Jedi za jesenske dni

Šunkini zvitki s hrenovo smetano

Sestavine: potrebujemo 8 rezin tanko narezane gnjati, 2 dl smetane za stepanje, malo soli, 2 žlici sveže naribanega hrena, 1 žlica pomarančnega soka, pol pomaranče, nekaj nadevanih oliv, francoski – skodrani peteršilj, nekaj grozdja za dekoracijo.

Priprava: Rezine gnjati nadevamo s stepeno smetano, ki smo jo začinili z naribanim hrenom in pomarančnim sokom. Kruh odrežemo in ga popečemo na plošči štedilnika, nato jih premažemo z maslom in nadevamo šunkine zvitke. Okrasimo jih z narezanimi olivami, rezinami pomaranče in grozdnimi jagodami ter peteršiljem.

Palačinke s špinačo

Sestavine: 80 dag špinačnih listov, 1 srednje velika glava čebule, strok česna, 20 dag mletega svinjskega ali telečjega mesa.
Za palačinke: 20 dag namenske moke, sol, 2,5 dl mleka, olje za peko palačink, 10 dag naribanega parmezana.

Priprava: V posodo ubijemo jajca, dodamo moko, sol in mleko. Iz sestavin naredimo testo za palačinke. Testu dodamo nekaj kapljic olja ali masla oz. margarine, da je bolj voljno. Testo naj v hladilniku stoji kakšno uro. Medtem očistimo in operemo špinačo, jo pristavimo v vrelo slano vodo, vre naj nekaj minut. Nato jo odcedimo. Segrejemo maslo ali margarino in na njem prepražimo špinačo. Po okusu jo še solimo in popramo. Čebulo in česen očistimo in drobno sesekljamo ter prepražimo na maščobi, dodamo paradižnikovo mezgo in mleto meso. Vse skupaj dobro prepražimo in po okusu začinimo. Nato spečemo palačinke. Zlagamo jih v pomaščen pekač drugo na drugo, vmes jih potresemo s pripravljeno špinačo, potresemo parmezan, nato jih potresemo še s prepraženim mletim mesom in ribanim parmezanom. Palačinke v pečici zapečemo, nato jih narežemo v obliki torte in jih ponudimo s paradižnikovo omako.

Piščanec na satanov način (stara gorenjska jed)

Sestavine: večji piščanec, sol, poper, gorčica, olje za peko piščanca.

Priprava: Očiščenega in dobro opranega piščanca solimo, popramo, premažemo z oljem in gorčico. Spečemo ga na žaru ali v pečici. Nato pripravimo omako na satanov način. Vzamemo nekaj omake od pečenke, jo zalijemo z vinom, dodamo natrt celi poper, nekaj sesekljanih feferonov, zrezano šalotko in paradižnikovo mezgo. Zgostimo jo z malo masla, povezanim z moko - masleno kroglico, dobro prevremo in omako precedimo. Poleg ponudimo sezonsko solato.

Pehtranova potica malo drugače (Črni graben)

Sestavine: 60 dag namenske moke, 2 dag kvasa, mleko po potrebi, 20 dag masla ali margarine, 4 jajca, sol, limonina lupinica.

Nadev: 4 vejice svežega pehtrana, 3 dl goste kisle smetane, 3 rumenjaki, sladkor po potrebi in 10 dag masla ali margarine.

Priprava: Kvas zdrobimo z nekoliko sladkorja in moke, prilijemo pol dl mlačnega mleka. Ko kvas vzhaja, iz sestavin naredimo kvašeno testo. Pustimo ga vzhajati, da ga je še enkrat več. Nato ga na kuhinjski krpi razvaljamo in premažemo s pripravljenim nadevom. Sveži pehtran nekoliko posušimo na štedilnikovi plošči, nato ga osmukamo na nadev. Zvijemo manjše štruklje in damo v pomaščen pekač. Pustimo ponovno nekaj časa vzhajati, nato potico postavimo v segreto pečico na 180 stopinj Celzija in pečemo v pečici 30 do 40 minut. Ponudimo lahko še toplo, potreseno s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 5. julij 2013 / 10:02

Bled v glasbi

Začel se je Festival Bled, avgusta prihaja Okarina etno festival, preko celega poletja sledijo glasbeni večeri in prireditve na Blejskem gradu.

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 4. julij 2014 / 18:25

Kup težav s Katarino

Komedija Milana Grgića Zbudi se, žena gre v režiji Konrada Pižorna – Kondija v izvedbi dramske skupine KUD Fran Saleški Finžgar Senica je navdušila številno občinstvo. Ta vikend še tri ponovitve.

GG Plus / petek, 4. julij 2014 / 17:43

Po sto letih za naslednjih sto

V okviru prireditev ob letošnjem Kovaškem šmarnu bodo danes, v petek, 4. julija, ob 18. uri v Kovaškem muzeju v Kropi predstavili restavriran gledališki zastor iz leta 1913.

Preddvor / petek, 4. julij 2014 / 16:23

Na Zaplati novo planinsko zavetišče

Eden od osrednjih dogodkov letošnjega praznovanja v občini Preddvor bo jutrišnje odprtje novega planinskega zavetišča na Zaplati.

Razvedrilo / petek, 4. julij 2014 / 11:04

Desetnica zasedla ulice

Tkanina mesta: štiri dni so tudi kranjske ulice utripale v ritmu Ane Desetnice – največjega mednarodnega festivala uličnega gledališča pri nas.

Kronika / petek, 4. julij 2014 / 11:02

Ropal zaradi zasvojenosti

Tržičanu Nejcu Valjavcu zaradi ropa trgovine Gacho v Kovorju in poskusa ropa tržiške trgovine Zrno leto pogojne kazni s štiriletno preizkusno dobo.