Civilne iniciative

Ko prebira bralec članek z zgornjim naslovom (Deželne novice, 23. januar 2009), dobi vtis, da so vseh nesreč, vseh problemov, celo za brezposelnost v občini krive civilne iniciative z gospodom Urbancem na čelu.

Če že piše o brezposelnosti, bi se pisec moral najprej vprašati, kdo je "potopil" Almiro, Sukno, Verigo - imenitne tovarne, ki so dajale kruh številnim družinam, ter kdo se tako kriminalno "igra" z ostankom Elana. Kot mi je znano, je res gospod Urbanc predlagal drugačno izvedbo avtoceste, vendar s svojim predlogom ni uspel; če bi, bi bila avtocesta drugačna, morda še boljša. Res pa je, da je predvsem njegova zasluga, da je DARS odstranil večji del stare avtoceste na Brezjah, s čimer so Brezje ogromno pridobile.

 

Kar se tiče platoja na Predtrškem polju, je bil glavni namen Društva za varstvo okolja ohraniti kar največji del Predtrškega polja, vendar društvo tu ni bilo uspešno. Zmagala je občina in danes sta platoja tu. Ker Petrol ni interesent za gradnjo črpalk, je na občini, da tem platojem da vsebino, sicer ju bo prerasel plevel. Na tem lepem razglednem mestu se ponuja idealen prostor za gradnjo turistične infrastrukture; informacijski center, gostilne, motel in podobno, prav gotovo za več kot 30 novih delovnih mest.

 

Da pa je cesta poglobljena, ni za turizem nobena tragedija. Tujec, ki se pripelje v Slovenijo, v naši občini namesto značilne podobe Lesc najprej zagleda stekleno kockasto stavbo igralnice, zraven pa trgovino Hofer, k sreči pa zaradi nasipa ne vidi arhitekturnega zmazka Spara, ki zakriva enkratno silhueto Radovljice.

 

Zadnje čase je vse več govora o tem, "da se za civilno iniciativo skrivajo osebni interesi", kar je popolnoma normalno. Da pa nastane civilna iniciativa, je potrebno veliko oseb s podobnimi interesi, ki si po pravilu izberejo verodostojne in poštene voditelje, zato priporočam županom in vsem, ki z "levo roko" obravnavajo civilne iniciative, da jim prisluhnejo in z njimi poizkušajo najti kompromisne rešitve.

 

Avgust Mencinger,

občinski svetnik N.Si

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / ponedeljek, 18. april 2011 / 07:00

Večji vrtec že prihodnje leto?

Tudi leški malčki zaradi pomanjkanja prostora v vrtcu že drugo leto zapored gostujejo v bližnji osnovni šoli. Prostorsko stisko v vrtcu bodo reševali s prizidkom.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

104-letna Menžarjeva Tončka najstarejša občanka

Stari ljudje so nekaj posebnega. Vedno imajo čas, kar je danes redkost. Antoniji Žbontar - 104-letni gospe, doma iz Kamne Gorice, je uspelo zaustaviti proces staranja, saj ne pozna tipičnih starostnih...

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

Azbest v vodi ni nevaren

V Komunali Kranj zagotavljajo, da zaradi azbestno-cementnih cevi pitna voda ni zdravju nevarna.

Železniki / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

Dodatni prostori za knjižnico

Krajevni knjižnici Ivana Tavčarja v Železnikih, ki ima prostore na Češnjici, se letos obeta širitev.

Šport / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

Trenerski poklic dolgoletna želja

Urška Potočnik, nekdanja odlična plavalka, svoje bogato znanje posreduje mlajšim radovljiškim plavalcem.

Zanimivosti / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

Invalidu voziček za šport

Petina od 105 članov Društva paraplegikov Gorenjske je dejavna, mnogi tudi v športu. Za enega svojih novih članov želi društvo kupiti invalidski voziček, ki bo primeren za sedečo košarko.