Loška papiga svetovna prvakinja
Ivan Hafner iz Škofje Loke se z vzrejo papig ukvarja že več kot 20 let. Januarja sta na svetovnem prvenstvu v Italiji dve njegovi papigi zasedli prvo in tretje mesto.
Škofja Loka – Ivan Hafner iz Binklja v Škofji Loki že vrsto let slovi po vzreji standard papig skobčevk, ki se na različnih, tudi največjih tekmovanjih uvrščajo na najvišja mesta. V njegovi kuhinji se tako danes bohoti okoli sto pokalov in več sto drugih odličij. S svojimi papigami je v zadnjih letih večkrat uspešno sodeloval tudi na svetovnih prvenstvih, med drugim leta 2005, ko so se iz Nemčije vrnili z dvema srebrnima in bronasto medaljo, največji uspeh pa je dosegel na 57. svetovnem prvenstvu, ki je bilo med 16. in 25. januarjem v italijanski Piacenzi. Njegova papiga (šampion na lanskem regijskem tekmovanju) je v skupini standard papig rumeno-zelene barve postala svetovna prvakinja, ena od zelenih papig (lanska državna prvakinja) pa je v svoji skupini osvojila bronasto medaljo. »Na svetovnem prvenstvu je bilo med 27.600 pticami tristo standard papig, od tega deset mojih. Gre za 'lepotno tekmovanje', sodniki ocenjujejo videz papig, postavo, kondicijo, barvo, perje, lepotne pike … Posebnih priprav na tekmovanje ni, le perje jim poškropim z otroškim šamponom, razredčenim z vodo, da se jim bolj sveti,« nam je zaupal Ivan.
Z vzrejo papig se ukvarja prek dvajset let. Začel je z enim parom, samčkom in samičko, ta čas pa je v njegovi kleti od 150 do dvesto standard papig vseh barv. Za čiščenje kletk, menjavo vode in hranjenje na dan porabi približno dve uri. »Vsakič, ko grem od doma in ko se vrnem nazaj, že povsem rutinsko najprej pogledam h papigam, če je vse v redu,« pove Ivan. Na mesec jim pokrmi približno petdeset kilogramov semenske hrane ter deset kilogramov jajčne hrane, zmešane s kaljeno pšenico in ovsom za mladiče. Ob papigah skrbi tudi za deset hišnih zajcev in udomačeno kavko.