Pomoč pri slabokrvnosti
Slabokrvnosti se lahko po robu postavimo tudi s kozarcem rdečega vina na dan, vendar le v primeru, da ga dobro prenašamo. V nasprotnem primeru nam ostane še vrsta drugih učinkovitih pomagal, ki nam jih ponuja narava.
Slabokrvnost se najpogosteje pojavlja kot posledica pomanjkanja železa. Slednje je ponavadi prehranska težava, večja verjetnost nastanka pa se razvije tudi pri ženskah, zaradi obilnih menstruacij, pri nosečnicah in doječih materah. Kadar je anemija že razvita, je potrebno zdravniško zdravljenje z ustreznimi zdravili. V pomoč pri premagovanju slabokrvnosti so prehranska dopolnila, kot so železo in drugi minerali in vitamini. Seveda pa je modro uživati tudi veliko živil, v katerih se nahaja železo, kot so goveje meso, jetra, posušeno sadje, sardele, jedilna čokolada, polnozrnata žita …
Rožmarin in pelin
Pri slabokrvnosti ljudsko zdravilstvo s pridom uporablja vsa krepčilna zelišča, vse grenčine ter zelišča, ki spodbujajo tek in obnavljajo moči. Takšna so denimo rožmarin (Rosmarinus officinalis), timijan (Thymus vulgaris), žajbelj (Salvia officinalis), vrtnica (Rosa centifolia), janež (Pimpinella anisum), sabljasti triplat (Trigonella foenum graecum), glog (Crataegus oxyacantha), breza (Betula pendula), korenje (Daucus carota), hren (Armoracia rusticana), islandski lišaj (Cetraria islandica), kolmež (Acorus calamus), kopriva (Urtica dioica), kordabenedikta (Cnicus benedictus), ognjič (Calendula officinalis), veliki oman (Inula helenium), regrat (Taraxacum officinale), oreh (Juglans regia), tavžentroža (Centaurium minus), rman (Achillea millefolium), šentjanževka (Hypericum perforatum) in pelin (Artemisia absinthium). Kdor bi se rad izvil iz objema slabokrvnosti, naj poskusi z rožmarinovim poparkom - tri ščepce zelišča naj popari s skodelico vrele vode, pusti stati deset minut, precedi in pije po dve do tri skodelice čaja na dan.
Polnokrvne čajne mešanice
Za zdravo kri je pater Simon Ašič priporočal čajno mešanico iz tavžentrože, janeža in mete (Mentha piperita). Za povečanje števila rdečih krvničk ali eritrocitov naj bi pili čajno mešanico iz bezga (Sambucus nigra), koprive, pirnice (Agropyrum repens) in rmana. Pijemo trikrat na dan po eno skodelico tega poparka pred obroki. Dodamo mu še žličko medu. Zalegla naj bi tudi čajna mešanica iz tavžentrože, rmana, ognjiča in šentjanževke. Kri pa naj bi si izboljšali tudi tako, da večkrat na dan pijemo v toplem mleku raztopljeno žličko medu.
Čudodelni »roženburc«
Domala čudežni napitek proti slabokrvnosti po ljudskem izročilu pripravljamo iz rožnega korena (Rhodiola rosea), ki mu ponekod po domače rečejo rožeburc. Pripravimo ga lahko po več recepturah, meni najbolj poznana je sledeča: vzamemo liter rdečega vina, tri vrhe rožmarina, pet do osem dekagramov rozin, pest sladkorja ter najvažnejše - pet do sedem centimetrov korenine rožnega korena. Vse skupaj denemo v litrsko steklenico in za štiriindvajset ur zakopljemo v zemljo. Receptura sicer navaja, da zraven damo tudi en žebelj – prav ste slišali – žebelj in ne žajbelj, kot me je nekoč pri pripravi teksta za knjigo popravil lektor. Deset centimetrov dolg žebelj damo zraven prej omenjenih sestavin, obrnjen pa mora biti z glavo navzdol. Uporaba žeblja je na lastno odgovornost. Kdor bi želel nabrati rožni koren, se mora jeseni podati visoko v slovenske Alpe, kjer raste ta rastlina mesnatih suličastih listov z ostrimi zobci.
Kozarček rujnega na dan
Zoper slabokrvnost, zlasti zaradi pomanjkanja železa, danes nekateri zdravniki v okvirih uradne medicine priporočajo celo vino, seveda v zmernih količinah – kozarček ali dva na dan. To priporočilo je mišljeno le kot dodatek vsakdanji prehrani. Najbolj učinkoviti v boju zoper omenjeno tegobo naj bi bili metliška črnina, kraški teran, refošk in merlot.