V Vogljah odprli turistično kmetijo
Na kmetiji Pri Sknet v Vogljah so se po končani obnovi tristo let stare hiše, v kateri je bila nekdaj gostilna, usmerili tudi v turizem.
Voglje – Na kmetiji Pr' Sknet v Vogljah so se zadnjih petdeset let ukvarjali predvsem z živinorejo in s poljedelstvom, odkar pa so prenovili svojo staro hišo, zgrajeno leta 1703, pa se ukvarjajo tudi s kmečkim turizmom. »Stara hiša je kulturni spomenik, zato je bilo treba pri obnovi upoštevati navodila Zavoda za varstvo kulturne dediščine Kranj. Oče Marjan jo je pod nadzorstvom konzervatorja Marjana Knifica začel obnavljati leta 1994, obnovo pa sva zaključila z ženo Brigito. Maja letos smo tako prejeli uporabno dovoljenje,« je pojasnil gospodar Boštjan Molj, nosilec dejavnosti turistične kmetije oziroma kmetije z nastanitvijo, edine tovrstne v občini Šenčur.
V stari hiši so Sknetovi živeli do leta 1981, nato je samevala in začela nezadržno propadati, je pojasnil njegov oče Marjan Molj. »V njej je bila približno dvesto let gostilna, vse do leta 1952. V tej hiši so se rodili mnogi pomembni možje v vasi, tudi veliko županov nekdanje občine Voglje. Mimo je včasih vodila tudi trgovska pot v Kamnik in tu so se ustavljali številni trgovci, da so prespali in spočili konje. Nekdanja gostilna Pr' Sknet je bila torej nekdaj pravo središče dogajanja v Vogljah. Prav to smo tudi želeli ohraniti. Skoraj ves denar za precej drago investicijo smo morali sami priskrbeti, saj nismo prejeli nobene pomoči od občine Šenčur, niti nismo zaprosili za evropska sredstva, edino na začetku obnove smo od ministrstva za kulturo pridobili približno 25 tisoč evrov pomoči. Drugega pa nič,« poudarja Marjan.
»Pri obnovi hiše smo tako zunanji videz, kot tudi pri notranjosti skušali ohraniti podobo stare hiše. V prvem nadstropju smo uredili pet tri- in dvoposteljnih sob ter apartma za šest oseb, v pritličju manjšo jedilnico za goste v nekdanji hiši in kamri, točilnico pa smo postavili v vežo, kjer je bila že tudi včasih. V pritličju imamo tudi kuhinjo, recepcijo in velik skupni prostor, ki pa ga moramo še opremiti za jedilnico. V prihodnjih letih nas čaka še ureditev mansardnega dela, kjer smo tudi pripravili vse potrebno za ureditev dodatnih sob,« je pojasnil mladi gospodar Boštjan. Na turistični kmetiji Pr' Sknet, ki je ocenjena s štirimi jabolki, delajo samo domači, ki so vsi po vrsti še zaposleni (razen Marjana). »Računamo, da bo turistična kmetija dobro zaživela in tedaj bi lahko sedanje službe zamenjali za delo v turizmu,« načrtuje Boštjan.