Čičerika

Čičerika izvira iz prednje Azije, danes je največ pridelajo v Turčiji, Mehiki in Indiji, kjer spada med osnovna živila. Raste kot stročnica v kratkih rahlo napihnjenih strokih z enim do tremi svetlo rjavimi semeni, ki so zgrbančena, okrogla, malo večja od graha, blede rumene, lahko tudi skoraj rdeče barve.

Dobite jih v bolje založenih trgovinah že kuhana v konzervah, zato jih jedi dodate šele na koncu kuhanja. Če pa je čičerka posušena, jo pred pripravo vedno namočimo že prejšnji dan, tako da se ima čas pred kuhanjem temeljito napeti. Naslednji dan jo v sveži vodi pri zmerni temperaturi kuhamo do mehkega, kar traja kar nekaj časa. Brez skrbi, ne razkuha se! Če se med kuho začnejo luščiti tanke prozorne ovojnice, jih s površine vode preprosto posnamemo z žlico. Lahko je skuhamo za več dni, potem pa hranimo v hladilniku v zaprti posodi. Suho čičeriko hranimo v dobro zaprti posodi več let, vendar si čičerika zasluži pogostejšo zastopanost na jedilniku. Ponudimo jo kot osnovno beljakovinsko jed, ali pa uporabljamo kot dodatek v enolončnicah, zelenjavnih solatah in prikuhah. Lahko jo pretlačimo in z njo obogatimo zelenjavne juhe, ali pa jo tudi popečemo do rjavega, posolimo in takšno grizljamo zraven piva.

Testeninska solata z marinirano zelenjavo in čičeriko

Za 4 osebe potrebujemo: 25 dag testenin (svedrčkov), 50 dag mešane zelenjave (bučk, paprike, čebule, melancanov, gob,…), olje, 40 dag kuhane čičerike, 1 šopek drobnjaka, 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 3 žlice jabolčnega kisa, 4 žlice belega vina, 3 žlice vode, sol in sveže mlet poper.

Testenine skuhajte v slanem kropu, jih odcedite, oplaknite s hladno vodo in stresite v posodo za solato. Medtem na nekaj olja prepražite na kocke narezano zelenjavo. Ko zelenjavo prepražite, še vročo začinite z narezanim drobnjakom, oljčnim oljem, jabolčnim kisom, belim vinom, vodo, soljo in poprom. Dodajte še kuhano čičeriko, vse skupaj premešajte in ohladite. Ohlajeno zelenjavo stresite prek testenin in premešajte. Solato lahko ponudite takoj ali pa jo hranite do dva dni v hladilniku. Obogatite jo lahko z malinovim ali balzamičnim kisom.

Mineštra iz čičerike in pora

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg čičerike, 60 dag pora, 5 dag masla, 1 l mesne juhe ali vode, sol, sveže mlet poper in sesekljan peteršilj.

Por operite, ga narežite na kolobarje in ga na raztopljenem maslu pražite, da ovene. Zalijte z mesno juho in sladko smetano ter dodajte kuhano čičeriko. Začinite s soljo in poprom, kuhajte približno 20 minut ter na koncu potresite s sesekljanim peteršiljem in takoj postrezite.

Čičerika z gobami

Za 3 osebe potrebujemo: 0,5 kg kuhane čičerike, 20 dag poljubnih gob, 1 čebulo, 2 žlici olja sol, sveže mlet poper, peteršilj, 3 stroke česna in 1 dl sladke smetane.

Na olju prepražite čebulo, toliko, da porumeni. Dodajte na lističe narezane gobe, jih dobro prepražite in začinite s soljo, poprom, peteršiljem in česnom. Dodajte kuhano čičeriko, zalijte s sladko smetano, dušite še nekaj minut ter postrezite.

Postrvji zvitki s čičeriko v paradižnikovi omaki

Za 5 oseb potrebujemo: 10 postrvjih filejev, sveže stisnjen sok pol limone, 3 žlice oljčnega olja, 1 čebulo, 1 žlico moke, 3 večje zrele paradižnike, 2,5 dl belega vina, 30 dag kuhane čičerike, sol, tabasco po želji in sesekljan peteršilj.

Postrvje fileje posolite in pokapljajte z limoninim sokom ter jih zvijte in zataknite z zobotrebcem. Na oljčnem olju prepražite drobno sesekljano čebulo, pomokajte, dodajte na drobno narezan paradižnik in zalijte z belim vinom. V to naložite postrvje zvitke in kuhano čičeriko, pokrijte ter dušite 20 minut. Po potrebi posolite, posujte s sesekljanim peteršiljem, dodajte en brizg tabasca in postrezite s kuhanim krompirjem ali dušenim rižem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / četrtek, 6. november 2014 / 13:40

Selški rogisti dobro pihajo

Ljubljana – Rogisti Lovske družine iz Selc v Selški dolini so bili počaščeni, ko so jih pretekli teden povabili v predsedniško palačo, kjer so z ubranimi zvoki iz lovskih rogov počastili prejemnike...

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 4. april 2024 / 15:08

Nova sezona za športne plezalce

Prva letošnja tekma za svetovni pokal v športnem plezanju bo čez nekaj dni na Kitajskem, konec avgusta bo evropsko prvenstvo v Švici, vrhunec sezone pa bodo poletne olimpijske igre, kamor je trenutno...

Kultura / četrtek, 4. april 2024 / 15:07

Uspešna zborovska pomlad

Pred tednom dni sta na zborovskem tekmovanju v Bratislavi nastopila dva zbora pod vodstvom dirigenta Žige Kerta. Mešani mladinski zbor Gimnazije Škofja Loka je postal zmagovalec celotnega tekmovanja,...

Škofja Loka / četrtek, 4. april 2024 / 15:04

Ograjo bodo naposled popravili

Zminec – Na koncu vasi Zminec iz smeri Škofje Loke proti Gorenji vasi se je septembra lani zgodila prometna nesreča, v kateri je bil poškodovan del obcestne jeklene varnostne ograje. Ker gre za gla...

Zanimivosti / četrtek, 4. april 2024 / 14:53

Mož, ki je izumil amoksiklav in omeprazol

Bojan Kofler je človek, ki je vodilnim v svetovnih farmacevtskih družbah naredil nemalo sivih las. Originalna rešitev za antibiotik amoksiklav ga je sicer prešinila takrat, ko ni bil v službi v Leku,...

Rekreacija / četrtek, 4. april 2024 / 14:49

Vzletišče za padalce

Skozno (671 m n. m.) in Kopitnik (929 m n. m.) – Obisk naravnega okna, jame in mostu. Kaverna iz časa prve svetovne vojne. Južni obronki Trnovskega gozda.