Slavnostni jedilnik za božični večer
Če se še niste odločili, kakšna bo vaša božična večerja, vam predlagam jedilnik, ki ni preveč bogat in zahteven, da ga ne bi mogli pripraviti.
Polnjeni avokado
Sestavine: 10 dag rakcev, 2 avokada, pol banane, 2 žlički limonovega soka, 40 dag pečene ribe, nekaj listov glavnate solate, 4 žlice majoneze, 1 žlica goste smetane, sol, poper, ščep mlete rdeče paprike.
Priprava: Zamrznjene rakce odtajamo, vložene oplaknemo in odcedimo. Avokado prerežemo in odstranimo koščico, meso iz lupine z žličko ali nožem izdolbemo in zrežemo na kocke. Banano olupimo, zrežemo na kolesca, dodamo jih avokadu in pokapljamo z limonovim sokom. Pečeno ribo drobno narežemo. Solatne liste operemo, otresemo vodo in jih zrežemo na rezine. Majonezo zmešamo s smetano, solimo, popramo, dodamo še papriko ter mešanico dodamo k avokadu, banani, ribjemu mesu in solatnim rezancem. Pazljivo zmešamo. Z mešanico napolnimo prazne avokadove lupine, po vrhu naložimo pripravljene rakce.
Dobra goveja juha z royalom (jajčnim sirom)
Sestavine: 60 dag govejih reber, košček jeter, 1 l in četrt vode, 8 dag jušne zelenjave (korenje, zelena, peteršiljeva korenina, list ohrovta, list pora), sol, cel poper, 1 srednje debela čebula, muškatni orešček, malo žafrana, drobnjak ali zeleni peteršilj.
Priprava: Meso s kostmi operemo pod tekočo vodo. Kosti primerno nasekamo, lahko jih tudi blanširamo. Zelenjavo očistimo in grobo narežemo. Na meso zlijemo hladno vodo in pustimo zavreti. Počasi naj vre kakšno uro, nato dodamo jetra, zelenjavo in začimbe. Čebulo na štedilnikovi plošči popečemo. Juho solimo, nato naj vre kakšno uro ali dve, vendar res počasi. Kuhana juha naj stoji nekaj minut, da se umiri in očisti. Precedimo jo skozi gosto cedilo.
Nekateri dodajajo juhi poleg zelenjave tudi posušeno grahovo stročje, cvetačne, ohrovtove ali zeljne stržene ter prepraženo paradižnikovo mezgo ali sveži paradižnik.
Kadar za juho uporabljamo križne kosti, jih pred kuho blanširamo, da je juha čistejša. Za dobro juho pristavimo vedno v hladno vodo, če pa hočemo sočnejšo govedino, jo pristavimo v vročo vodo.
Royal (jajčni sir)
Sestavine: 1 dl sladke smetane ali mleka, 1 dl celih jajc (4 jajca), muškatni orešček sol, poper.
Priprava: Mleko, jajca sol, poper, muškatni orešček s šibo dobro razmešamo. Primerno posodo obložimo s pergamentnim papirjem, ki ga z maščobo dobro namažemo. Na papir vlijemo pripravljeno testo, da sega dva centimetra visoko. Kozico postavimo v vodno kopel, jo dobro pokrijemo, da para nikjer ne uhaja, in počasi kuhamo 20 minut. Še topel royal zvrnemo na desko, odstranimo papir in dobro ohladimo. Narežemo ga na primerne kocke ali trapeze, ki jih vložimo tik pred serviranjem v vročo juho. Vešče gospodinje ga lahko pripravijo v različnih barvah, takrat juho imenujemo mozaik.
Nadevane telečje prsi s kruhovim nadevom
Sestavine: 1 telečje prsi, 8 dag maščobe, 2 dl kostne juhe.
Nadev: 4 stare žemlje (stare en dan), mleko po potrebi, 6 dag masla ali margarine, 3 jajca, 6 dag masla ali margarine, 3 jajca, 8 dag naribanega parmezana, 6 dag prekajene slanine, sol, poper, muškatni orešček, sesekljani peteršilj.
Priprava: Iz telečjih prsi odstranimo kosti, naredimo odprtino (to vam lahko mesar), jo nadevamo s pripravljenim nadevom, nato pa zašijemo ali zašpilimo in solimo. Prsi položimo na izločene rebrne kosti, jih podlijemo s kostno juho, meso prelijemo z vročo maščobo. Pečemo kot vsako drugo pečenko. Nekoliko ohlajeno narežemo, pri tem pa pazimo, da režemo z ostrim nožem, da ostane nadev cel.
Nadev: Žemlje narežemo na kocke, jih navlažimo z vročim mlekom. Maslo ali margarino penasto umešamo, dodamo rumenjake, navlažene žemljice, naribani parmezan, začimbe in trd sneg beljakov. Vse skupaj narahlo premešamo. V nadev damo še na kocke narezano prekajeno slanino ali šunko.
Priprava omake: Kosti, na katerih se je pekla pečenka, nekoliko pomokamo, dobro zapečemo kar na štedilnikovi plošči, dodamo še malo paradižnikove mezge in še njo popečemo, zalijemo z juho in dobro prevremo. Omako precedimo.
Poleg ponudimo olupljen in dobro zapečen krompir s peteršiljem. Prelijemo ga s pripravljeno omako.
Pri takšni obilni glavni jedi ponudimo še vrsto listnatih solat, ki ne smejo biti prekisle.
Čokoladna torta iz tortnih oblatov
Sestavine: 25 dag masla ali margarine, 25 dag jedilne čokolade, 4 beljaki, 10 dag mletih lešnikov, 1 vanilin sladkor, 6 tortnih oblatov, 15 dag sladkorja v prahu.
Priprava: Maščobo s polovico sladkorja penasto umešamo. 15 dag čokolade raztopimo v vodni kopeli. Beljake stepemo v trd sneg in vanj počasi umešamo drugo polovico sladkorja. Penasto umešano maščobo po žlicah dodajamo raztopljeni čokoladi in stresemo vanjo še mlete lešnike in vanilin sladkor. Primešamo še sneg beljakov. Po en oblat damo na pladenj za torto, ga namažemo s pripravljeno masleno čokoladno kremo in pokrijemo z drugim oblatom. Tako nalagamo torto, dokler ne porabimo vse kreme in vseh oblatov. Tudi zgornji oblat namažemo s kremo. Preostalo čokolado raztopimo v vodni kopeli, dodamo sladkor v prahu in 2-3 žlice mlačne vode in vse skupaj v gladko maso. Z njo prevlečemo površino, obod in torto iz oblatov. Torto dobro ohladimo v hladilniku.