Jože Lavrinec (Foto: Janko Rabič)

Zdrava prehrana je tudi okusna

Tako meni Jože Lavrinec, višji medicinski tehnik in dietetik, ki že skoraj deset let na Radiu Triglav pripravlja oddajo Jejmo malo - jejmo zdravo.

Oddaja Jejmo malo – jejmo zdravo je že vrsto let stalnica v ponedeljkovih jutrih na Radiu Triglav. Je razlog, da se je na programu uspela obdržati od leta 1999 tudi v tem, da ima vse več ljudi težave s prekomerno telesno težo?

»Naš življenjski slog postaja vedno bolj lenoben, kar se nam maščuje ne le s porastom telesne teže, temveč tudi s pogostejšim pojavljanjem različnih kroničnih nenalezljivih bolezni. A to ni razlog dolgoletnega obstanka oddaje Jejmo malo - jejmo zdravo. Prekomerna telesna teža in debelost sta samo dve bolezni, ki tareta sodobnega človeka in sta v veliki meri posledica nezdravega življenjskega sloga. Res je, da v oddaji govorimo o zdravem načinu prehranjevanja, ki je sestavni del tako preprečevanja nastanka raznih obolenj kakor tudi zdravljenja. Danes poznamo kar 164 zdravstvenih stanj, pri katerih je prehrana pomemben, če ne kar enakovreden del terapije. V vseh teh primerih ne moremo govoriti samo o zdravi prehrani, temveč govorimo tudi o zdravilni prehrani. Predvsem zaradi vpetosti in pomena prehrane za sodobnega človeka se je oddaja vsa ta leta obdržala na programu. Zelo pomembno se mi zdi tudi, da imajo poslušalci možnost poklicati v studio ter postaviti vprašanje ali povedati mnenje.«

Kako se danes spominjate začetkov oddaje?

»Bili so okorni. Prvo leto smo vse oddaje posneli vnaprej, šele nato sem si upal neposrednega nastopa. A je minilo še celo leto, preden sem se v studiu sprostil. Moja težava je v tem, da imam običajno jezik precej hitrejši, kakor pa možgane. Tako se moram neprestano opozarjati, da moram govoriti počasi in premišljeno.«

V oddajah se posvečate zdravemu prehranjevanju. Na kakšen način ga poskušate približati poslušalcem?

»Zdrava prehrana je, hočeš nočeš, temelj. V oddaji Jejmo malo - jejmo zdravo poskušam poslušalce seznanjati z zdravo prehrano, s pastmi, na katere lahko naletimo pri tem in jim ponujati napotke o prehrani med različnimi zdravstvenimi stanji. Tako se vsako leto posvetimo prehrani sladkornega bolnika, prehrani pri žolčnih in jetrnih obolenjih, prehrani starostnika, ledvičnih bolnikov, prehrano bolnikov s celiakijo, alergijami in podobnim. A če želimo nekaj, kar temelji na klinično preverjenih študijah, ki so pisane v visoko strokovnem jeziku, približati poslušalcu, mora biti vsebina razumljiva in enostavna, pa tudi uporabna v vsakdanjem življenju.«

Ste se sami od nekdaj zdravo prehranjevali?

»Priznati moram, da sem se začel zdravo prehranjevati šele, ko sem začel delati kot dietetik, saj ne moreš govoriti eno, delati in živeti pa drugo. In potem sem ugotovil, da je zdrava prehrana zelo okusna in enostavna. Sem vsejed – jem vse, tudi meso, vendar mora biti poleg veliko različne zelenjave.«

Na kaj je treba paziti pri zdravi prehrani? Kje ljudje delajo največ napak?

»Poznamo štiri osnovna načela zdrave prehrane. To so pestrost, uravnoteženost, zmernost in varnost. Ob upoštevanju načela varnosti lahko rečemo, da ni zdravih in nezdravih živil – so samo zdrave in nezdrave prehranske navade. Načelo zmernosti nam pove, da z nobenim živilom ne smemo pretiravati. To je najtežje, saj so nekatera živila zelo okusna. Pri obroku naj bo nekaj škrobnatega – po možnosti polnozrnato živilo, nek vir beljakovin, malo kakovostne maščobe in seveda veliko zelenjave, ki popestri obrok in ga energetsko razredči. Dandanes je velik problem, da večina ljudi ne zna kuhati. Vnaprej pripravljenega obroka ni problem pripraviti, skuhati obrok brez pred pripravljenih živil pa večini predstavlja težavo. Tako prepogosto posegamo po prečiščenih živilih, ki so energetsko bogata, hranilno pa zelo revna.«

Kako sploh doseči zdravo prehranjevanje ob vse bolj natrpanih delavnikih?

»O zdravem prehranjevanju najpogosteje govorijo ljudje, ki se sicer zavedajo pomena, njihovo prehransko znanje pa je šibko, zato so njihovi napotki zapleteni in kontradiktorni. In ker je zdravo prehranjevanje postalo celo 'moda', se ga ljudje lotevajo na 'horuk'. Ljudje dandanes pogosto zmotno mislijo, da ob hujšanju uživajo zdravo prehrano. Tisti, ki hujšajo ob nadzoru, mogoče po programu Cindi, že hujšajo po načelih zdravega prehranjevanja, za druge pa je vprašanje. A tisti, ki se lotijo hitrega hujšanja, se zagotovo ne prehranjujejo zdravo. Je pa dejansko najtežje spreminjati svoj življenjski slog.«

Kaj menite o dietah, ki v kratkem času obljubljajo izgubo številnih odvečnih kilogramov?

»Človek ne pridobi svoje teže čez noč, zato je tudi izgubiti ne more kar čez noč. Zdravo hujšanje je tisto, kjer težo izgubljamo počasi, nekako po pol kilograma na teden. Hujšati moramo v salo in ne v mišično maso – samo na ta način lahko zagotovimo, da bo izguba teže dolgoročna in ne samo do zaključka diete. Diete in metode, ki obljubljajo hitro in skoraj čudežno izgubo teže, so lažne in vodijo kvečjemu k praznjenju denarnice!«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 4. julij 2007 / 07:00

Anketa: Dan za druženje, ne za skrbi

Cerklje - Medobčinsko društvo invalidov Kranj je v soboto priredilo srečanje članov v Športni dvorani v Cerkljah. Zakaj so pomembna takšna srečanja, smo vprašali nekaj udeležencev.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 11. marec 2022 / 07:00

Prihodnost je svoboda narodov, da si jo izberejo sami

Ob nedavnem obisku Stephana Sejourneja, predsednika politične skupine Renew Europe, ki je v Ljubljano prispel na povabilo evropskih poslancev Irene Joveve, Klemna Grošlja in stranke LMŠ, so največ poz...

Razvedrilo / petek, 11. marec 2022 / 07:38

Ne gregorjevo srednjeveška večerja v kamniški gostilnici Pri podkvi

Vratarnica in Darja Pirš v sodelovanju s Polono Janežič ter Obujenimi okusi ter Kristino Jakopič, tekmovalko iz MasterChefa Slovenija, 12. marca 2022 ob 19. uri v Kamniku načrtujeta pethodno srednj...

Kronika / petek, 11. marec 2022 / 19:48

Gorelo ostrešje

Naklo – V ponedeljek popoldan je gorelo ostrešje stanovanjske hiše v Naklem. Požar je povzročil za nekaj deset tisoč evrov škode, poškodovan ni bil nihče. Najprej je zagorelo v elektro omarici.

Nasveti / petek, 11. marec 2022 / 19:47

Neizgovorjeno

Pretekli teden sem imel obisk strokovnjakinj, ki proučujeta dolgoročne posledice migracij in medgeneracijski prenos travm. Posledice, ki jih utrpijo ljudje, ki so morali pred mnogimi leti...

GG Plus / petek, 11. marec 2022 / 16:50

Putin se je odločil za vojno

»Rusom pri doseganju svojega strateškega cilja ni v interesu, da povzročijo veliko žrtev, ampak da je teh, ko zavzamejo Kijev in odstranijo predsednika Zelenskega, čim manj. Zato bodo ob hkratni aplik...