Mango
Mango je indijski nacionalni sadež, Indijci verjamejo, da ima skrivnostne moči in da blagodejno vpliva na črevesje, ustavlja krvavitve, krepi srce in koristi možganom.
Za mnoge je mango najslastnejši tropski sadež, močan, izredno aromatičen in nekoliko smolnat okus pritegne že pri prvem grižljaju. Danes ga poleg Indije gojijo v deželah s tropskim in subtropskim podnebjem. Vedno zeleni mangovci zrastejo tudi več kot 30 metrov visoko. Koščičasti sadeži z drevesnih vej visijo na dolgih vejicah oziroma pecljih in se včasih skoraj dotikajo tal. Poznamo več kot tisoč sort manga, ki se med seboj razlikujejo po barvi in obliki. Sadeži so lahko zeleni, rumeni, oranžni ali rdečkasti; običajno so rdečkasti na tisti strani, ki je obrnjena proti soncu. Pri nas lahko mango kupimo skoraj vse leto, največ pa ga pojemo pozimi, ko je na voljo manj domačega svežega sadja. Ko izbiramo sadeže, se mora njihova lupina pod rahlim pritiskom vdati. Če še niso dovolj zreli, jih pri sobni temperaturi lahko hranimo približno en teden, v hladilniku pa jih shranjujemo le izjemoma. V Aziji ima mango podobno vlogo kot pri nas jabolko, saj ga uporabljajo tudi pri pripravi številnih slaščic. Mango uživamo svež v sadnih solatah, pretlačenega pa zmešamo z jogurtom ali mlekom ter napitek izboljšamo s sladkorjem ali dišavnicami. Iz njega pripravimo sladoled in marmelado, zelo znan je mangov chutney, ki spominja na marmelado, a je močno začinjen. Narezan ali pretlačen mango tekne tudi k mesu, zlasti perutnini, pršutu in ribjim jedem.
Ribja solata z mangom
Za 5 oseb potrebujemo: 50 dag poljubnih ribjih filejev, 2 manga, 2 čebuli, 1 papriko, sok ene limone, 2 dl kisle smetane, sol in 1 žličko sveže nasekljanega origana.
Ribje fileje zavijte v alu folijo ter jih skuhajte v slanem kropu. Medtem na trakove narežite oba manga, čebuli in papriko. Dodajte ohlajene ter na kocke narezane ribje fileje in prelijte s prelivom, ki ga pripravite iz kisle smetane, limoninega soka, soli in origana.
Piščančja bedra z mangom in curryjem
Za 5 oseb potrebujemo: 5 piščančjih beder, 3 žlice oljčnega olja, 2 čebuli, 1 mango, 1 žlico moke, 1 žličko curryja, 1 brizg tabasca, sol in sveže mlet beli poper.
Piščančja bedra natrite s soljo in poprom. V posodi segrejte oljčno olje, na njem z vseh strani zapecite bedra, nato pa jih preložite na krožnik. Na preostalem olju popecite še na kocke narezan mango in ga prav tako preložite ne krožnik. Na preostalem olju prepražite še sesekljano čebulo in jo, ko zarumeni, potresite z žlico moke, primešajte in zalijte s 3 dl kokošje juhe ali vode. Omako začinite s soljo, poprom, tabascom in curryjem v prahu, vanjo dajte piščančja bedra ter vse skupaj dušite 30 minut. 10 minut pred koncem dodajte mango Bedra naložite na krožnike, jih obložite z mangom, polijte z omako in postrezite z dušenim rižem.
Krompirjevi cmoki z mangom
Potrebujemo: 8 dag masla, 4 rumenjake, 1 celo jajce, 1 kg krompirja, 2 na kocke narezana manga, rjavi sladkor, 1 žličko pecilnega praška in 25 dag moke.Maslo penasto umešajte, postopoma dodajte rumenjake in nato še celo jajce, kuhan, olupljen in pretlačen krompir ter moko s pecilnim praškom. Testo dobro pregnetite in po potrebi dodajte še malo moke. Nato ga na dobro pomokani deski razvaljajte 1 centimeter na debelo in izrežite 5 x 5 centimetrov velike kvadrate. Na sredino vsakega dajte eno kocko manga ter pol žličke sladkorja, robove prepognite in oblikujte cmoke. V kropu jih kuhajte 10 minut, odcedite in postrezite s sladkorjem v prahu in cimetom.
Mangova krema
Potrebujemo: 0,5 kg manga brez koščice, 2 dl mleka, 10 dag sladkorja, 4 beljake, 3 dl sladke smetane in 5 listov želatine.
Mangovo meso prevrite skupaj z mlekom in sladkorjem ter pripravljeno zmes pretlačite skozi cedilo. Medtem namočite želatino, beljake stepite v trd sneg, prav tako stepite smetano. Želatino raztopite in jo primešajte mangovi čežani. Narahlo primešajte še trd sneg in iz beljakov in stepeno smetano. Postavite v hladilnik za 5 ur. Z dvema žlicama oblikujte žličnike, jih naložite na krožnike in okrasite z vejico mete.