Primož Krišelj z dvignjeno tablico

Na dražbi prodali osem ovnov

"Dober oven pomeni pol črede," je dejal rejec Primož Krišelj, ki je na dražbi plemenskih ovnov jezersko-solčavske pasme na Jezerskem kupil najbolje ocenjenega ovna.

Spodnje Jezersko - Društvo rejcev ovc jezersko-solčavske pasme je v soboto v testni postaji na Kovkovi kmetiji na Spodnjem Jezerskem pripravilo sedmo dražbo plemenskih ovnov tovrstne pasme, spretno jo je vodil Franci Pavlin, svetovalec za živinorejo v Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj. Na dražbi je bilo enaindvajset ovnov, ki jih je republiška komisija glede na oceno razdelila v pet kakovostnih razredov, od katerih je bila odvisna tudi izklicna cena (od sto do dvesto evrov). Rejci so kupili osem ovnov - štiri po izklicni in štiri po nekoliko višji ceni. Za najbolje ocenjenega ovna, za katerega je bila izklicna cena dvesto evrov, so se potegovali trije kupci, dobil ga je rejec Primož Krišelj iz Hotemaž, sicer tudi predsednik združenja ekoloških kmetov iz Osrednje Slovenije, ki je kot edini ponudil 270 evrov. »Dober oven pomeni pol črede,« je dejal Primož in poudaril, da so ga v nakup prepričale ugotovitve republiške komisije, predvsem nadpovprečni prirast in dobra omišičenost stegen, pa tudi to, da oven izhaja iz reje priznane rejke Emilije Virnik z Zgornjega Jezerskega. Za drugega ovna 1A kakovostnega razreda rejca Petra Žemva z Bleda so izklicno ceno na dražbi zvišali z 200 na 250 evrov.

Kot je povedal Janez Smrtnik, gospodar na Kovkovi kmetiji, so v začetku aprila v testno postajo prejeli od rejcev 29 ovnov, med njimi jih je bilo 15 z ekoloških kmetij. Ovni so bili na začetku dva tedna v hlevu, potem pa vseskozi zunaj, na planinski paši, ki jo je bilo letos zaradi obilice deževja vseskozi dovolj. Republiška komisija za licenciranje plemenjakov je iz črede odbrala 22 plemenjakov, pri tem pa je ocenjevala zunanji izgled, omišičenost, odpornost na bolezen praskavec in še nekatere druge lastnosti.

»Odkar velja zakon o živinoreji, po katerem ni treba imeti licenciranega ovna za trope, ki niso v kontroli, se je povpraševanje po tovrstnih ovnih zmanjšalo pa tudi sicer v Sloveniji prodaja plemenskih živali na dražbi še ni tako uveljavljena kot v tujini,« je dejal predsednik društva Primož Muri in dodal, da letos v društvu načrtujejo še dve delavnici o polstenju volne, s katerima želijo spodbuditi rejce k izdelovanju klobukov, torbic, igrač, obeskov za ključe in drugih izdelkov iz »filca«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 4. julij 2018 / 21:00

Škofja Loka je praznovala

S slavnostno akademijo ob občinskem prazniku so junijske prireditve v Škofji Loki dosegle vrhunec. Častna občanka dr. Jožica Rejec, prva s področja gospodarstva.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Vojvoda Edinburški je podelil priznanja

Drugi dan svojega obiska v Sloveniji je britanska kraljica Elizabeta II. preživela v Lipici in v Ljubljani. Vojvoda Edinburški je v Slovenski filharmoniji podelili zlata priznanja Mepi dijakom iz Kran...

Nasveti / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Po zdravje na Primorsko

Jesen je velikodušna gospa, ki ponuja obilo darov, s katerimi obogatimo jesensko in zimsko prehrano ter utrjujemo zdravje.

Zanimivosti / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Temeljni kamen za vadbeni poligon

V Zdravilnem gaju Tunjice so s pomočjo nepovratnih sredstev začeli uresničevati projekt Gibanova.

Gospodarstvo / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Pri IEDC odprli Center za inovativno učenje

V petek so odprli vrata tretje stavbe IEDC - Poslovne šole Bled, v kateri bo Center za inovativno učenje menedžmenta.

Nasveti / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Jedi za jesenske dni

Šunkini zvitki s hrenovo smetano Sestavine: Potrebujemo 8 rezin tanko narezane gnjati, 2 dl smetane za stepanje, malo soli, 2 žlici sveže naribanega hrena, 1 žlico...