Kumare

Rek hladen kot kumara se uporablja že več kot sto let, kar pa ni čudno, saj kumare vsebujejo zelo veliko vode (96 do 97 odstotkov), zato so sveže zelo prijetna osvežitev za vroče poletne dni.

Naša kumarična resničnost je predvsem progasto zelena in podolgovata, kajti druge so še: kroglaste, melonaste, limonaste, z zelenkastim, rumenim ali oranžnim mesom, na površini rjasto rdeče, rumene ali bele, gladke ali žametne in včasih bodičaste. Na voljo so vse leto, jemo pa jih ponavadi le poleti, ker so izven sezone izneverijo v vseh pogledih, najboljše pa so vsekakor z domačega vrta. Ker so kumare zelo občutljive na vročino, jih moramo hraniti v hladilniku. Kvalitetna kumara je trda, okrogla na konceh in čim bolj temno zelena. Izogibajmo se kumar, ki so zgrbančene na konceh, rumenkaste ali pa imajo vdrtine. Tanjše kumare imajo ponavadi manj semen kot debele. Ne voskane kumare iz vrta le dobro operemo in jih z olupkom vred narežemo na kolobarje ali kocke, medtem ko je voskane kumare predvsem zunaj sezone iz trgovine treba olupiti. Običajno pripravljamo kumare surove v solatah in ob tem uživamo v njihovi čvrstosti in svežem okusu. Iz kumar pa pripravljamo tudi razne omake, juhe, lahko jih nadevamo in spečemo, v vsaki restavraciji z grško hrano pa nam pod imenom tzaziki ponudijo kumare z jogurtom.

Kremna kumarična juha

Za 5 oseb potrebujemo: 2 čebuli, 2 žlici masla, 60 dag kumar, 2 velika krompirja, 1 dl sladke smetane, 1 žlica sesekljanega svežega kopra, sol in sveže mlet poper.

V kozici razpustite maslo in na njem prepražite čebulo. Ko postekleni, dodajte oprane, olupljene in na kocke narezane kumare ter krompir. Malo popražite, zalijte z 1,2 l vode, posolite, popoprajte in kuhajte toliko časa, da se krompir zmehča. Zatem juho zmiksajte s paličnim mešalnikom, zalijte s sladko smetano, posujte s koprom in postrezite.

Tzaziki

Za 5 oseb potrebujemo: 1 večjo kumaro, 1 velik strt strok česna, 1 dl navadnega jogurta, 1 žlico kisle smetane, 1 žličko svežega sesekljanega kopra, 1 žličko origana, 1 žlico oljčnega olja in sol.

Kumare operite, olupite in jih drobno naribajte v posodo. Primešajte česen, jogurt, kislo smetano, koper, origano, oljčno olje ter solite po okusu. Okrasite z oljkami in postrezite k ocvrtim bučkam, pečenim malancanom ali pa k na žaru pečenemu mesu.

Dušene kumare s koprom

Za 5 oseb potrebujemo: 5 srednje velikih kumar, 3 dl goveje juhe ali vode, 2,5 dl homogenizirane sladke smetane, 2 žlici svežega sesekljanega kopra, sol in sveže mlet poper.

Kumare operite, olupite, narežite na kocke, zalijte z juho in jih na močnem ognju med mešanjem kuhajte toliko časa, da skoraj vsa tekočina izpari. Zalijte s sladko smetano, posujte s sesekljanim koprom, solite po okusu in močno prevrite, da vam smetana omako zgosti. Tako pripravljene kumare se zelo dobro podajo h kakršnem koli pečenemu mesu ali zelenjavi in vsem jedem iz krompirja.

Lososov file s kumarami

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg lososovega fileja, 2 srednje veliki kumari, 2 dag masla, 1 dl belega vina, 1 dl vode, 1 žličko svežega sesekljanega kopra ali pehtrana, 2 dl homogenizirane sladke smetane, sol in sveže mlet poper.

Lososov file razdelite na 15 delov, jih posolite in popoprajte ter vsakega ovijte z vzdolžno približno 3 mm debelo rezino oprane in olupljene kumare. V večji ponvi raztopite maslo, nanj naložite ovite lososove fileje, zalijte z vinom in vodo ter pokrito dušite 10 minut. Odkrijte, posujte s koprom ali pehtranom, zalijte s sladko smetano in močno prevrite, da se omaka zgosti. Fileje previdno poberite iz ponve, jih prelijte z nastalo omako in postrezite s kuhanim krompirjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / četrtek, 5. julij 2012 / 07:00

Štiri priznanja uspešnim društvom

Z nastopom domačih folklornih skupin in glasbenih ustvarjalcev so v športni dvorani v Železnikih počastili občinski praznik.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 3. junij 2009 / 07:00

Tudi Nina Osenar ima svojo kolekcijo čevljev

Za trenutek smo vstopili v svet brezčasnega oblikovanja, v svet presežkov in drzne elegance. Ogledali smo si pet novih ekskluzivnih kolekcij družbe Peko. Ustvarjali so Milan Gačanovič, Nina Osena...

Kranj / sreda, 3. junij 2009 / 07:00

Najpomembnejša voda in odpadki

Največji skupni problem Gorenjske je urejanje komunalne infrastrukture, pri čemer občine računajo tudi na evropski denar.

Tržič / sreda, 3. junij 2009 / 07:00

Svetniki zavrnili referendum

Tržiški občinski svet je umaknil razpis referenduma o deponiji Kovor. Pripravili bodo razširjeno izredno sejo v Kovorju, kjer bo razprava o ravnanju z odpadki po 15. juliju.

Kronika / sreda, 3. junij 2009 / 07:00

Policista dobila popust za seks?

Na sojenju Miranu Anžiču in Mariji Studen zaradi domnevne organizacije prostitucije in trgovine z ljudmi v lokalu XO v Čirčah so zaslišali vodjo gorenjskih kriminalistov Boštjana Lindava.

Nasveti / sreda, 3. junij 2009 / 07:00

Kordabenedikta proti vročini

Benediktovo srce, kar dejansko pomeni prevod imena kordabenedikta, dandanes gojimo kot okrasno rastlino na svojih vrtovih, samoniklo pa uspeva zlasti na suhih in peščenih tleh. Od junija skozi poletje...