Črna redkev proti mrazu
V tem času, ko so temperature občutno padle, bo za marsikatero zmrznjeno dušo, ki jo pogosto zebe in mrazi, zelo dobrodošlo, če si pripravi toplo zavrelico kisa, medu in črne redkve ter jo srkne na tešče. Na ta način se bo pošteno ogrela. Tako vsaj svetujejo stare zdravilske bukve. Črna redkev je blagodejna tudi pri bronhitisu, cirozi jeter ...
Če ste kdaj pretiravali z uživanjem črne redkve, denimo, da ste si jo v prevelikih količinah naribali med fižol, veste, kakšne bolečine v želodcu povzroča. Ker je tako težko prebavljiva, jo navadno uporabljamo le kot dodatek jedem ali kot skromno predjed. Pripravimo jo na sledeč način: redkev tanko olupimo, naribamo na lističe, posolimo, premešamo in pustimo stati nekaj časa. Nato jo ožamemo in zabelimo z bučnim oljem. Tako pripravljeno redkev tu in tam ponudimo s kuhanim fižolom. Bolj kot v kuhinji se redkev izkaže v domači lekarni, saj nas lahko odreši tisoč in ene težave.
Stara gojena rastlina
Po črni redkvi (Raphanus sativus) v prehrani in zdravilstvu posegajo že od pradavnih časov. Najprej naj bi se pojavila na območju Azije. Na veliko naj bi jo gojili Kitajci. Podobe na stenah templjev in grobnic dokazujejo, da so jo uživali tudi stari Egipčani. Znano je dejstvo, da so Egipčani, ki so gradili Keopsovo piramido okoli leta 2900 pr. n. š., jedli redkev s čebulo in česnom. Omenjena jed je bila nasploh silno priljubljena med Egipčani, saj so bili prepričani, da je ni stvari, ki bi bolj koristila njihovemu zdravju. Z gojenjem redkve so se ukvarjali tudi Grki in Rimljani.
Lajša kašelj pri bronhitisu
Za koren redkve na splošno velja, da je bogat vir vitaminov A, B1, B2, C in drugih, ter da povečuje odpornost organizma, pomirja, pospešuje izločanje seča, pomaga pri vnetju ledvic in mehurja, omogoča lažje izločanje žolča, znižuje holesterol in maščobe. Zelo se izkaže tudi pri zdravljenju prehladov, kašlja in bronhitisa ter pri težavah z jetri in revmo. Za čiščenje kože pa so primerni listi redkve, iz katerih si pripravimo kopel. Redkev se odsvetuje ljudem, ki imajo vnetje želodčne in črevesne sluznice, čir na želodcu in dvanajsterniku ter tistim, ki imajo bolne ledvice.
Svež sok iz redkve
Omenjeni sok lahko dobimo na več načinov. Eden izmed njih je sledeč: redkve dobro operemo, jih bolj na debelo naribamo, dodamo kakšno jabolko ali korenje, damo vse skupaj v sokovnik in izcedimo sok. Slednji bo dobro del pri pljučnih boleznih, astmi, bledici, zaprtju, boleznih jeter, zlasti cirozi jeter in za izločanje ledvičnih in žolčnih kamnov.
Pripravimo sirup
Sirup iz sveže redkve pripravimo tako, da redkev olupimo, operemo, na drobno naribamo, prelijemo z medom in limoninim sokom ter pustimo stati tri do štiri ure, nato iz mase izcedimo sok in uživamo nekajkrat na dan po eno žlico sirupa (otroci eno čajno žličko). Blagodejno deluje proti bronhitisu in hudemu kašlju. Do sirupa pa lahko pridemo tudi tako, da redkvi na vrhu odrežemo pokrovček in izdolbemo toliko, da lahko vanjo damo dve žlici medu, pokrijemo in pustimo stati dva dni. Redkev spusti še svoj sok. Vsak dan zaužijemo po eno žličko.
Še nekaj receptov
Ljudsko zdravilstvo svetuje, da proti žolčnim kamnom zmešamo sto gramov soka črne redkve, sto gramov limoninega soka, deset gramov na drobno naribanega hrena in petdeset gramov zmlete kumine. Jemljemo trikrat na dan po eno žličko. Proti obolenju jeter in za zdravljenje dihalnih poti naribamo črno redkev in jo zmešamo z enako količino medu ter čez noč pustimo v posodi. Zjutraj izcedimo sok in ga jemljemo trikrat na dan po eno žličko po jedi. Proti pljučnim obolenjem redkev razrežemo na tanke kolobarje in jih posujemo s sladkorjem. Čez nekaj časa izločijo sok in tega pijemo trikrat na dan po eno skodelico. Koristil bo tudi proti driski, revmi, išiasu, protinu in hripavosti.