Od zemlje do žemlje
Učenci podružnične šole Primskovo so spoznavali, kako nastane kruh.
V Mercatorjevem centru Kranj Primskovo je pred kratkim potekal Praznik kruha, s katerim želita najboljši sosed in njegova lastna pekarna obiskovalcem približati bogato slovensko izročilo na področju kruha. V sklopu tridnevnega dogajanja je več kot 90 učencev s Primskovega ob predstavi peka Matevža 'Od zemlje do žemlje' spoznavalo, kako nastane kruh in skupaj z učiteljicami v družbi peka navdušeno pelo in se igralo. S tem so se pridružili več kot tisoč vrstnikom po vsej Sloveniji, ki so doslej v družbi Peka Matevža odkrivali zgodbo o kruhu.
Obiskovalci so poleg tega lahko spremljali mojstra peka pri izdelavi tradicionalne slovenske pletenice, si ogledali film o izdelavi pletenega kruha ter okušali kruh in pekovsko pecivo, dogajanje pa so popestrile melodije, ki jih je Zdravko Debeljak izvabljal iz lajne, harmonike in opreklja.
Praznik kruha je sicer doslej potekal v številnih slovenskih regijah, na Gorenjsko pa se vrača že ta mesec, in sicer v Mercatorjev center Kranj Savski otok, nato pa še na Jesenice in v Kamnik.