Jedi za zimske dni
Fina domača tlačenka – žolca s čebulo, bučnim oljem in kuhanimi jajci
Sestavine: 1 kg svinjske glave z ušesi, pol kg telečjih nog, pol kg svinjskih parkljev, pol kg svinjskega plečeta, po želji še nekaj prekajenega svinjskega mesa, 2 žlici kisa, sol, poper, 2 korenčka, malo gomolja zelene, 1 korenina peteršilja, 1 srednje velika čebula, nekaj strokov česna, lovorov list, malo pimenta, majaron in timijan po okusu.
Marinada: 1 dl bučnega olja, 2 dl razredčenega kisa, gorčica, sol, poper o okusu, 2 srednje debeli čebuli, zelen peteršilj, 2 trdo kuhani jajci.
Priprava: Meso, razen plečeta, razsekamo na manjše kose in ga damo kuhat. Ko že nekaj časa vre, dodamo kis, začimbe in dišave ter poljubno narezano zelenjavo in svinjsko meso. Ko je meso pravilno kuhano, juho odcedimo v drugo posodo in jo postavimo na hladno. Maščobno plast na ohlajeni juhi odstranimo in juho znova nekoliko segrejemo, da postane tekoča. Meso oberemo od kosti, pleče pa narežemo na rezine. Meso zložimo v stekleno ali porcelanasto posodo, vmes damo poljubno narezano zelenjavo na lističe narezana jajca: Nalijemo toliko juhe, da je meso pokrito, in denemo na hladno, da žolca želira. Dobro strjeno zvrnemo na krožnik, jo poljubno narežemo na porcije in prelijemo s pripravljeno marinado.
Marinado ali dresing naredimo iz olja, kisa, gorčice, soli, popra, sesekljanega zelenega peteršilja in na lističe narezane čebule. Jed okrasimo še s trdo kuhanimi jajci.
Goveja juha z mesnim zavitkom
Sestavine: 1 kg govejih kosti, 60 dag govejega plečeta, 1,5 l vode, 8 dag jušne zelenjave (korenje, zelena, peteršiljeva korenina, listi ohrovta, stržen svežega zelja, košček pora), sol, poper v zrnju, muškatni orešček, malo žafrana, drobnjak ali peteršilj.
Mesni zavitek – testo: 20 dag namenske moke, nekaj kapljic olja, sol, mlačna okisana voda. Nadev: 20 dag kuhanega mesa, 3 dag maščobe, 4 dag čebule, majaron, timijan, lovorov list, sol, poper, peteršilj, 6 dag maščobe za pokapljanje.
Priprava: Kosti damo kuhat v hladno vodo, ko zavre, dodamo še oprano meso. Po krajšem kuhanju dodamo očiščeno zelenjavo, čebulo popečemo na plošči štedilnika. Juha naj se kuha kakšni dve uri, nato jo precedimo skozi gosto cedilo, damo na krožnik, vložimo vanjo pečen mesni zavitek in jo potresemo s sesekljanim peteršiljem ali narezanim drobnjakom.
Priprava testa: Zamesimo vlečeno testo. Ko je spočito, ga po dolgem na tanko razvlečemo. Testo naj bo širine 25 centimetrov. Tretjino testa potresemo s pripravljenim nadevom, dve tretjini pa namažemo z raztopljeno maščobo. Zvijemo, zavitek damo na pomaščen pekač in ga spečemo. Vročega narežemo.
Priprava nadeva: Meso zmeljemo, mu dodamo prepraženo čebulo in začimbe. Vse dobro zmešamo.
Pleskavica z ovčjim sirom
Sestavine: 60 dag mletega mesa (dve tretjini goveje plečke in eno tretjino svinjske plečke), 10 dag čebule, 4 stroki česna, sol, poper, 1 žlička paprike v prahu, 25 dag pikantnega sira, 1 dl olja, 1 mali kozarček oliv.
Priprava: Čebulo in česen očistimo in drobno sesekljamo in ju vgnetemo v mleto testo, nato dodamo začimbe in malo vode, da bo masa gladka. Za nekaj časa jo postavimo v hladilnik. Iz pripravljene mase oblikujemo enake pleskavice, jih naoljimo, da bodo pečene bolj sočne. V vsako pleskavico damo na sredino žlico pikantnega mehkega sira in jo dobro prepognemo, da pri peki sir ne bo iztekel. Ponev segrejemo, damo vanjo malo maščobe in pleskavice eno za drugim spečemo. Zložimo jih na krožnik in damo nanje nabodala iz oliv. Poleg ponudimo grško solato.
Grška solata: 50 dag paradižnika, 10 dag oliv, 20 dag ovčjega sira narežemo na lističe, prelijemo kis, oljčno olje, solimo, popramo, dodamo še narezano čebulo in vse skupaj previdno premešamo. Za okras damo na solato še kolobarje čebule.
Pikantni krompirjev narastek
Sestavine: 1 kg krompirja, 25 dag paradižnikov, 3 zelene ali rdeče paprike, 20 dag sira gauda, sol, poper, 6 dag masla ali margarine, četrt l sladke smetane, 1 zavitek parmezana.
Priprava: Krompir operemo, olupimo, ga narežemo na tanke lističe. Paradižnike blanširamo v vreli vodi, jih olupimo in narežemo na rezine. Papriko prerežemo in razkoščičimo ter narežemo na debelejše rezine. Sir gauda grobo narežemo na kocke, ali pa naribamo. Narezani krompir solimo in popramo. Polovico krompirja damo v ognjevarno posodo, namazano z maščobo, nanj damo narezane paradižnike, narezano papriko in sir, preostali krompir pa razporedimo po vrhu. Smetano segrejemo, jo prelijemo po krompirju, potresemo s koščki masla ali margarine in z naribanim parmezanom. Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija in narastek pečemo približno kako uro.
Kremni krofi ali princeske
Sestavine: osminka l vode, 3 dag masla ali margarine, 3 dag škrobne moke, 3 jajca, sol, noževa konica pecilnega praška.
Nadev: 1 vrečka praška za puding, 5 dag sladkorja, tri osminke l sladke smetane, 0,5 l mleka.
Priprava: Vodo, maščobo in sol zavremo v kotličku. Ko zavre, dodamo škrobno moko, zmešano s pšenično moko. Ko se testo loči od kotlička, odstavimo. Še topli masi dodajamo postopoma jajca. Ohlajeni masi dodamo še pecilni prašek in na pomaščen pekač nabrizgamo krofe. V pečici jih pečemo pri temperaturi 180 stopinjah Celzija 30 minut.
Nadev: Prašek za puding zmešamo s sladkorjem in 4 velikimi žlicami mleka, preostalo mleko zavremo in vanj vsujemo maso s pudingom. Krema naj zavre in se ohladi. Smetano trdo stepemo in jo primešamo pudingu. Krofke prerežemo, jih napolnimo s kremo in potresemo s sladkorjem v prahu.