Boštjan Vehar v delovnem okolju Mlečne restavracije (Foto: Tina Dokl)

Umetnost je v začimbah

V domači kuhinji Boštjana Veharja so nepogrešljivi rožmarin, timijan in bazilika. Še najbolje je, če so sveži.

Boštjan Vehar je dvajset let poklicni kuhar. Že v osnovni šoli je vedel, da bo nekoč to njegov poklic. Po šolanju, izobrazil se je za kuharskega tehnika, se je po prve izkušnje odpravil v Nürnberg, kjer je delal v hotelski kuhinji. Po nekaj letih se je vrnil v domače Gorenje in bil trinajst let kuhar v Vili Bela. Zadnje leto dela v Mlečni restavraciji v Kranju. »Pravi kuharski mojster jedi pripravlja s srcem in z veliko volje, ker je delo zahtevno, ker je urnik naporen,« pravi Boštjan. Seveda kuharska žilica ne sme manjkati, hrani je treba dati pravi in poln okus. »V moji domači kuhinji so nepogrešljivi rožmarin, timijan in bazilika. Še najbolje je, če so sveži. Ja, čili mi je tudi zelo dober. Zelo pa pazim pri soljenju, bolje je sol dodati, kot jed presoliti. Hrano poskušam pripraviti čim bolj naravno, zato da zelenjava ostane zelenjava s pravim okusom. Doma sicer kuham samo čez konec tedna, pri meni je tedaj v kuhinji pravi ustvarjalni kaos, za katerim je treba seveda tudi pospraviti. Zelo rad pripravim in tudi jem enolončnice. Ni boljšega spomladi, kot na domačem vrtu pobrana zelenjava, pripravljena v mineštri,« navdušeno pripoveduje Boštjan, ki je ravno tako navdušen nad načinom priprave hrane znanega Jamieja Oliverja. Takole pravi: »Jamiejev način kuhanja, ko vzame v roko cel šop zelenjave, jo odtrga kar po domače, si lahko privoščim doma, v restavraciji seveda veljajo stroga sanitarna pravila.« Med slovenskimi kuharji najbolj ceni Janeza Bratovža.

 

Sogovornik ima doma kup kuharskih knjig in revij s kuharskimi recepti. Pa se tudi uči iz njih, ga še povprašamo: »Za eno vrsto jedi so v knjigah različni recepti, iz tega potem naredim nekaj svojega. Umetnost je v začimbah, te dajo hrani raznolike okuse. Umetnost je tudi v tem, da si »pri stvari«. Je pa tako, da se učiš celo življenje, tudi kuhanja različnih jedi in dodajanja jedem kaj novega, ustvarjalnega.«

 

Boštjanova mehiška ponev

Sestavine: piščančji ali puranov file, sveža paprika, bučke, koruza, rdeč fižol, čebula, pelati ali paradižnik, sol, poper, kajenski poper, paprika v prahu.

Priprava: Meso narežemo na trakce, čebulo na lističe, prav tako papriko. Bučke narežemo na kocke. V ponvi na maščobi popečemo meso, ga vzamemo iz ponve in prepražimo čebulo. Nato dodamo papriko, bučke, koruzo, fižol in pelate. Malo podušimo in nežno zalivamo malo z vodo malo z belim vinom. Nato dodamo meso in začinimo po okusu. Jed je lahko malo pekoča. Zraven ponudimo pečen krompir, riž ali široke rezance, lahko pa jemo zraven samo kruh.

 

Boštjanov gratiniran puran

Sestavine: puranji file, sir, sladka in kisla smetana, jajca, sol, poper, timijan, (šunka, pršut, paradižnik, bučke).

Priprava: File narežemo kot zrezke, malo jih potolčemo in jih položimo v pekač enega zraven drugega. Solimo, popramo, potresemo s timijanom. Na meso položimo sir, lahko tudi kaj drugega (šunko, pršut, paradižnik, bučke …). V posodi posebej zmešamo jajca in smetano, to začinimo in polijemo po mesu. Damo v pečico na 160 stopinj Celzija in pečemo približno 20 minut. Za prilogo ponudimo riž z zelenjavo, pire krompir ali pečen krompir.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / četrtek, 30. julij 2015 / 11:11

Delavnica oblikovanja gline

Škofja Loka – Med počitniškimi dogodki, na katere vabijo otroke iz Škofje Loke, je tudi kiparska delavnica za otroke. Društvo Sotočje jo pripravlja 20. avgusta od 16. do 18. ure, že tradicionalno p...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 13. julij 2010 / 07:00

Pisma Juliji

Išče se Romeo: film Pisma Juliji je lahkotna romanca dveh generacij s komično-melodramatičnimi vložki, ki nam poleg ljubezenskih pisem dostavi tudi nekaj sončnih razglednic iz Toskane.

Zanimivosti / torek, 13. julij 2010 / 07:00

Glasov jež: Nepotrpežljivi vozniki kar v cono za pešce

Kranj - Človek kar ne more verjeti svojim očem. Zaradi gradbenih del na kranjskem Globusu in v njegovi okolici je spremenjen prometni režim. Občasno je treba voznikom zaradi kakš...

Železniki / torek, 13. julij 2010 / 07:00

Bliža se vrhunec Čipkarskih dnevov

Železniki - V sklopu 48. Čipkarskih dnevov se v Železnikih že od začetka julija vrstijo različne glasbene, kulturne, otroške, rekreacijske in športne prireditve, dogajanje pa bo...

Gospodarstvo / torek, 13. julij 2010 / 07:00

Dela manj, zaslužek ostaja primeren

Dolga leta je veljalo, da so poletni meseci namenjeni delu študentov in dijakov. Je tako tudi v času gospodarske krize?

Prosti čas / torek, 13. julij 2010 / 07:00

Za žogo v Afriko

Podoživite slovenske vrhunce na jugu črne celine v oddaji avtorjev Dejana Ladike in Maše Hladen danes zvečer na prvem programu Televizije Slovenija. Z nami je svoje vtise o Južni Afriki, ljudeh in nav...