Slavnostni jedilnik za božični večer

Če se še niste odločili, kakšna bo vaša božična večerja, vam predlagam jedilnik, ki ni preveč bogat in zahteven, da ga ne bi mogli pripraviti.

Polnjeni avokado

Sestavine: 10 dag rakcev, 2 avokada, pol banane, 2 žlički limonovega soka, 40 dag pečene ribe, nekaj listov glavnate solate, 4 žlice majoneze, 1 žlica goste smetane, sol, poper, ščep mlete rdeče paprike.

Priprava: Zamrznjene rakce odtajamo, vložene oplaknemo in odcedimo. Avokado prerežemo in odstranimo koščico, meso iz lupine z žličko ali nožem izdolbemo in zrežemo na kocke. Banano olupimo, zrežemo na kolesca, dodamo jih avokadu in pokapljamo z limonovim sokom. Pečeno ribo drobno narežemo. Solatne liste operemo, otresemo vodo in jih zrežemo na rezine. Majonezo zmešamo s smetano, solimo, popramo, dodamo še papriko ter mešanico dodamo k avokadu, banani, ribjemu mesu in solatnim rezancem. Pazljivo zmešamo. Z mešanico napolnimo prazne avokadove lupine, po vrhu naložimo pripravljene rakce.

Dobra goveja juha z royalom (jajčnim sirom)

Sestavine: 60 dag govejih reber, košček jeter, 1 l in četrt vode, 8 dag jušne zelenjave (korenje, zelena, peteršiljeva korenina, list ohrovta, list pora), sol, cel poper, 1 srednje debela čebula, muškatni orešček, malo žafrana, drobnjak ali zeleni peteršilj.

Priprava: Meso s kostmi operemo pod tekočo vodo. Kosti primerno nasekamo, lahko jih tudi blanširamo. Zelenjavo očistimo in grobo narežemo. Na meso zlijemo hladno vodo in pustimo zavreti. Počasi naj vre kakšno uro, nato dodamo jetra, zelenjavo in začimbe. Čebulo na štedilnikovi plošči popečemo. Juho solimo, nato naj vre kakšno uro ali dve, vendar res počasi. Kuhana juha naj stoji nekaj minut, da se umiri in očisti. Precedimo jo skozi gosto cedilo.

Nekateri dodajajo juhi poleg zelenjave tudi posušeno grahovo stročje, cvetačne, ohrovtove ali zeljne stržene ter prepraženo paradižnikovo mezgo ali sveži paradižnik.

Kadar za juho uporabljamo križne kosti, jih pred kuho blanširamo, da je juha čistejša. Za dobro juho pristavimo vedno v hladno vodo, če pa hočemo sočnejšo govedino, jo pristavimo v vročo vodo.

Royal (jajčni sir)

Sestavine: 1 dl sladke smetane ali mleka, 1 dl celih jajc (4 jajca), muškatni orešček sol, poper.

Priprava: Mleko, jajca sol, poper, muškatni orešček s šibo dobro razmešamo. Primerno posodo obložimo s pergamentnim papirjem, ki ga z maščobo dobro namažemo. Na papir vlijemo pripravljeno testo, da sega dva centimetra visoko. Kozico postavimo v vodno kopel, jo dobro pokrijemo, da para nikjer ne uhaja, in počasi kuhamo 20 minut. Še topel royal zvrnemo na desko, odstranimo papir in dobro ohladimo. Narežemo ga na primerne kocke ali trapeze, ki jih vložimo tik pred serviranjem v vročo juho. Vešče gospodinje ga lahko pripravijo v različnih barvah, takrat juho imenujemo mozaik.

Nadevane telečje prsi s kruhovim nadevom

Sestavine: 1 telečje prsi, 8 dag maščobe, 2 dl kostne juhe.

Nadev: 4 stare žemlje (stare en dan), mleko po potrebi, 6 dag masla ali margarine, 3 jajca, 6 dag masla ali margarine, 3 jajca, 8 dag naribanega parmezana, 6 dag prekajene slanine, sol, poper, muškatni orešček, sesekljani peteršilj.

Priprava: Iz telečjih prsi odstranimo kosti, naredimo odprtino (to vam lahko mesar), jo nadevamo s pripravljenim nadevom, nato pa zašijemo ali zašpilimo in solimo. Prsi položimo na izločene rebrne kosti, jih podlijemo s kostno juho, meso prelijemo z vročo maščobo. Pečemo kot vsako drugo pečenko. Nekoliko ohlajeno narežemo, pri tem pa pazimo, da režemo z ostrim nožem, da ostane nadev cel.

Nadev: Žemlje narežemo na kocke, jih navlažimo z vročim mlekom. Maslo ali margarino penasto umešamo, dodamo rumenjake, navlažene žemljice, naribani parmezan, začimbe in trd sneg beljakov. Vse skupaj narahlo premešamo. V nadev damo še na kocke narezano prekajeno slanino ali šunko.

Priprava omake: Kosti, na katerih se je pekla pečenka, nekoliko pomokamo, dobro zapečemo kar na štedilnikovi plošči, dodamo še malo paradižnikove mezge in še njo popečemo, zalijemo z juho in dobro prevremo. Omako precedimo.

Poleg ponudimo olupljen in dobro zapečen krompir s peteršiljem. Prelijemo ga s pripravljeno omako.

Pri takšni obilni glavni jedi ponudimo še vrsto listnatih solat, ki ne smejo biti prekisle.

Čokoladna torta iz tortnih oblatov

Sestavine: 25 dag masla ali margarine, 25 dag jedilne čokolade, 4 beljaki, 10 dag mletih lešnikov, 1 vanilin sladkor, 6 tortnih oblatov, 15 dag sladkorja v prahu.

Priprava: Maščobo s polovico sladkorja penasto umešamo. 15 dag čokolade raztopimo v vodni kopeli. Beljake stepemo v trd sneg in vanj počasi umešamo drugo polovico sladkorja. Penasto umešano maščobo po žlicah dodajamo raztopljeni čokoladi in stresemo vanjo še mlete lešnike in vanilin sladkor. Primešamo še sneg beljakov. Po en oblat damo na pladenj za torto, ga namažemo s pripravljeno masleno čokoladno kremo in pokrijemo z drugim oblatom. Tako nalagamo torto, dokler ne porabimo vse kreme in vseh oblatov. Tudi zgornji oblat namažemo s kremo. Preostalo čokolado raztopimo v vodni kopeli, dodamo sladkor v prahu in 2-3 žlice mlačne vode in vse skupaj v gladko maso. Z njo prevlečemo površino, obod in torto iz oblatov. Torto dobro ohladimo v hladilniku.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 10. november 2015 / 12:26

Glasova preja s Petrom Prevcem

Smučarski skakalec Peter Prevc je bil gost tokratne Glasove preje, na kateri je obiskovalcem povedal marsikaj zanimivega o svojih skakalnih začetkih v domači Dolenji vasi, nadaljevanju v Kranju, tekmo...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 18. april 2019 / 22:52

Pogrešana že nekaj dni

Kranj – Gorenjske policiste so ta teden zaskrbljeni svojci obvestili o dveh pogrešanih osebah. Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, je že v ponedeljek izginila vsaka sled za 21-letnim Gašper...

Škofja Loka / četrtek, 18. april 2019 / 15:42

Kongresnik tudi v Škofji Loki

Med svojim obiskom v Sloveniji je ameriški kongresnik slovenskih korenin Paul Anthony Gosar obiskal tudi Škofjo Loko.

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 18. april 2019 / 15:41

Združeni lahko premikajo meje

Na Sovodnju so minuli petek in soboto gostili člane Društva učiteljev podružničnih šol (DUPŠ) Slovenije, ki so se zbrali na 19. strokovnem posvetu, obenem pa so zaznamovali osemdesetletnico tamkajšnje...

Rekreacija / četrtek, 18. april 2019 / 15:40

Spoznanja kranjskega bosonogega Viteza

Izšel je knjižni prvenec Kranjčana Marka Robleka z naslovom Zagret za tek, 42 spoznanj bosonogega Viteza. V njej so zbrane kolumne, potopisi z maratonov in koristni nasveti. »V knjigi vsak zase najde...

GG Plus / četrtek, 18. april 2019 / 15:30

Vprašanja življenja in smrti

V tem »snovalnem« prikazu fenomena velike noči ne smemo ostati le na njegovi ljudski, folklorni ravni. O njem je treba premišljevati, se o njem pogovarjati. In tako je nastal tudi ta nekoliko učeni po...