Gostišču Osvald želi vrniti njegovo staro dušo. (Foto: Kaja Pogačar)

S srcem v gostinstvu

"Če poklica ne opravljaš s srcem, je povsem brez pomena," je prepričana Slavica Jenko, ki že vrsto let vodi Gostišče Osvald na Selu pri Žirovnici.

Selo pri Žirovnici – »Lahko bi rekla, da sem bila gostilniški otrok, saj je že moja mama imela gostilno in sem pravzaprav odraščala v njej,« se spominja Slavica Jenko s Sela pri Žirovnici. Tako ne čudi, da se je na gostinski šoli izučila za kuharico. Gostinstvu je vseskozi predana s srcem, zadnja leta pa je glavna v kuhinji Gostišča Osvald, ki sta ga z zdaj že pokojnim možem vzela v najem leta 1991. Pred tem je enajst let imela v najemu bife Knafelj v Žirovnici.

Gostišče Osvald je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pet let imela v najemu že njena mama, Slavica pa je, kot pravi, že takrat kot mlado dekle v tej gostilni veliko pomagala in se navezala nanjo: »V njej sem pustila svojo dušo.« O Gostišču Osvald, v katerem preživi dobršen del svojega dneva, tako pripoveduje z velikim žarom v očeh. »Od nekdaj težim k temu, da bi obdržala pristen domač stil. Gre namreč za gostilno z dolgoletno tradicijo, včasih je bil to monden penzion, ki je imel veliko večjo ponudbo kot mi. Na jedilniku iz leta 1937 je razbrati, da so imeli vse od a do ž: od zrezkov, biftkov do srne. Že v tistem času so nudili ogrevano sobo s toplo vodo,« pripoveduje Slavica.

Sama je, kot pravi, vedno stremela k dobri, domači kmečki hrani, ki jo je zato uvrstila tudi na jedilnik Gostišča Osvald: »Kmečke jedi so med obiskovalci še posebej priljubljene pozimi; zelo radi imajo kmečke pojedine, pečenice, krvavice, pa tudi gluhe štruklje … Sicer pa imamo prav vse od štrukljev, ajdove kaše z jurčki in bifteka do zrezkov z gobami in rib.« In kaj je njihova specialiteta? »Recimo ciganski golaž, ki je serviran v ciganskem kotličku. Precej priljubljen je tudi med gosti,« pove in doda, da je včasih kar malo razočarana nad željami gostov. »Precej je takih, ki se odločajo za klasične menije, predvsem pečenke ali dunajske zrezke, saj vedo, da s tem ne morejo zgrešiti, redkeje pa se odločajo za tipične slovenske jedi ...«

Slavica, ki sicer izvira iz Domžal, na Selo pa jo je pripeljala ljubezen, danes v Gostišču Osvald zaposluje šest delavcev, na prakso pa vzame tudi dijake radovljiške gostinske šole. Gostinske tradicije zaenkrat ne nadaljujeta njena hčerka in sin, morda pa jo bo nekoč kateri od treh vnukov …

Želi si, da bi se v prihodnje z Društvom upokojencev Žirovnica, ki je lastnik gostišča, uspela dogovoriti vsaj za odkup spodnjega nadstropja. »Če bi bila gostilna v moji lasti, bi jo opremila v kmečkem stilu, kakršnega je imela nekoč, in ponudila resnično domačo hrano. Gostilni bi vrnila njeno staro dušo, hranim še nekaj starih slik nekdanje gostilne,« je pojasnila Slavica. Nad gostilno je enajst skromnih in cenovno ugodnih prenočišč, namenjenih delavcem, ki si jih prav tako želi odkupiti in jih prenoviti v turistične sobe.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 11. januar 2008 / 07:00

Ponosen, da je del bogate zgodovine

Pogovarjali smo se s kapetanom železarjev Dejanom Varlom.

Objavljeno na isti dan


Kultura / četrtek, 26. januar 2017 / 13:17

»Kranjci ste soldati in pol«

V Mestni knjižnici Kranj smo se obiskovalci tradicionalnih stripovskih večerov sredi prejšnjega tedna za dobri dve uri preselili kakih sto petdeset let nazaj v surovo mehiško pokrajino pogorja Sierra...

Gorenjska / četrtek, 26. januar 2017 / 13:14

Dimnikarja že lahko izberete

Na spletni strani ministrstva za okolje so objavili prvi seznam dimnikarskih družb, med katerimi morajo uporabniki svojega izvajalca dimnikarskih storitev izbrati do 30. junija.

Rekreacija / četrtek, 26. januar 2017 / 13:06

Energijska kavica

Hvala lepa vsem, ki ste se odzvali vabilu Gorenjskega glasa na četrtkovo druženje ob kavici in energijskih vajah, ki so nas ogrele in napolnile z energijo. Kot sem obljubila, danes v pisni obliki p...

Razvedrilo / četrtek, 26. januar 2017 / 13:02

Kreativna svežina

V petek je na odru dvorane Gledališča Toneta Čufarja na Jesenicah nastopil Vokalni band Kreativo.

Kranj / četrtek, 26. januar 2017 / 12:52

V mladih več, kot si misijo

Bronasta in srebrna priznanja programa MEPI si je prislužilo kar 57 mladih iz Kranja in okolice. Podelitev je bila prva iz niza dogodkov v počastitev 20-letnice programa MEPI v Sloveniji.