Bučna semena

Buče so ena najstarejših vrst plodovk na svetu. Izvirajo iz Srednje in Južne Amerike, kjer so jih Indijanci gojili že pred osem tisoč leti.

Svet buč je res presenetljiv, gojenje je nalezljivo in lahko povzroča resno odvisnost, še posebej, če hočemo preizkusiti vse vrste, ki jih je neskončno, saj se med seboj oprašujejo. Poleg mesa buč so seveda odlična delikatesa tudi bučna semena. Vsekakor v prehrani ne uživamo neoluščenih semen in še dobro, da živimo v času, ko zamudno luščenje namesto nas opravijo stroji, nekatere sorte buč pa imajo celo semena brez lupine in jih sploh ni potrebno luščiti. Oluščena bučna semena danes lahko kupimo v vseh bolje založenih trgovinah, najbolje pa je, da posežete po ekološko pridelanih semenih. Pri nakupu ni potrebno biti posebno pozoren, ker se semena skoraj nikoli ne pokvarijo, kljub temu pa jih je najbolje hraniti na temnem mestu in v dobro zaprti posodi, kjer se ohranijo tudi več let. Bučna semena se poleg tega, da so surovina za pripravo olja, na več načinov uporabljajo tudi v kuhinji. Zelo okusne so v solati, kot dodatek v kruhu ali pecivu, v muslijih in hladnih omakah. Iz njih lahko napravimo sladoled ali pa le-tega le prelijemo z oljem, pridobljenim iz bučnih semen.

Kremna cvetačna juha z bučnimi semeni in oljem

Za 4 osebe potrebujemo: 3 žlice masla, 1 manjšo sesekljano čebulo, 50 dag cvetače, 1 žlico moke, 1 l goveje juhe, 0,5 dl sladke smetane, sol, 2 žlici prepraženih ter zdrobljenih bučnih semen in 2 žlici bučnega olja.

V kozici stopite maslo, dodajte sesekljano čebulo in pražite, da porumeni. Dodajte očiščeno in na kocke narezano cvetačo ter jo malo prepražite. Pomokajte, dobro premešajte in zalijte z govejo juho. Kuhajte toliko časa, da se cvetača zmehča. S paličnim mešalnikom juho zmiksajte, dodajte sladko smetano in solite po okusu. Tako pripravljeno juho prevrite in postrezite potreseno z bučnimi semeni in pokapano z bučnim oljem.

Tunin file s penušinim pestom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg tuninega fileja, olje, 15 dag sveže rukole, 3 žlice bučnih semen, ekstra deviško oljčno olje, 6 žlic parmezana, sol in sveže mlet poper.

Tunin file narežite na rezine, solite in jih z obeh strani specite na vročem olju. Medtem v električnem mešalniku (ali možnarju) zmeljite bučna semena in rukolo, dodajte nariban parmezan in prilijte toliko ekstra deviškega oljčnega olja, da dobite gladko, kremasto omako. Po okusu jo solite in popoprajte ter jo prelijte preko pečenih tuninih filejev in postrezite s kuhanim ali pire krompirjem.

Mousse iz bele čokolade z bučnimi semeni

Za 5 oseb potrebujemo: 20 dag bele čokolade, 2,5 dl sladke smetane, 2 cl pomarančnega likerja ali konjaka, 2 jajčna beljaka in 3 žlice prepraženih ter zmletih bučnih semen.

Čokolado nalomite in jo v posodici nad soparo raztopite. Primešajte stepeno smetano, pomarančni liker in trd sneg iz beljakov. Postavite za čez noč v hladilnik. Strjen mousse oblikujte v žličnike, jih potresite z bučnimi semeni ter takoj postrezite.

Vanilijev kremni sladoled z bučnimi semeni

Potrebujemo: 2 jajci, 5 rumenjakov, 20 dag sladkorja, 2 vrečki vanilijevega sladkorja, 2 lista želatine, 0,5 l sladke smetane in 3 žlice zmletih bučnih semen.

Jajci, rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor stepajte v kotličku nad soparo, dokler zmes dobro ne naraste in se ne zgosti. Kremo odstavite, primešajte v vodi namočeno želatino in jo na ledu stepajte, dokler se ne ohladi. Primešajte stepeno sladko smetano in zmleta bučna semena, nalijte v model in zamrznite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 5. julij 2011 / 07:00

Kovaško ptičarski šmaren

Minulo soboto so Kropo preplavile kroparske zgodbe o pticah, ptičarjih in kovaštvu.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 9. februar 2022 / 23:03

Okusi Škofjeloškega (4)

Za rep smo Okuse Škofjeloškega lovili še v Penzionu in gostišču Lajnar na Soriški planini, in sicer v času kosila. Bil je petek, zato lačnih ust v njihovi jedilnici ni manjkalo. Smučarji, deskarji,...

Zanimivosti / sreda, 9. februar 2022 / 22:59

Študirati si želim ...

Dijake četrtega letnika Gimnazije Kranj smo vprašali, kam se nameravajo vpisati in kaj bo odločilno vplivalo na njihovo izbiro fakultete in študijskega programa.

Gorenjska / sreda, 9. februar 2022 / 22:57

Nove priložnosti za mobilnost

Evropska komisija je objavila nov razpis Erasmus+ za letošnje leto, v okviru katerega je za prijavitelje projektov na področju izobraževanja in usposabljanja iz Slovenije na voljo 25 milijonov evrov.

Slovenija / sreda, 9. februar 2022 / 22:56

Seznam vseh srednjih šol

Z namenom, da bi bile informacije v zvezi z izvedbo informativnih dni tudi za letošnje devetošolce oziroma učence, ki se prihodnje šolsko leto vpisujejo v srednješolske izobraževalne programe in di...

Slovenija / sreda, 9. februar 2022 / 22:55

Bližajo se vpisi v srednje šole

Prijave za vpis v programe nižjega, srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja ter gimnazije bodo na srednjih šolah sprejemali do 4. aprila.