Jedi za jesenske dni
Šunkini zvitki s hrenovo smetano
Sestavine: potrebujemo 8 rezin tanko narezane gnjati, 2 dl smetane za stepanje, malo soli, 2 žlici sveže naribanega hrena, 1 žlica pomarančnega soka, pol pomaranče, nekaj nadevanih oliv, francoski – skodrani peteršilj, nekaj grozdja za dekoracijo.
Priprava: Rezine gnjati nadevamo s stepeno smetano, ki smo jo začinili z naribanim hrenom in pomarančnim sokom. Kruh odrežemo in ga popečemo na plošči štedilnika, nato jih premažemo z maslom in nadevamo šunkine zvitke. Okrasimo jih z narezanimi olivami, rezinami pomaranče in grozdnimi jagodami ter peteršiljem.
Palačinke s špinačo
Sestavine: 80 dag špinačnih listov, 1 srednje velika glava čebule, strok česna, 20 dag mletega svinjskega ali telečjega mesa.
Za palačinke: 20 dag namenske moke, sol, 2,5 dl mleka, olje za peko palačink, 10 dag naribanega parmezana.
Priprava: V posodo ubijemo jajca, dodamo moko, sol in mleko. Iz sestavin naredimo testo za palačinke. Testu dodamo nekaj kapljic olja ali masla oz. margarine, da je bolj voljno. Testo naj v hladilniku stoji kakšno uro. Medtem očistimo in operemo špinačo, jo pristavimo v vrelo slano vodo, vre naj nekaj minut. Nato jo odcedimo. Segrejemo maslo ali margarino in na njem prepražimo špinačo. Po okusu jo še solimo in popramo. Čebulo in česen očistimo in drobno sesekljamo ter prepražimo na maščobi, dodamo paradižnikovo mezgo in mleto meso. Vse skupaj dobro prepražimo in po okusu začinimo. Nato spečemo palačinke. Zlagamo jih v pomaščen pekač drugo na drugo, vmes jih potresemo s pripravljeno špinačo, potresemo parmezan, nato jih potresemo še s prepraženim mletim mesom in ribanim parmezanom. Palačinke v pečici zapečemo, nato jih narežemo v obliki torte in jih ponudimo s paradižnikovo omako.
Piščanec na satanov način (stara gorenjska jed)
Sestavine: večji piščanec, sol, poper, gorčica, olje za peko piščanca.
Priprava: Očiščenega in dobro opranega piščanca solimo, popramo, premažemo z oljem in gorčico. Spečemo ga na žaru ali v pečici. Nato pripravimo omako na satanov način. Vzamemo nekaj omake od pečenke, jo zalijemo z vinom, dodamo natrt celi poper, nekaj sesekljanih feferonov, zrezano šalotko in paradižnikovo mezgo. Zgostimo jo z malo masla, povezanim z moko - masleno kroglico, dobro prevremo in omako precedimo. Poleg ponudimo sezonsko solato.
Pehtranova potica malo drugače (Črni graben)
Sestavine: 60 dag namenske moke, 2 dag kvasa, mleko po potrebi, 20 dag masla ali margarine, 4 jajca, sol, limonina lupinica.
Nadev: 4 vejice svežega pehtrana, 3 dl goste kisle smetane, 3 rumenjaki, sladkor po potrebi in 10 dag masla ali margarine.
Priprava: Kvas zdrobimo z nekoliko sladkorja in moke, prilijemo pol dl mlačnega mleka. Ko kvas vzhaja, iz sestavin naredimo kvašeno testo. Pustimo ga vzhajati, da ga je še enkrat več. Nato ga na kuhinjski krpi razvaljamo in premažemo s pripravljenim nadevom. Sveži pehtran nekoliko posušimo na štedilnikovi plošči, nato ga osmukamo na nadev. Zvijemo manjše štruklje in damo v pomaščen pekač. Pustimo ponovno nekaj časa vzhajati, nato potico postavimo v segreto pečico na 180 stopinj Celzija in pečemo v pečici 30 do 40 minut. Ponudimo lahko še toplo, potreseno s sladkorjem v prahu.