Skrajni čas za vložitev napovedi

V ponedeljek, 2. marca, poteče rok, do katerega morajo davčni zavezanci vložiti napoved za odmero dohodnine od bančnih obresti ter od dobička iz kapitala in od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov.

Kranj – Po zakonu o dohodnini bi morali zavezanci vložiti napoved do 28. februarja, a ker je ta dan sobota, je rok podaljšan do prvega delovnega dne, to je do ponedeljka, 2. marca. Napoved lahko oddajo osebno na davčni urad oz. izpostavo ali po pošti, napovedi za dohodnino od obresti in od kapitalskih dobičkov pa tudi po elektronski poti preko sistema eDavki. Davčni organ jim bo odločbe izdal do 30. aprila, dohodnino pa bodo morali plačati v tridesetih dneh od prejema odločbe. Zoper odločbo se bodo lahko pritožili v petnajstih dneh od vročitve, vendar bodo kljub temu morali plačati davek v predpisanem roku.

Napoved za odmero dohodnine od obresti morajo vložiti vsi (tudi otroci), ki so lani od denarnih depozitov pri eni ali več bankah in hranilnicah dosegli več kot tisoč evrov obresti. Stopnja dohodnine je 20-odstotna.

Tudi zavezanci, ki so lani prodali delnice, lastniške deleže v kapitalu ali investicijske kupone, morajo najkasneje v ponedeljek vložiti na davčni organ napoved za odmero dohodnine od dobička. Tega ni treba storiti le tistim, ki so prodali delnice oz. kapitalske deleže, pridobljene v postopku lastninskega preoblikovanja. Če so zavezanci pridobili kapital pred 1. januarjem 2003, vpišejo v napoved kot nabavno vrednost njegovo tržno vrednost na dan 1. januar 2006, v primeru, da tržna vrednost ni znana, pa knjigovodsko vrednost. Davčni organ bo v postopku odmere dohodnine upošteval tudi normirane stroške, ki znašajo en odstotek nabavne in prodajne vrednosti. Stopnja dohodnine od doseženega dobička je 20-odstotna, na vsakih pet let imetništva kapitala pa se zniža za pet odstotnih točk. Če zavezanec proda delnice po petih letih, je davek 15-odstoten, v primeru prodaje po desetih letih je stopnja desetodstotna, po 15 letih petodstotna, po dvajsetih letih pa zavezancu že ni več treba plačati dohodnine.

Napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov za leto 2008 morajo vložiti vsi, ki so tovrstne instrumente, pridobljene 15. julija ali kasneje, prodajali v obdobju od 15. julija do vključno 31. decembra.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 24. maj 2011 / 07:00

Gorenjska na repu uspešnosti

Merkur, Sava in Mersteel so lani ustvarili večino od 243 milijonov evrov čiste izgube in Gorenjsko med vsemi slovenskimi regijami pahnili na zadnje mesto po gospodarski uspešnosti.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 22. maj 2013 / 16:17

Slabovidnim pomagali s tekom

Dobrodelnega teka v Arboretumu, ki so ga organizirali člani Lions klubov Domžale in Kamnik, se je udeležilo 251 tekačev, med njimi so bili tudi župani. Zbrani denar bodo namenili slepi in slabovidni m...

Zanimivosti / sreda, 22. maj 2013 / 15:51

Bolj stari, bolj zanimivi

Člani Moto kluba starodobnikov Kranj so v avli kranjske občine pripravili razstavo, kjer bodo starodobni motocikli na ogled še do petka, spomnili pa so se tudi prijatelja Marjana Kristana – Paja.

Zanimivosti / sreda, 22. maj 2013 / 15:49

Barvali šolske zidove za Guinnessov rekord

Jesenice - Na Osnovni šoli Toneta Čufarja Jesenice so se pridružili Heliosovi akciji barvanja šolskih zidov za Guinnessov rekord, ki je potekala v soboto na desetih osnovnih šolah po vsej...

Razvedrilo / sreda, 22. maj 2013 / 13:25

Zaljubljena še danes

Francka in Vinko Pivk iz Virmaš pri Škofji Loki sta praznovala biserno poroko.

Razvedrilo / sreda, 22. maj 2013 / 13:22

Mladina na koncertih

Festival Teden mladih je v devetih dneh poleg več kot sto družabnih, športnih in kulturno-izobraževalnih prireditev postregel tudi z bogato paleto raznovrstnih koncertov. Na zaključnem v soboto sta bl...