Spremembe pri vdovski pokojnini

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je sprejel več sklepov, ki so pomembni za uveljavljanje varstvenega dodatka in dela vdovske pokojnine.

Vdova oz. vdovec, ki ima pravico do vdovske ter tudi do lastne starostne ali invalidske pokojnine, lahko sam izbere, katero pokojnino bo užival.

Ljubljana – Svet zavoda je v petek sprejel sklepe o zgornji meji za izplačilo dela vdovske pokojnine ter o dohodkovnem in premoženjskem cenzusu, ki sta pomembna za pridobitev pravice do varstvenega dodatka.

Vdova oz. vdovec, ki ima pravico do vdovske ter tudi do lastne starostne ali invalidske pokojnine, lahko sam izbere, katero pokojnino bo užival. Če je zanj ugodneje, lahko poleg starostne ali invalidske pokojnine uveljavlja tudi 15 odstotkov zneska vdovske pokojnine po pokojnem zavarovancu, vendar največ do 15 odstotkov povprečne mesečne pokojnine, izplačane v prehodnem koledarskem letu. Ob tem, ko je zavod lani izplačal povprečno pokojnino v višini 555,92 evra, je svet zavoda v petek sklenil, da del vdovske pokojnine znaša od 1. januarja dalje največ 83,39 evra, kar je 22 centov manj od zneska, določenega ob novembrski uskladitvi pokojnin. Skupno izplačilo starostne ali invalidske pokojnine in dela vdovske pokojne po zakonu ne sme presegati zneska starostne pokojnine za moškega, odmerjene od najvišje osnove za štirideset let pokojninske dobe, in od 1. januarja dalje znaša 1.655,68 evra, kar je za 10,35 evra manj od zgornje meje, ki so jo določili pri novembrski uskladitvi pokojnin.

Zakon o varstvenem dodatku je določil, da so do tovrstnega dodatka upravičeni le tisti, ki ne presegajo določenega dohodkovnega in premoženjskega cenzusa. Pri dohodkovnem cenzusu je mejni znesek 81,6 odstotka najnižje pokojninske osnove in po petkovem sklepu sveta zavoda znaša 422,20 evra dohodka mesečno oz. 5.066,40 evra letno na družinskega člana. Uživalec pokojnine in njegovi družinski člani, s katerimi živi v skupnem gospodinjstvu, ne smejo imeti več kot 23.684,78 evra premoženja, ta znesek je v primerjavi z lani višji za 5,7 odstotka, kolikor so minulo leto porasle cene življenjskih potrebščin.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 24. maj 2013 / 07:00

Seks ob zori

»Dandanašnji v osrčju naše spolnosti divjajo globoki konflikti. Naša kultivirana nevednost je pogubna. Ker si tako močno prizadevamo, da bi prikrili resnično naravo človekove spolnosti, pol naših z...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 14. januar 2009 / 07:00

Sneg cestarje (spet) presenetil

Kranj - Snežne padavine so se že umirile, medtem ko cestarji s čiščenjem cest nadaljujejo. Čeprav je danes padlo med pet in deset centimetrov snega (v višjih legah tudi več), pa so bili vo...

Naklo / sreda, 14. januar 2009 / 07:00

Černilca zamenjal Belehar

Ravnatelj Osnovne šole Naklo Boris Černilec je odšel na Ministrstvo za šolstvo in šport. Šolo vodi Blaž Belehar.

Žirovnica / sreda, 14. januar 2009 / 07:00

Pogačar pisal prometnemu ministru

Žirovnica – Žirovniški župan Leopold Pogačar se želi čim prej srečati s prometnim ministrom Patrickom Vlačičem in direktorjem direkcije za ceste Gregorjem Fickom...

Gorenjska / sreda, 14. januar 2009 / 07:00

Spremembe pri vdovski pokojnini

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je sprejel več sklepov, ki so pomembni za uveljavljanje varstvenega dodatka in dela vdovske pokojnine.

Kranj / sreda, 14. januar 2009 / 07:00

Sum korupcije na Mrakovi

Sporna gradnja na Mrakovi 1 v Kranju je sicer ustavljena, začela pa se je obnova postopka za izdajo gradbenega dovoljenja.