Takole je več kot 90 učencev s Primskovega navdušeno spremljalo, kako nastane kruh.

Od zemlje do žemlje

Učenci podružnične šole Primskovo so spoznavali, kako nastane kruh.

V Mercatorjevem centru Kranj Primskovo je pred kratkim potekal Praznik kruha, s katerim želita najboljši sosed in njegova lastna pekarna obiskovalcem približati bogato slovensko izročilo na področju kruha. V sklopu tridnevnega dogajanja je več kot 90 učencev s Primskovega ob predstavi peka Matevža 'Od zemlje do žemlje' spoznavalo, kako nastane kruh in skupaj z učiteljicami v družbi peka navdušeno pelo in se igralo. S tem so se pridružili več kot tisoč vrstnikom po vsej Sloveniji, ki so doslej v družbi Peka Matevža odkrivali zgodbo o kruhu.

Obiskovalci so poleg tega lahko spremljali mojstra peka pri izdelavi tradicionalne slovenske pletenice, si ogledali film o izdelavi pletenega kruha ter okušali kruh in pekovsko pecivo, dogajanje pa so popestrile melodije, ki jih je Zdravko Debeljak izvabljal iz lajne, harmonike in opreklja.

Praznik kruha je sicer doslej potekal v številnih slovenskih regijah, na Gorenjsko pa se vrača že ta mesec, in sicer v Mercatorjev center Kranj Savski otok, nato pa še na Jesenice in v Kamnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / ponedeljek, 3. julij 2017 / 15:50

Jamska kura

Na zadnjem Jamatlonu je naziv jamska kura za najbolj simpatično udeleženko prejela Tina Breznik (na fotografiji) iz Stahovice, ki se je preizkušnje udeležila z ekipo Vsemogočni krampi.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Špargljevo doživetje

Vsako pomlad pridejo na svoj račun posebni sladokusci. Narava jim namreč ponudi eno najbolj cenjenih in prefinjenih zvrsti zelenjave, šparglje.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Od rib najraje peče svinjsko ribico

Čevapčiči, kotleti, svinjski vrat, pa ribica ... Na tanko narezana paprika, paradižnik, bučke - pač kar komu prija ... Mmmmm ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Piknik pri znanih Gorenjcih

Znane Gorenjce smo povprašali, kakšni so njihovi pikniki, česa ne sme manjkati, ali se kdaj znajdejo v vlogi žar mojstrov ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Kuhali s Heather Mills

V Sloveniji se je znova oglasila vsestranska Heather Mills.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Valter osvaja ljubitelje bosanske kuhinje

Pravijo, da je najboljša stvar, kar smo jo podedovali iz nekdanje skupne države - čevapčič.