Artičoke

Artičoke so še nerazcveteli popki vrste osata s prijetno tropskim okusom, ki spominja na lešnike in zeleno.

Artičoka izvira iz Afrike in je ena izmed najstarejših gojenih rastlin. Zaradi kulinaričnih in zdravilnih lastnosti so jo uporabljali že stari Egipčani, Grki in Rimljani. Največ artičok danes pridelajo v Sredozemlju in srednji Evropi. Pri nakupu svežih artičok pazimo, da so cvetovi nepoškodovani ter napeti, listi pa brez rjavih konic. Dna in srčke artičok pa je mogoče dobiti tudi vložene v konzervi. Pri zelo mladih in majhnih artičokah lahko uživamo cele liste, pri večjih in zrelejših pa odrežemo tretjino listov. Če artičoke pripravljamo cele, odrežemo koren in skrajšamo liste. Za jed iz artičokinih srčkov prav tako odstranimo koren in zunanje vijoličaste liste, notranje pa odrežemo za tretjino. Lahko pa tudi porežemo vse liste in uporabljamo le kuhana artičokina dna, ki jih polnimo z različnimi nadevi. Artičoke lahko uživamo tople ali hladne, lahko jih vlagamo v kis, zamrznemo, pečemo, kuhamo, cvremo, polnimo z različnimi nadevi. Uporabimo jih lahko tudi v juhah, še zelo mlade artičoke pa lahko jemo surove. Potrebno je tudi opozoriti, da sveža in narezana artičoka na zraku potemni. Če se želimo temu izogniti, jo damo v mrzlo vodo in jo okisamo z limonovim sokom. V vodi jo pustimo toliko časa, dokler je ne bomo skuhali oziroma porabili. Ne smemo pa uporabljati loncev iz aluminija, ker se v njih artičoke obarvajo črno.

Solata z artičokami in parmezanom

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag listnatih solat (motovilca, berivke, radiča, rukole, mlade špinače …), 50 dag svežih artičok, 10 paradižnikov češnjevcev, 15 dag parmezana, ekstra deviško oljčno olje, balzamični kis, 1 strok česna, sol in sveže mlet poper.

Artičokam odstranite trde dele, jih razrežite na četrtine in jih skuhajte v slanem kropu. Solate očistite, operite in osušite. Parmezan narežite na tanke rezine. Nekaj žlic oljčnega olja in balzamičnega kisa zmešajte, dodajte stisnjen česen ter začinite s soljo in poprom. Solate, artičoke in prerezane paradižnike zmešajte, prelijte s polivko, potresite s parmezanom in takoj postrezite.

Široki rezanci z artičokami

Potrebujemo: 50 dag širokih rezancev, 6 artičok, 4 žlice oljčnega olja, 1 rezino čebule, sok ene limone, sol, poper, peteršilj, nariban parmezan.

Rezance skuhajte v slanem kropu in odcedite. Medtem na oljčnem olju prepražite rezino čebule in jo odstranite. Na tej maščobi prepražite očiščene in narezane artičoke, jih zalijte z limonovim sokom in malo vode ter jih zdušite do mehkega. Začinite šele na koncu, da vam ne potemnijo. Nastali omaki primešajte rezance in jih potresite s parmezanom.

Artičokini kupčki

Potrebujemo: 5 artičok, 3 dl mleka, 3 jajca, 2 žlici naribanega parmezana, sok ene limone, 1 žlico masla, sol in sveže mlet poper.

Artičokam odstranite koren, trše zunanje liste in konice. Narežite jih na štiri krhlje in namočite v hladni vodi, v katero ste dodali sok ene limone, da vam ne potemnijo. Artičoke poberite iz vode in jih kuhajte 30 minut v vrelem mleku, ki ste mu dodali sol in poper. Ko se skuhajo, jih zmiksajte in dodajte stepena jajca ter parmezan. Pripravljeno zmes vlijte v z maslom namaščene porcelanaste modelčke, jih postavite v pekač, v katerega ste nalili 1 centimeter vode in jih pecite 30 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ko je jed pečena, jo vzemite iz pečice in jo iz modelčkov prevrnite na krožnike in takoj postrezite.

Polnjene artičoke

Potrebujemo: 5 artičok, sok ene limone, 1 majhno čebulo, 10 dag šampinjonov, 5 dag repkov kozic, žlico oljčnega olja, strok česna, 1,5 dl mleka, 1 dl sladke smetane, 6 dag ementalskega sira, 1 žlico masla in sol.

Artičokam odstranite trde dele in jih skuhajte v slanem kropu, ki ste mu dodali limonov sok. Medtem na oljčnem olju posteklenite sesekljano čebulo, posujte z žlico moke in zalijte z mlekom. Omako kuhajte 20 minut, dodajte na drobno narezane šampinjone, kozice, strt česen in sladko smetano. Dobro prevrite in solite po okusu. Kuhanim artičokam odstranite sredico, jih napolnite z nadevom in zložite na pomaščen pekač. Posujte jih s kosmi masla in naribanim sirom ter pecite 25 minut pri 180 stopinjah Celzija ter postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 10. januar 2022 / 14:22

Do dodatka upravičeni tudi starejši kmetje

Kranj – Zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19, ki ga je državni zbor sprejel ob koncu minulega leta, omogoča izplačilo...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 30. junij 2013 / 09:18

Jugoslavija, moja dežela

»A tistega dne v samskem domu nismo mogli naleteti na situacijo, bolj drugačno od pričakovane. Namesto osamljenega tipa z bulo je bila namreč mala TV-dvorana natrpana do zadnjega kotička i...

Nasveti / nedelja, 30. junij 2013 / 09:08

Božajoči macesni

Macesnovec (1926 m) - Gora na katero vodi neoznačena pot, je čudoviti razglednik. V vsem svojem sijaju zasije v jesenskem času, ko macesni zažarijo.

Kranj / nedelja, 30. junij 2013 / 08:59

Odlični rezultati gasilk PGD Predoselj

Predoslje - Pri PGD Predoslje imajo ekipo gasilk že od leta 1946. Sestava se je z leti spreminjala, od leta 2008 do danes pa je ekipa nespremenjena. »V ekipi, ki dosega odlične rezultate,...

Gospodarstvo / nedelja, 30. junij 2013 / 08:53

Primerjava se splača

Kranj – Zadnji pregled ponudbe potrošniških kreditov, ki so ga naredili pri Zvezi potrošnikov Slovenije, je v primerjavi z lanskimi rezultati pokazal, da so se na trgu pojavile ugodnejše ponudbe, č...

Kronika / nedelja, 30. junij 2013 / 08:51

Nista bila dostojna

Kranj, Radovljica - Gorenjski policisti so zaradi kršenja javnega reda in miru v sredo pridržali dva kršitelja. 48-letnega moškega iz okolice Ljubljane so okoli 11. ure zaradi nedostojnega...