Artičoke

Artičoke so še nerazcveteli popki vrste osata s prijetno tropskim okusom, ki spominja na lešnike in zeleno.

Artičoka izvira iz Afrike in je ena izmed najstarejših gojenih rastlin. Zaradi kulinaričnih in zdravilnih lastnosti so jo uporabljali že stari Egipčani, Grki in Rimljani. Največ artičok danes pridelajo v Sredozemlju in srednji Evropi. Pri nakupu svežih artičok pazimo, da so cvetovi nepoškodovani ter napeti, listi pa brez rjavih konic. Dna in srčke artičok pa je mogoče dobiti tudi vložene v konzervi. Pri zelo mladih in majhnih artičokah lahko uživamo cele liste, pri večjih in zrelejših pa odrežemo tretjino listov. Če artičoke pripravljamo cele, odrežemo koren in skrajšamo liste. Za jed iz artičokinih srčkov prav tako odstranimo koren in zunanje vijoličaste liste, notranje pa odrežemo za tretjino. Lahko pa tudi porežemo vse liste in uporabljamo le kuhana artičokina dna, ki jih polnimo z različnimi nadevi. Artičoke lahko uživamo tople ali hladne, lahko jih vlagamo v kis, zamrznemo, pečemo, kuhamo, cvremo, polnimo z različnimi nadevi. Uporabimo jih lahko tudi v juhah, še zelo mlade artičoke pa lahko jemo surove. Potrebno je tudi opozoriti, da sveža in narezana artičoka na zraku potemni. Če se želimo temu izogniti, jo damo v mrzlo vodo in jo okisamo z limonovim sokom. V vodi jo pustimo toliko časa, dokler je ne bomo skuhali oziroma porabili. Ne smemo pa uporabljati loncev iz aluminija, ker se v njih artičoke obarvajo črno.

Solata z artičokami in parmezanom

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag listnatih solat (motovilca, berivke, radiča, rukole, mlade špinače …), 50 dag svežih artičok, 10 paradižnikov češnjevcev, 15 dag parmezana, ekstra deviško oljčno olje, balzamični kis, 1 strok česna, sol in sveže mlet poper.

Artičokam odstranite trde dele, jih razrežite na četrtine in jih skuhajte v slanem kropu. Solate očistite, operite in osušite. Parmezan narežite na tanke rezine. Nekaj žlic oljčnega olja in balzamičnega kisa zmešajte, dodajte stisnjen česen ter začinite s soljo in poprom. Solate, artičoke in prerezane paradižnike zmešajte, prelijte s polivko, potresite s parmezanom in takoj postrezite.

Široki rezanci z artičokami

Potrebujemo: 50 dag širokih rezancev, 6 artičok, 4 žlice oljčnega olja, 1 rezino čebule, sok ene limone, sol, poper, peteršilj, nariban parmezan.

Rezance skuhajte v slanem kropu in odcedite. Medtem na oljčnem olju prepražite rezino čebule in jo odstranite. Na tej maščobi prepražite očiščene in narezane artičoke, jih zalijte z limonovim sokom in malo vode ter jih zdušite do mehkega. Začinite šele na koncu, da vam ne potemnijo. Nastali omaki primešajte rezance in jih potresite s parmezanom.

Artičokini kupčki

Potrebujemo: 5 artičok, 3 dl mleka, 3 jajca, 2 žlici naribanega parmezana, sok ene limone, 1 žlico masla, sol in sveže mlet poper.

Artičokam odstranite koren, trše zunanje liste in konice. Narežite jih na štiri krhlje in namočite v hladni vodi, v katero ste dodali sok ene limone, da vam ne potemnijo. Artičoke poberite iz vode in jih kuhajte 30 minut v vrelem mleku, ki ste mu dodali sol in poper. Ko se skuhajo, jih zmiksajte in dodajte stepena jajca ter parmezan. Pripravljeno zmes vlijte v z maslom namaščene porcelanaste modelčke, jih postavite v pekač, v katerega ste nalili 1 centimeter vode in jih pecite 30 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ko je jed pečena, jo vzemite iz pečice in jo iz modelčkov prevrnite na krožnike in takoj postrezite.

Polnjene artičoke

Potrebujemo: 5 artičok, sok ene limone, 1 majhno čebulo, 10 dag šampinjonov, 5 dag repkov kozic, žlico oljčnega olja, strok česna, 1,5 dl mleka, 1 dl sladke smetane, 6 dag ementalskega sira, 1 žlico masla in sol.

Artičokam odstranite trde dele in jih skuhajte v slanem kropu, ki ste mu dodali limonov sok. Medtem na oljčnem olju posteklenite sesekljano čebulo, posujte z žlico moke in zalijte z mlekom. Omako kuhajte 20 minut, dodajte na drobno narezane šampinjone, kozice, strt česen in sladko smetano. Dobro prevrite in solite po okusu. Kuhanim artičokam odstranite sredico, jih napolnite z nadevom in zložite na pomaščen pekač. Posujte jih s kosmi masla in naribanim sirom ter pecite 25 minut pri 180 stopinjah Celzija ter postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 26. avgust 2008 / 07:00

Belca

Belca, 26. avgust 2008, št. 3

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 4. maj 2009 / 07:00

Quartissimo feet. Martina odleteli v Moskvo

Danes ob 11.20 so z Letališča Jožeta Pučnika na 54. izbor za pesem Evrovizije v Moskvo odpotovali slovenski zmagovalci Eme Quartissimo s pevko Martino.

Kronika / ponedeljek, 4. maj 2009 / 07:00

Tudi letos znižali sodni zaostanek

Na Okrožnem sodišču v Kranju so tudi lani zmanjšali število vseh nerešenih zadev in sodni zaostanek. Po drugi strani se je povečalo število nerešenih preiskovalnih, kazenskih, pravdnih in gospodarskih...

Šport / ponedeljek, 4. maj 2009 / 07:00

Mladinci so si zagotovili nastop na EP

Kranj – V poljskem mestu Gorzow je bil od petka, 1. maja, do nedelje, 3. maja, kvalifikacijski turnir za uvrstitev na mladinsko evropsko prvenstvo, na katerem so sodelovale vater...

Kronika / ponedeljek, 4. maj 2009 / 07:00

Našli žensko truplo

Serjuče – V torek dopoldne so v Serjučah v občini Domžale v vodnjaku našli truplo 71-letne ženske. Kot je pojasnila tiskovna predstavnica Policijske uprave Kranj Maja Adlešič,...

Kronika / ponedeljek, 4. maj 2009 / 07:00

Kriminal

Vlomilci v Mednem Medno – V Mednem so pred dnevi »gostili« vlomilce. Najprej so vlomili v gostinski lokal, nato pa še v stanovanjsko hišo. Iz lokala so odnesli za dve...