Okusiti Gorenjsko z ajdovimi krapi
Radovljica - »Naši dijaki se ne učijo le iz knjig, temveč tudi iz izkušenj,« je na srečanju, na katerem so bodoči kuharji in natakarji za izbrane goste pripravili tradicionalno gorenjsko jed – ajdove krape, poudarila ravnateljica Srednje šole za gostinstvo in turizem Marjana Potočnik. Dijaki so se namreč v okviru raziskovalne naloge lotili priprave ajdovih krapov na tradicionalen in hkrati sodoben način; ob mentorici Mariji Arh Ivanšek jim je pomagal tudi mojster domače hrane Jaka Kusterle iz gostilne Rupa v Srednji vasi. Z mojstrsko rutino in mladostnim pridihom drugačnosti so jed, ki so jo kuhale že naše babice, pripravili tako, da je bil navdušen celo etnolog prof. Janez Bogataj: z nadevom iz mladega kozjega sira in suhimi marelicami, z nadevom z akacijevim medom in lešniki, v gobovi in smetanovi omaki, pa tradicionalno s skuto in proseno kašo … »Navdušen sem, da ste se tako inovativno odločili uporabiti letošnji slogan Okusiti Slovenijo in pri pripravi jedi izbrali pot, za katero sem prepričan, da je najboljša: povezati tradicijo in inovativnost, uporabiti nove pristope in obenem ohraniti identiteto jedi,« je dijake in njihove mentorje pohvalil prof. Bogataj.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

