Okusiti Gorenjsko z ajdovimi krapi
Radovljica - »Naši dijaki se ne učijo le iz knjig, temveč tudi iz izkušenj,« je na srečanju, na katerem so bodoči kuharji in natakarji za izbrane goste pripravili tradicionalno gorenjsko jed – ajdove krape, poudarila ravnateljica Srednje šole za gostinstvo in turizem Marjana Potočnik. Dijaki so se namreč v okviru raziskovalne naloge lotili priprave ajdovih krapov na tradicionalen in hkrati sodoben način; ob mentorici Mariji Arh Ivanšek jim je pomagal tudi mojster domače hrane Jaka Kusterle iz gostilne Rupa v Srednji vasi. Z mojstrsko rutino in mladostnim pridihom drugačnosti so jed, ki so jo kuhale že naše babice, pripravili tako, da je bil navdušen celo etnolog prof. Janez Bogataj: z nadevom iz mladega kozjega sira in suhimi marelicami, z nadevom z akacijevim medom in lešniki, v gobovi in smetanovi omaki, pa tradicionalno s skuto in proseno kašo … »Navdušen sem, da ste se tako inovativno odločili uporabiti letošnji slogan Okusiti Slovenijo in pri pripravi jedi izbrali pot, za katero sem prepričan, da je najboljša: povezati tradicijo in inovativnost, uporabiti nove pristope in obenem ohraniti identiteto jedi,« je dijake in njihove mentorje pohvalil prof. Bogataj.