Mesto jekla, cvetja, hokeja

»Mesto jekla, cvetja, hokeja«! S tem sloganom se je lotil letošnje občinske proslave kritik.

V osnovi ga moti že to, da je na Jesenicah nastopil Orkester slovenske policije?! Res imamo dober domači orkester z bogato, dolgoletno tradicijo in očitno neprezrt, saj sta bila kar dva letošnja nagrajenca iz vrst jeseniškega orkestra. Njim v čast in za dobrodošlico vsem udeležencem proslave je domači orkester igral na promenadnem koncertu na Trgu Toneta Čufarja 20. marca ob 18.15.

 

Prav tako je bil med občinskimi nagrajenci (leta 2004) Vinko Šetinc, istega leta je bil nagrajen tudi Pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora. Na osrednji občinski proslavi so že nastopili. In da si ne bi bile proslave in številne spremljajoče prireditve na las podobne, z vedno istimi nastopajočimi in vedno istimi “jeseniškimi” skladbami, ki so sicer lepe in med Jeseničani “ponarodele” (mimogrede: vse naštete skladbe so dobile v zadnjih petih letih prav na občinskih proslavah svoje mesto, jeseniške “hokejske” so bile uporabljene na kvizu o zgodovini mesta Jesenice, 16. marca 2009), smo na proslavo povabili slovenski protokolarni orkester, v katerem nastopajo tudi Jeseničani: flavtistka Barbara Knap, saksofonist Andrej Knap, fagotistka Barbara Ulčar, tokrat je igral v orkestru tudi. saksofonist Franci Podlipnik - učitelj na Glasbeni šoli Jesenice.

 

Prav toliko »pravice« ali »nepravice«, da nastopi policijski orkester, so imeli tudi Fantje s Praprotna (med njimi je en Jeseničan), pa tega gledalec dela proslave na GTV očitno ni opazil, tako kot tudi ne voditelja Marsela Gombca.

 

Če bi bil kritik prisoten ob odkritju kipa, spomenika jeseniškim železarjem in železarstvu 18. marca 2009 v krožišču, bi slišal tudi Knifičevo skladbo JESENIŠKIM ŽELEZARJEM, ki so jo odigrali jeseniški godbeniki. Prav tako je bila povsem jeseniška prireditev 19. marca v dvorani gledališča ob predstavitvi JESENIŠKEGA ZBORNIKA.

 

Vseeno pa priznajmo: tudi domači godbeniki, kot smo lahko slišali na proslavi v izjavi nagrajenca Petra Muharja, bi bili bolj zadovoljni, če bi na občinski proslavi nastopali sami. Zdelo pa se je, da je nagrajenec ob lastni izjavi začutil, kako negostoljubno je to zvenelo do gostujočih glasbenikov. Bomo postali kopija občine, ki jo predstavljata Zrnec in Bizovičar v nedeljo zvečer na POP TV; tj. občina “ŽEMEMLJE”, torej samozadostne Jesenice, ki ne potrebujejo nikogar in nič. Omemba Ljubljane in Portoroža v pesmih sta za takšno občino že kar hud prekršek.

 

Mar v tem mestu jekla, cvetja, hokeja ni niti malo prostora še za koga, ki nam je bil pripravljen popestriti občinski praznik?

 

Tokrat smo na Jesenicah poslušali Avsenikove, Slakove, Privškove, Adamičeve pesmi, torej slovenske stvaritve, ker nismo »zaprti v svojih malih osebnih zgodbah«, še posebej takrat ne, ko se ob iskrivih voditeljih občinskih proslav zavedamo, da kultura nima meja in jih ne sme imeti. Na voditeljico Branko Smole smo vsi, ki tako ali drugače soustvarjamo kulturne programe, ponosni, da je tukaj in z nami!

 

Torej kritizerstvo se je začelo z Zgodbami izpod Triglava, zaključilo (upajmo) s pismom MESTO JEKLA, CVETJA, HOKEJA! In ne nazadnje; ali se med 21 tisoč in več prebivalci, ki kritizirajo osrednjo občinsko proslavo, vsi (OBA) pišejo le Račič. O tem pa ni vredno zgubljati besed.

 

Pa še to: vljudno vabljen(i) na prireditve v občini Jesenice, ki jih ni malo in so »jeseniške«, pa slovenske in tudi mednarodne … Pridite in družite se z Jeseničani, televizor vam jih ne bo nadomestil.

 

Božena Ronner

Svetovalka župana za občinski svet

protokol in informiranje

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 18. maj 2022 / 09:07

Svetovni dan v čebel

Kranj – V petek, 20. maja, bo že peti svetovni dan čebel. Glavni namen je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo. V ospredju letošnje obeležitve so mladi...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 25. april 2014 / 14:50

Partizanska vojska osvobajala na pragu Ljubljane

Dne 13. junija 2014 mineva sedemdeset let od uspešnega boja Gorenjskega partizanskega odreda z nemško armado. Ta boj je bil na območju občine Vodice in v njeni okolici.

Kronika / petek, 25. april 2014 / 17:30

Lani umrlo šestnajst kolesarjev

Kolesarjem je kot enim najbolj ranljivih udeležencev cestnega prometa namenjena preventivna akcija, ki poteka še do nedelje.

Humor / petek, 25. april 2014 / 15:00

Od zadaj

Slovenskim hokejistom je včeraj le uspelo streti odpor Ukrajincev. Zlobnež bi pomislil, da v zadnji tretjini Ukrajinci ruskega rodu niso prišli na ledeno ploskev.

Slovenija / petek, 25. april 2014 / 18:29

Krajina slikarja Sadnikarja

Narodni muzej v Ljubljani je bil v torek prvič kraj začetka Koroških kulturnih dni v Ljubljani. Letošnji so že dvanajsti. »To si štejemo v čast, saj je naša dolžnost varovanje in predstavlja...

Škofja Loka / petek, 25. april 2014 / 16:31

Prebili so predor pod Stenom

V predoru pod Stenom se je v petek opoldne dobesedno posvetilo. Gradbeni delavci, ki so v zadnjih tednih predor kopali z obeh strani, so namreč izkopali še zadnje metre.