Boštjan Vehar v delovnem okolju Mlečne restavracije (Foto: Tina Dokl)

Umetnost je v začimbah

V domači kuhinji Boštjana Veharja so nepogrešljivi rožmarin, timijan in bazilika. Še najbolje je, če so sveži.

Boštjan Vehar je dvajset let poklicni kuhar. Že v osnovni šoli je vedel, da bo nekoč to njegov poklic. Po šolanju, izobrazil se je za kuharskega tehnika, se je po prve izkušnje odpravil v Nürnberg, kjer je delal v hotelski kuhinji. Po nekaj letih se je vrnil v domače Gorenje in bil trinajst let kuhar v Vili Bela. Zadnje leto dela v Mlečni restavraciji v Kranju. »Pravi kuharski mojster jedi pripravlja s srcem in z veliko volje, ker je delo zahtevno, ker je urnik naporen,« pravi Boštjan. Seveda kuharska žilica ne sme manjkati, hrani je treba dati pravi in poln okus. »V moji domači kuhinji so nepogrešljivi rožmarin, timijan in bazilika. Še najbolje je, če so sveži. Ja, čili mi je tudi zelo dober. Zelo pa pazim pri soljenju, bolje je sol dodati, kot jed presoliti. Hrano poskušam pripraviti čim bolj naravno, zato da zelenjava ostane zelenjava s pravim okusom. Doma sicer kuham samo čez konec tedna, pri meni je tedaj v kuhinji pravi ustvarjalni kaos, za katerim je treba seveda tudi pospraviti. Zelo rad pripravim in tudi jem enolončnice. Ni boljšega spomladi, kot na domačem vrtu pobrana zelenjava, pripravljena v mineštri,« navdušeno pripoveduje Boštjan, ki je ravno tako navdušen nad načinom priprave hrane znanega Jamieja Oliverja. Takole pravi: »Jamiejev način kuhanja, ko vzame v roko cel šop zelenjave, jo odtrga kar po domače, si lahko privoščim doma, v restavraciji seveda veljajo stroga sanitarna pravila.« Med slovenskimi kuharji najbolj ceni Janeza Bratovža.

 

Sogovornik ima doma kup kuharskih knjig in revij s kuharskimi recepti. Pa se tudi uči iz njih, ga še povprašamo: »Za eno vrsto jedi so v knjigah različni recepti, iz tega potem naredim nekaj svojega. Umetnost je v začimbah, te dajo hrani raznolike okuse. Umetnost je tudi v tem, da si »pri stvari«. Je pa tako, da se učiš celo življenje, tudi kuhanja različnih jedi in dodajanja jedem kaj novega, ustvarjalnega.«

 

Boštjanova mehiška ponev

Sestavine: piščančji ali puranov file, sveža paprika, bučke, koruza, rdeč fižol, čebula, pelati ali paradižnik, sol, poper, kajenski poper, paprika v prahu.

Priprava: Meso narežemo na trakce, čebulo na lističe, prav tako papriko. Bučke narežemo na kocke. V ponvi na maščobi popečemo meso, ga vzamemo iz ponve in prepražimo čebulo. Nato dodamo papriko, bučke, koruzo, fižol in pelate. Malo podušimo in nežno zalivamo malo z vodo malo z belim vinom. Nato dodamo meso in začinimo po okusu. Jed je lahko malo pekoča. Zraven ponudimo pečen krompir, riž ali široke rezance, lahko pa jemo zraven samo kruh.

 

Boštjanov gratiniran puran

Sestavine: puranji file, sir, sladka in kisla smetana, jajca, sol, poper, timijan, (šunka, pršut, paradižnik, bučke).

Priprava: File narežemo kot zrezke, malo jih potolčemo in jih položimo v pekač enega zraven drugega. Solimo, popramo, potresemo s timijanom. Na meso položimo sir, lahko tudi kaj drugega (šunko, pršut, paradižnik, bučke …). V posodi posebej zmešamo jajca in smetano, to začinimo in polijemo po mesu. Damo v pečico na 160 stopinj Celzija in pečemo približno 20 minut. Za prilogo ponudimo riž z zelenjavo, pire krompir ali pečen krompir.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 23. oktober 2012 / 07:00

Boj za šefa Gostilne se nadaljuje

Resničnostni šov Gostilna išče šefa stopnjuje svoj tempo. Tekmovalci so razdeljeni v dve skupini, ki se med seboj pod budnim očesom šefa Bineta merita v kulinaričnih sposobnostih, gostilna v Medv...

Objavljeno na isti dan


Bled / sobota, 10. april 2010 / 07:00

Utrdili naj bi ugled učiteljske stroke

Na področju šolske zakonodaje se obeta kar nekaj novosti, med drugim naj bi svoj zakon dobili tudi učitelji.

Gospodarstvo / sobota, 10. april 2010 / 07:00

Uspešen nastop Tehtnice na Analytiki 2010

Železniki - Iz podjetja Tehtnica so sporočili, da so se kot edino slovensko podjetje uspešno predstavili na največjem svetovnem sejmu za analize, laboratorijsko tehnologijo in bi...

Humor / sobota, 10. april 2010 / 07:00

Kvas namesto piva

Kišinjev smo si ogledali bolj na hitro. Tak je bil tudi naš namen, pa tudi mesto nas ni ravno preveč prepričalo.

Kultura / sobota, 10. april 2010 / 07:00

Potem pa na Našo pesem

Danes zvečer se bodo na koncertu v Gimnaziji Kranj predstavili štirje slovenski zbori, poleg gostiteljev, Akademskega pevskega zbora France Prešeren, še Komorni pevski zbor Megaron iz Ljubljane, Primo...

Prosti čas / sobota, 10. april 2010 / 07:00

Tanja Žagar v Šenčurju

Dom krajanov Šenčur bo danes ob 20. uri gostil Tanjo Žagar z gosti.