Artičoke

Artičoke so še nerazcveteli popki vrste osata s prijetno tropskim okusom, ki spominja na lešnike in zeleno.

Artičoka izvira iz Afrike in je ena izmed najstarejših gojenih rastlin. Zaradi kulinaričnih in zdravilnih lastnosti so jo uporabljali že stari Egipčani, Grki in Rimljani. Največ artičok danes pridelajo v Sredozemlju in srednji Evropi. Pri nakupu svežih artičok pazimo, da so cvetovi nepoškodovani ter napeti, listi pa brez rjavih konic. Dna in srčke artičok pa je mogoče dobiti tudi vložene v konzervi. Pri zelo mladih in majhnih artičokah lahko uživamo cele liste, pri večjih in zrelejših pa odrežemo tretjino listov. Če artičoke pripravljamo cele, odrežemo koren in skrajšamo liste. Za jed iz artičokinih srčkov prav tako odstranimo koren in zunanje vijoličaste liste, notranje pa odrežemo za tretjino. Lahko pa tudi porežemo vse liste in uporabljamo le kuhana artičokina dna, ki jih polnimo z različnimi nadevi. Artičoke lahko uživamo tople ali hladne, lahko jih vlagamo v kis, zamrznemo, pečemo, kuhamo, cvremo, polnimo z različnimi nadevi. Uporabimo jih lahko tudi v juhah, še zelo mlade artičoke pa lahko jemo surove. Potrebno je tudi opozoriti, da sveža in narezana artičoka na zraku potemni. Če se želimo temu izogniti, jo damo v mrzlo vodo in jo okisamo z limonovim sokom. V vodi jo pustimo toliko časa, dokler je ne bomo skuhali oziroma porabili. Ne smemo pa uporabljati loncev iz aluminija, ker se v njih artičoke obarvajo črno.

Solata z artičokami in parmezanom

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag listnatih solat (motovilca, berivke, radiča, rukole, mlade špinače …), 50 dag svežih artičok, 10 paradižnikov češnjevcev, 15 dag parmezana, ekstra deviško oljčno olje, balzamični kis, 1 strok česna, sol in sveže mlet poper.

Artičokam odstranite trde dele, jih razrežite na četrtine in jih skuhajte v slanem kropu. Solate očistite, operite in osušite. Parmezan narežite na tanke rezine. Nekaj žlic oljčnega olja in balzamičnega kisa zmešajte, dodajte stisnjen česen ter začinite s soljo in poprom. Solate, artičoke in prerezane paradižnike zmešajte, prelijte s polivko, potresite s parmezanom in takoj postrezite.

Široki rezanci z artičokami

Potrebujemo: 50 dag širokih rezancev, 6 artičok, 4 žlice oljčnega olja, 1 rezino čebule, sok ene limone, sol, poper, peteršilj, nariban parmezan.

Rezance skuhajte v slanem kropu in odcedite. Medtem na oljčnem olju prepražite rezino čebule in jo odstranite. Na tej maščobi prepražite očiščene in narezane artičoke, jih zalijte z limonovim sokom in malo vode ter jih zdušite do mehkega. Začinite šele na koncu, da vam ne potemnijo. Nastali omaki primešajte rezance in jih potresite s parmezanom.

Artičokini kupčki

Potrebujemo: 5 artičok, 3 dl mleka, 3 jajca, 2 žlici naribanega parmezana, sok ene limone, 1 žlico masla, sol in sveže mlet poper.

Artičokam odstranite koren, trše zunanje liste in konice. Narežite jih na štiri krhlje in namočite v hladni vodi, v katero ste dodali sok ene limone, da vam ne potemnijo. Artičoke poberite iz vode in jih kuhajte 30 minut v vrelem mleku, ki ste mu dodali sol in poper. Ko se skuhajo, jih zmiksajte in dodajte stepena jajca ter parmezan. Pripravljeno zmes vlijte v z maslom namaščene porcelanaste modelčke, jih postavite v pekač, v katerega ste nalili 1 centimeter vode in jih pecite 30 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ko je jed pečena, jo vzemite iz pečice in jo iz modelčkov prevrnite na krožnike in takoj postrezite.

Polnjene artičoke

Potrebujemo: 5 artičok, sok ene limone, 1 majhno čebulo, 10 dag šampinjonov, 5 dag repkov kozic, žlico oljčnega olja, strok česna, 1,5 dl mleka, 1 dl sladke smetane, 6 dag ementalskega sira, 1 žlico masla in sol.

Artičokam odstranite trde dele in jih skuhajte v slanem kropu, ki ste mu dodali limonov sok. Medtem na oljčnem olju posteklenite sesekljano čebulo, posujte z žlico moke in zalijte z mlekom. Omako kuhajte 20 minut, dodajte na drobno narezane šampinjone, kozice, strt česen in sladko smetano. Dobro prevrite in solite po okusu. Kuhanim artičokam odstranite sredico, jih napolnite z nadevom in zložite na pomaščen pekač. Posujte jih s kosmi masla in naribanim sirom ter pecite 25 minut pri 180 stopinjah Celzija ter postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 4. avgust 2017 / 08:22

Vrhunska sezona za Janežiča

Atlet Luka Janežič že pred vrhuncem sezone lahko reče, da je za njim izjemna sezona, v kateri je postal evropski prvak do 23 let in na diamantni ligi v Monaku prvič v življenju štiristo metrov preteke...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Pariz: vse, kar te zanima

»To ni turistični vodnik. Predvsem pa to ni knjiga za starše. Ne, to je resnična zgodba o enem najbolj znamenitih mest sveta – Parizu. V tej knjigi lahko prebereš zanimive pripovedi o...

GG Plus / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Reklamna tabla Sava

Hiter napredek, ki ga je Kranj doživel v 20. stoletju, si je nemogoče zamišljati brez tovarne Sava, podjetja z več kot devetimi desetletij dolgo tradicijo neprekinjenega uspešnega delovanja.

Zanimivosti / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Dežman posvetil razstavo slikarju Perku

Kokrica - Slikar Lojze Dežman je v petek, 25. maja, v posebni sobi gostišča Dežman na Kokrici postavil na ogled razstavo svojih najnovejših del, ki jo je posvetil vzorniku, slika...

Zanimivosti / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Bogata geološka preteklost Šentanske doline

Tržič – V Galeriji Atrij sta Prirodoslovni muzej Slovenije in Tržiški muzej pripravila razstavo z naslovom Geološke značilnosti Šentanske doline. Avtorji razstave so Miha Jeršek, Matija...