Branko Celar (Foto: arhiv GG)

Bilanca največjih uspehov (7)

Od Gorenjske do II. Jugoslovanske zvezne lige 1968-1978

Ekipa je sprva nastopala pod imenom Škofja Loka. V tekmovalni sezoni 1968/69, ko nastopamo v Gorenjski ligi, klub po zaslugi Valterja Galofa, direktorja Šeširja, pokroviteljsko prevzame tovarna klobukov Šešir. Poznejši direktor Miro Pinterič je kot eden od prvih rokometnih začetnikov v Škofji Loki pokroviteljstvo Šeširja vzdrževal vse do sezone 1974/75.

Pod vodstvom prvega profesionalnega trenerja Jara Kalana je ekipa v sezoni 1971/72 osvojila 1. mesto v Gorenjski rokometni ligi.

Sezona 1972/73: uvrstitev v Ljubljansko consko ligo

Mesto profesionalnega trenerja je za poln delovni čas prevzel Igor Stupnišek in že v prvi sezoni, v kateri je bil cilj seveda obdržati status conskega ligaša, je ekipa presenetila vso slovensko javnost in osvojila na koncu odlično 3. mesto, Marko Oblak pa je postal celo prvi strelec lige z doseženimi 140 zadetki.

V sezoni 1975/76 je loška ekipa osvojila naslov prvaka Slovenije in napredovala v 2. zvezno Jugoslovansko rokometno ligo – sever.

V tem obdobju nas je zapustil sponzor Šešir in pokroviteljstvo je prevzela Jelovica.

Ta sezona 1980/81 bo prav gotovo šla v zgodovino po tem, da je Franc Peternel Brk postal najboljši strelec lige s kar 229 zadetki. Z gradnjo nove športne dvorane na Podnu pa so se bistveno izboljšale razmere za vadbo in tekmovanja, tako smo se dokončno poslovili od zunanjega igrišča v Puštalu.

V sezoni 1984/85 je nepričakovano zaradi menjave direktorja Jelovica prekinila pokroviteljstvo. Za rešitev in ponoven zagon pa se lahko zahvalimo Lojzetu Bogataju, takratnemu direktorju Termopola Sovodenj, ki je bil pripravljen pomagati loškim rokometašem, in prav ta njegova poteza je bila odločilna za sanacijo kluba in delno ustavitev krize.

S ponovnim zagonom do stabilnega državnega prvoligaša 1988-1998

V decembru 1988 je bila v loški vojašnici organizirana proslava ob 30-letnici rokometa v Škofji Loki. Ob tej priložnosti so bile podeljene številne nagrade najbolj zaslužnim članom kluba. V sezoni 1989/90 je pokroviteljstvo spet prevzela Tovarna klobukov Šešir.

Po treh neuspelih poskusih vrnitve med najboljše se je uprava kluba odločila, da se to poskuša doseči samo z domačimi igralci in novim trenerjem. Za trenerja v sezoni 1997/98 pride Peter Karpov – Božo iz Ribnice. Na koncu 3. mesto -kvalifikacije in napredovanje v 1. DRL. Tako je bil cilj, ki je bil velika želja vseh ljubiteljev rokometa v Škofji Loki, dosežen.

Od stabilnega prvoligaša na Evropsko rokometno sceno 1998-2008

Pokroviteljstvo nad klubom je prevzelo priznano škofjeloško podjetje Termo.

V polfinalu in nato finalu sezone 2003/04 za osvojitev petega mesta in uvrstitve v evropske pokale sta namreč padla najprej Ormož in nato še trboveljski Rudar.

Po osvojenem petem mestu v prejšnjem prvenstvu si je ekipa v sezoni 2004/05 priborila nastop v pokalu EHF. V tretjem krogu pa nam je žreb namenil ekipo Metalurga iz Skopja, ki smo ga v dveh tekmah premagali. Naslednje evropsko kolo nam je žreb namenil slovito ekipo Magdeburga, zato smo morali v dveh odigranih tekmah priznati premoč svetovnih asov rokometne igre.

V sezoni 2008/09, ki je pred vrati, bo škofjeloška ekipa nastopila z novim sponzorjem pod imenom Rokometno društvo Merkur.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 5. december 2019 / 13:48

Steklo, oglje, sol v harmoniji

Avla kranjske območne enote Zavarovalnice Triglav bo v decembru v znamenju Simfonije v črno-belem, kot je zapisano v naslovu prostorske postavitve multimedijske umetnice Mirande Rumina.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 21. avgust 2008 / 07:00

Dnevi športa in zabave v Kranjski Gori

Ta konec tedna se Kranjski Gori obeta največji avgustovski dogodek – Kranjskogorski dnevi športa in zabave, ki jih v sklopu športno-zabavnega poletja prireja Hit Holidays Kranjska Gora v sodelova...

Medvode / četrtek, 21. avgust 2008 / 07:00

Zanimajo jih učinki ekskurzij

Medvoško LDS zanimajo konkretni ukrepi, ki jih je občina sprožila na podlagi večdnevnih ekskurzij Odbora za kmetijstvo. Župan Stanislav Žagar je ponovil svoje stališče: "Strokovne ekskurzije se mi ne...

Železniki / četrtek, 21. avgust 2008 / 07:00

Občinski inšpektor bo Aleš Karba iz Volče

Železniki - V občinah Železniki in Cerkno, ki sta skupaj ustanovili medobčinski inšpektorat, so pred kratkim izmed sedmih prijavljenih kandidatov za občinskega inšpektorja izbral...

Šenčur / četrtek, 21. avgust 2008 / 07:00

Gradnja prizidka poteka tekoče

Šenčur - Gradbena dela na prizidku vrtca Šenčur potekajo v predvidenem tempu. Kot je povedal šenčurski župan Miro Kozelj, bodo vrtec povečali za približno tretjino, gradnj...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 21. avgust 2008 / 07:00

Postavili tudi otroška igrala

Stanovalci novega stanovanjskega bloka v Cerkljah pogrešajo otroška igrala na javnih površinah. Ravno v teh dneh so jih postavili ob osnovni šoli.