeljo, na predvečer gregorjevega, pa tudi v ponedeljek bodo po številnih gorenjskih krajih obujali obrtniško tradicijo spuščanja osvetljenih barčic, s čimer so nekdaj naznanjali prihod pomladi.

Zanimivosti / sobota, 10. marec 2012 / 07:00

Samopostrežni zvončki s korenino

Zalog - Glavna sezona regrata se še ni začela, a na mestu, kjer je ljubitelje te divje spomladanske solate zadnji dve leti navduševal regromat, spet razveseljuje izvirna domislic...

GG Plus / sobota, 10. marec 2012 / 07:00

Podobe iz Gaze Matica Zormana

Fotograf Matic Zorman, sodelavec Gorenjskega glasa, je prejel nagrado natečaja Slovenia Press Photo 2012 za najboljšo fotoreportažo, ki jo je naredil v begunskih taboriščih v Gazi.

Kronika / sobota, 10. marec 2012 / 07:00

Mlada roparja za zapahe

Kranjčana Damijan Bečkanović in Stanko Radojević sta prejela večletni zaporni kazni zaradi avgustovskega ropa poštarja. Njunemu vozniku Rajku Todiću so izrekli pogojno sodbo.

Gospodarstvo / sobota, 10. marec 2012 / 07:00

Na občni zbor in na ekskurzijo

Lesce - Člani Govedorejskega društva Zgornje Gorenjske se bodo v sredo, 14. marca, ob 11. uri zbrali v restavraciji Avsenik v Begunjah na občnem zboru, na katerem bodo za uvod pr...