Vlada v boj proti "tajkunom"

Vlada predlaga državnemu zboru spremembe zakona o prevzemih in zakona o bančništvu.

Ljubljana – Slovenska vlada je v sredo kot dodatni točki dnevnega reda obravnavala in sprejela predloge sprememb dveh zakonov, s katerimi naj bi zajezila menedžerske prevzeme družb na podlagi bančnih posojil, za katere se kot garancije uporabljajo delnice družb, ki se prevzemajo. Tako je na predlog Ministrstva za gospodarstvo sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevzemih, ki prinaša prepoved zastave vrednostnih papirjev ciljne družbe, kar naj bi bilo v zaščito interesov vseh in še posebej manjšinskih delničarjev, za enakost njihove obravnave, določitev pravične cene, obveznost prevzemne ponudbe, varstvo pridobljenih pravic, pravno varstvo, transparentnost prevzemnega postopka, obveščanje vseh strank, posebno predstavnikov zaposlenih, o vseh ključnih elementih, povezanih s prevzemno ponudbo, transparentnost obrambnih struktur. Na predlog Ministrstva za finance pa je bil sprejet predlog Zakona o dopolnitvi Zakona o bančništvu, katerega cilj je, dopolniti sedaj veljavne določbe na način, da bo za posojilojemalce v določenih, s predlagano dopolnitvijo zakona natančno opredeljenih primerih oteženo pridobivanje kreditov pri slovenskih bankah. Dopolnitev se namreč nanaša na kredite, najete za financiranje nakupa deležev ali delnic gospodarskih družb, ki so predmet prevzema, ob tem pa posojilojemalec banki v zavarovanje kredita zastavi taiste delnice – torej tiste, katerih nakup se neposredno ali posredno financira z najetim kreditom. Oba predloga zakonov je vlada poslala v skrajšan parlamentarni postopek, kar pomeni, da naj bi jih državni zbor obravnaval in sprejel že prihodnji mesec.

Čeprav so vroče politične debate v teh dneh napovedovale ukrepe v tej smeri, pa so omenjeni predlogi bili v javnosti sprejeti s precejšnjim presenečenjem in številnimi kritikami na račun premišljenosti predlaganega. Predvsem se opozarja na to, da bodo s tem onemogočeni domači prevzemi in torej utegnejo postati slovenske družbe predvsem plen tujcev, v zelo neenakopravnem položaju pa naj bi se znašle tudi domače banke. Ukrepi bi, tako opozarjajo, utegnili zelo močno vplivati na borzne cene delnic, v bankah pa naj bi se podražila posojila. Neuradno je slišati, da z ukrepi s omenjenima predlogoma še ni konec, saj naj bi spremenili tudi Zakon o gospodarskih družbah in celo davčno zakonodajo.

Kaj vse to pomeni za najbolj odmeven menedžerski prevzem Merkurja, ki je v teku, nam v Merkurju niso želeli komentirati, v LIP Bled, kjer je sicer prevzem praktično zaključen, pa direktorja Burje nismo mogli dobiti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 29. februar 2016 / 12:57

Gadi, butalci in še kdo ...

Dijaki Gimnazije Jesenice so navdušili na že petem dramskem festivalu, ki je v dveh večerih povsem napolnil dvorano jeseniškega gledališča.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 20. september 2010 / 07:00

Vaš razgled

 

Prosti čas / ponedeljek, 20. september 2010 / 07:00

Potepanje po Veliki planini

Tokrat so se udeleženci izleta z Gorenjskim glasom potepali po Veliki planini, v popoldanskih urah pa v Kamniku uživali v festivalskem vzdušju narodnih noš.

Humor / ponedeljek, 20. september 2010 / 07:00

Severina poje slovensko

Slovenski glasbeniki zahtevajo, naj naše radijske postaje v dnevnem izboru glasbe predvajajo 50 odstotkov slovenske glasbe. V bratski redakciji se s tem močno strinjamo, takoj pa se je željam slo...

Prosti čas / ponedeljek, 20. september 2010 / 07:00

Čisto prava Avsenikova poroka

Borut Kunstelj (37) iz Poljšice pri Gorjah in Nataša Kristanc (33) iz Mlina pri Bledu sta usodni "da" po štirinajstih letih dahnila na prvi Avsenikovi poroki v Begunjah. Z njima sta se veselila tudi s...

Kultura / ponedeljek, 20. september 2010 / 07:00

Mladi imeli "Veselo leto"

V petek bodo v Mestni hiši predstavili rezultate izobraževalnega likovnega projekta "Od črte do risanega filma".