Od leve: Marko Mršek, Matej Kejžar, Vojko Artač (nastopil je svoj drugi mandat direktorja JZ GRS Kranj) in Miran Štular

Plače boljše, gasilcev premalo

Kranjski poklicni gasilci so zadovoljni z novim plačnim sistemom. Problem, s katerim se še ubadajo, je premalo zaposlenih gasilcev na število intervencij.

Kranj - Dolga leta so kranjski poklicni gasilci zaostajali za povprečnimi plačami poklicnih gasilcev v Sloveniji. »Sprememba je prišla z letošnjim avgustom z uveljavitvijo Zakona o plačah v javnem sektorju, ki je omogočil izenačitev plač med poklicnimi gasilci v Sloveniji,« je povedal Matej Kejžar, poveljnik gasilske operative v Javnem zavodu Gasilsko reševalne službe (JZ GRS) Kranj. »Do tega zakona se je v našem zavodu gasilcem obračunalo 40 odstotkov osnovne plače, 60 odstotkov je bilo dodatkov. Zdaj imamo to urejeno tako kot drugod (osnovni razred plus napredovanje), dodatki pa so odvisni od nočnega, izmenskega, prazničnega, nedeljskega dela ...,« je povedal Vojko Artač, direktor JZ GRS Kranj. Da so z novim plačnim sistemom zadovoljni, je potrdil tudi sindikalni zaupnik Marko Mršek. Mlad gasilec, ki je na začetku svoje poklicne poti in ima končano šestmesečno prekvalifikacijo, pol leta poskusne dobe in narejen interni strokovni izpit, bo imel osnovno plačo brez dodatkov 650 evrov neto.

»V kranjski poklicni enoti imamo največje število intervencij na zaposlenega gasilca v Sloveniji. Imamo skoraj sedemsto intervencij na leto, za kar je na voljo 36 zaposlenih operativcev, ki so razporejeni v štiri izmene. »Glede na veliko število intervencij in pomembnost območja, ki ga pokrivamo (letališče, nedostopna železniška proga, avtocesta, predor, kemična industrija, jezeri, reka in požarna ogroženost) bi morali imeti na izmeno dve skupini gasilcev, se pravi dvanajst namesto sedanjih devet. Na leto imamo tudi od 30 do 50 podvojenih intervencij, kar pomeni, da imamo v istem času najmanj dve intervenciji in kličemo gasilce na dom, z ene zahtevne intervencije na drugo,« je povedal Vojko Artač. Tako prihaja do preutrujenosti gasilcev, kar bi lahko vplivalo na uspešno in varno posredovanje. Trenutno imajo zunaj razpis za štiri nove gasilce, a bodo ti le nadomestili tiste, ki se bodo upokojili.

Vodja izmene in poklicni gasilec z več kot šestindvajsetletnimi izkušnjami Miran Štular je povedal: »Običajno te ljudje cenijo samo tedaj, ko so neposredno ogroženi. Približno petsto poklicnih gasilcev nas je v Sloveniji, ki opravimo okoli 80 odstotkov vseh intervencij s področja zaščite in reševanja.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / petek, 25. september 2015 / 12:45

Spoznajte Tuhinjsko dolino skozi njene običaje

Snovik – Člani Turističnega društva Tuhinjska dolina vabijo na že 10. tradicionalno etnološko prireditev, ki letos nosi naslov Spoznajte Tuhinjsko dolino skozi njene običaje in bo v nedeljo, 27. se...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 6. januar 2014 / 23:56

Prevc drugi v Bischofshofnu

Peter Prevc je na zadnji tekmi novoletne turneje smučarjev skakalcev osvojil drugo mesto, četrti pa je v skupnem točkovanju.

Kronika / ponedeljek, 6. januar 2014 / 15:28

Zagorelo v Delavskem domu

V noči na nedeljo je zagorel zapuščeni Delavski dom na Jesenicah. Hiter odziv gasilcev je preprečil večjo škodo na spomeniško zaščiteni zgradbi. Znakov kaznivega dejanja policisti niso odkrili.

Slovenija / ponedeljek, 6. januar 2014 / 15:27

Danes začetek razprodaj

Sezonske razprodaje tekstila in obutve so kljub številnim akcijam in popustom skozi vse leto in decembrski nakupovalni mrzlici še vedno dobro obiskane.

Gorenjska / ponedeljek, 6. januar 2014 / 15:04

Gorenjski glas v letu 2014

V letu 2014 bodo izšle 104 številke Gorenjskega glasa, prav toliko jih bo torej kot lani. Časopis ima kar 26 različnih prilog, vse bodo izhajale naprej, dodali bomo še kakšen časopisni sveženj, prilag...

Gospodarstvo / ponedeljek, 6. januar 2014 / 13:55

Delitev na trgovino in nepremičnine

V prvi polovici leta bo Merkur po treh letih sanacije povsem drugačen, predvsem pa likvidnostno bolj trden. Mu dobavitelji še zaupajo? Kaj bo z zaposlenimi?