Boštjan Vehar v delovnem okolju Mlečne restavracije (Foto: Tina Dokl)

Umetnost je v začimbah

V domači kuhinji Boštjana Veharja so nepogrešljivi rožmarin, timijan in bazilika. Še najbolje je, če so sveži.

Boštjan Vehar je dvajset let poklicni kuhar. Že v osnovni šoli je vedel, da bo nekoč to njegov poklic. Po šolanju, izobrazil se je za kuharskega tehnika, se je po prve izkušnje odpravil v Nürnberg, kjer je delal v hotelski kuhinji. Po nekaj letih se je vrnil v domače Gorenje in bil trinajst let kuhar v Vili Bela. Zadnje leto dela v Mlečni restavraciji v Kranju. »Pravi kuharski mojster jedi pripravlja s srcem in z veliko volje, ker je delo zahtevno, ker je urnik naporen,« pravi Boštjan. Seveda kuharska žilica ne sme manjkati, hrani je treba dati pravi in poln okus. »V moji domači kuhinji so nepogrešljivi rožmarin, timijan in bazilika. Še najbolje je, če so sveži. Ja, čili mi je tudi zelo dober. Zelo pa pazim pri soljenju, bolje je sol dodati, kot jed presoliti. Hrano poskušam pripraviti čim bolj naravno, zato da zelenjava ostane zelenjava s pravim okusom. Doma sicer kuham samo čez konec tedna, pri meni je tedaj v kuhinji pravi ustvarjalni kaos, za katerim je treba seveda tudi pospraviti. Zelo rad pripravim in tudi jem enolončnice. Ni boljšega spomladi, kot na domačem vrtu pobrana zelenjava, pripravljena v mineštri,« navdušeno pripoveduje Boštjan, ki je ravno tako navdušen nad načinom priprave hrane znanega Jamieja Oliverja. Takole pravi: »Jamiejev način kuhanja, ko vzame v roko cel šop zelenjave, jo odtrga kar po domače, si lahko privoščim doma, v restavraciji seveda veljajo stroga sanitarna pravila.« Med slovenskimi kuharji najbolj ceni Janeza Bratovža.

 

Sogovornik ima doma kup kuharskih knjig in revij s kuharskimi recepti. Pa se tudi uči iz njih, ga še povprašamo: »Za eno vrsto jedi so v knjigah različni recepti, iz tega potem naredim nekaj svojega. Umetnost je v začimbah, te dajo hrani raznolike okuse. Umetnost je tudi v tem, da si »pri stvari«. Je pa tako, da se učiš celo življenje, tudi kuhanja različnih jedi in dodajanja jedem kaj novega, ustvarjalnega.«

 

Boštjanova mehiška ponev

Sestavine: piščančji ali puranov file, sveža paprika, bučke, koruza, rdeč fižol, čebula, pelati ali paradižnik, sol, poper, kajenski poper, paprika v prahu.

Priprava: Meso narežemo na trakce, čebulo na lističe, prav tako papriko. Bučke narežemo na kocke. V ponvi na maščobi popečemo meso, ga vzamemo iz ponve in prepražimo čebulo. Nato dodamo papriko, bučke, koruzo, fižol in pelate. Malo podušimo in nežno zalivamo malo z vodo malo z belim vinom. Nato dodamo meso in začinimo po okusu. Jed je lahko malo pekoča. Zraven ponudimo pečen krompir, riž ali široke rezance, lahko pa jemo zraven samo kruh.

 

Boštjanov gratiniran puran

Sestavine: puranji file, sir, sladka in kisla smetana, jajca, sol, poper, timijan, (šunka, pršut, paradižnik, bučke).

Priprava: File narežemo kot zrezke, malo jih potolčemo in jih položimo v pekač enega zraven drugega. Solimo, popramo, potresemo s timijanom. Na meso položimo sir, lahko tudi kaj drugega (šunko, pršut, paradižnik, bučke …). V posodi posebej zmešamo jajca in smetano, to začinimo in polijemo po mesu. Damo v pečico na 160 stopinj Celzija in pečemo približno 20 minut. Za prilogo ponudimo riž z zelenjavo, pire krompir ali pečen krompir.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / ponedeljek, 5. januar 2015 / 11:05

Poverjenice imajo stik s 'terenom'

Naklo – Na prednovoletnem srečanju pri Marinšku v Naklem so se družile poverjenice Društva upokojencev Naklo, ki so pomembna vez med odborom društva in člani, ki jih poverjenice obveščajo o društve...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 1. november 2018 / 19:14

Izbrane podobe Ivana Cankarja

Cankarja so kot največjega slovenskega pisatelja in narodnega junaka upodobili številni slovenski likovniki. V tej galeriji si ogledamo le nekaj izbranih podob. Hkrati pa si preberemo, kako je Cankar,...

Izleti GG / četrtek, 1. november 2018 / 19:00

Raziskovanje Višavja

Pot nas je iz škotske prestolnice vodila na sever. Zagotovo najlažji in verjetno tudi najboljši način potovanja po prostranem škotskem Višavju in vasicah je z avtom. Poleg tega, da si na t...

Jezersko / četrtek, 1. november 2018 / 18:55

Jezerjani dvakrat na volišče

Občani Jezerskega bodo šli novembra dvakrat na volišče: še preden bodo 18. novembra volili župana in občinske svetnike, bodo odločali o spremembi meje. Referendum o tem bo že to nedeljo, 4. novembra.

Žiri / četrtek, 1. november 2018 / 18:54

Proti potvarjanju zgodovine

Občinsko Združenje borcev za vrednote NOB Žiri je minulo soboto pripravilo praznovanje ob dnevu spomina na 23. oktober 1943, ko so partizanske enote iz Žirov izgnale nemške okupatorje.

Železniki / četrtek, 1. november 2018 / 18:52

Sokoli so bili prevarani

Komunistična partija je izrabila organizacijo Sokol, katere člani so misleč, da se borijo proti okupatorju, v resnici izvajali partijski program revolucije, v knjigi Prevarani sokoli ugotavljata dr. A...