Brancin

Brancin ali luben je močna riba, s telesom vretenčaste oblike, pokritim z drobnimi luskami. Po hrbtu je svinčeno sive, po trebuhu pa srebrno bele barve.

Na koncu škržnega poklopca ima temno pego in dve bodici. Zraste do enega metra v dolžino in lahko doseže celo več kot 10 kilogramov. Je izrazita riba roparica, ki se prehranjuje predvsem z manjšimi ribami, pa tudi raki in drobnimi nevretenčarji. Brancin živi v skoraj vseh evropskih morjih, pa tudi v vzhodnem Atlantiku. Je zelo prilagodljiva riba, ki je ne moti razlika v slanosti morja, zaradi česar se pogosto zadržuje v somornici, najdemo pa ga lahko celo v izlivih rek. Prav zaradi velike prilagodljivosti brancina na veliko gojijo v ribogojnicah, kjer v dveh letih pridobi gospodarsko težo med 25 in 30 dekagrami. V naravi se brancin zadržuje predvsem ob obalah s peščenim in obraslim dnom, čeprav ga najdemo tudi do globine sto metrov. V Jadranu največ brancinov ulovijo v istrskem območju. Lovijo ga vse leto, največ pa jeseni. Za gospodarski ribolov ga lovijo z mrežami, zelo priljubljen pa je tudi za športni ribolov s trnkom, parangalom, panolo, harpuno ali puško. V naših ribarnicah lahko najpogosteje kupimo sveže gojene in sveže jadranske brancine. Na voljo pa so tudi zamrznjeni gojeni ali divji, ki so najpogosteje iz atlantskega oceana. Najbolj cenjene so sveže divje ribe, kar pa se najbolj odrazi tudi pri ceni. Meso brancina spada v najvišji kakovostni razred, saj je mehko, belo in odličnega okusa. Pripravljajo ga največ kuhanega, lahko pa ga tudi ocvremo ali spečemo na žaru.

 

V soli pečen brancin

Za 4 osebe potrebujemo: 1 brancina, težkega 1 kg do 1,5 kg, 2 kg grobe kuhinjske soli, 5 jajčnih beljakov in svež žajbelj.

Brancina očistite, do suhega obrišite in notranjost natrite z žajbljem. Sol zmešajte s stepenimi jajčnimi beljaki. Na dno pekača nasujte plast soli, nanjo naložite brancina in ga popolnoma prekrijte s soljo. Pri tem pazite, da vam čim manj soli pride v notranjost ribe. Pecite v na 190 stopinj Celzija ogreti pečici eno uro in pol. Razbijte rjav solni plašč, ribo izvlecite in jo dobro očistite vseh ostankov soli ter takoj postrezite.

 

Brancinov file na blitvi

Za 4 osebe potrebujemo: 8 brancinovih filejev, težkih po 8-10 dag, 60 dag blitve, 3 žlice oljčnega olja, sol, 1 strok česna in 1 dl belega suhega vina.

Brancinove fileje solite in jih opecite na oljčnem olju. Preložite jih na krožnik ter na preostalem olju prepražite oprano in narezano blitvo. Zalijte z vinom, solite po okusu, dodajte sesekljan česen in dušite do mehkega. K blitvi vrnite brancinove fileje ter dobro prevrite. Na krožnike najprej naložite dušeno blitvo, nanjo naložite fileje, prelijte z omako, ki je nastala med dušenjem in postrezite s pire ali kuhanim krompirjem.

 

Brancinovi zvitki s tartufi

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag ali 8 brancinovih filejev, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 1 dl sladke smetane, 40 g belih ali črnih tartufov, ki jih lahko nadomestimo z eno žlico tartufate, in sol.

Brancinove fileje temeljito očistite, jih posolite, zvijte v zvitke in spnite z zobotrebci. Zvitke pokončno položite v z oljčnim oljem naoljen pekač in jih pecite deset do petnajst minut v na 200 stopinj Celzija ogreti pečici. Pečene fileje zložite na krožnike, na preostalem olju pa rahlo popražite polovico naribanih tartufov, zalijte s sladko smetano, prevrite in omako prelijte preko brancinovih filejev. Čeznje na tanko nastrgajte preostale tartufe in postrezite s kuhanim krompirjem.

 

Brancinov file v omaki iz rukole

Za 4 ljubitelje rukole potrebujemo: 4 brancinove fileje, težke po 18 dag, 2 žlici oljčnega olja, 3 mlade čebulice, 2 šopa rukole, 1 strok česna, 5 žlic ribje juhe ali vode, 2 žlici pinjol, 1 žlico limonovega soka in sol.

Brancinove fileje solite ter jih na vročem olju z obeh strani opecite. Zložite jih na krožnik in postavite v na 70 stopinj Celzija ogreto pečico. Na preostalem olju prepražite pinjole, dodajte na kolobarje narezano čebulo in česen ter pražite še nekaj minut. Dodajte še sesekljano rukolo in ribjo juho ter vse skupaj počasi dušite še nekaj minut. Tako pripravljeno omako zmiksajte v mikserju in jo začinite s soljo, poprom in limoninim sokom. Ribje fileje preložite na krožnike in jih prelijte z omako. Zraven se zelo prileže kuhan slan krompir z rožmarinom.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 9. junij 2008 / 07:00

Bliža se maraton štirih občin

Ljubitelji dolgih gorskih tekov zagotovo že nestrpno pričakujejo znameniti Gorski maraton štirih občin (35 km, +/- 5100 m višinske razlike), ki bo v soboto, 21. junija, s štartom ob 8. uri na Pet...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 22. julij 2009 / 07:00

Bo kranjski župan poslanec ali direktor?

Kranj - Vse glasnejša so ugibanja, ali se kranjski župan Damijan Perne umika z mesta poslanca v parlamentu (tam zastopa poslansko skupino Zares), saj naj bi se, po neuradn...

Zanimivosti / sreda, 22. julij 2009 / 07:00

Anketa: Ohranjajo tradicijo klekljanja

Na Čipkarskih dnevih v Železnikih je tudi letos potekalo klekljarsko tekmovanje odraslih in otrok. Nekatere od njih smo vprašali, zakaj in kako dolgo že sukajo klekeljne.

Gospodarstvo / sreda, 22. julij 2009 / 07:00

Razprodaje izgubljajo pomen

Trgovci po novem ponujajo akcije in ugodnosti pred in med razprodajo, zato so te (tako menijo nekateri trgovci) izgubile pomen.

GG Plus / sreda, 22. julij 2009 / 07:00

Dopust preživijo v domu upokojencev

V času dopustov nekateri gorenjski domovi za upokojence starejšim osebam, ki rabijo stalno varstvo, nudijo možnost začasne namestitve.

GG Plus / sreda, 22. julij 2009 / 07:00

Pri osemdesetih igra tenis

"Tudi na stara leta je telesna aktivnost zelo pomembna," pravi Janez Vagner, upokojeni učitelj telovadbe s Pristave, ki pri 80 letih še vedno trikrat na teden igra tenis.