Solate za poletne dni

Brokolijeva solata s pistacijami

Sestavine: 30 dag brokolija, 5 dag narezanih pistacij, solatni preliv

Priprava: brokolije namočimo v hladno vodo za krajši čas, da iz njih izide morebitni mrčes. Pistacije olupimo in nekoliko sesekljamo, jih potresemo po kuhanih brokolijih in prelijemo s pripravljeno kremo.

Solatni preliv: 1/2 dl olja, 1 dl razredčenega jabolčnega kisa, sol, poper, nekaj pehtranovih listov, narezani drobnjak, 1 žlička gorčice

Špinačna solata s šampinjoni

Sestavine: 2 srednje velika paradižnika, 30 dag sveže špinače, 20 dag šampinjonov, 4 šalotke, 1 dl oljčnega olja, 1 dl razredčenega vinskega kisa, 10 dag belega kruha, sol, poper

Priprava: paradižnike olupimo in narežemo na kocke, dodamo olje, sol, poper in kis ter pustimo stati, da se nekaj časa marinira. Špinačo očistimo in operemo v hladni vodi, šampinjone narežemo na lističe. Špinačo damo na krožnik, jo potresemo z mariniranim paradižnikom. Margarino razpustimo, dodamo narezano šalotko, nekoliko prepražimo, dodamo narezane gobe in na kocke narezan kruh, zlato rumeno prepražimo in potresemo po špinači. Solato narahlo premešamo. Takoj ponudimo.

Valdorf solata

Sestavine: 25 dag zelenjavne mešanice, 15 dag koruze, 20 dag piščančjih prsi, 30 dag edamskega sira

Solatni preliv: ½ dl sezamovega olja, ½ dl kisa, sol, poper, listi bazilike, peteršilj

Priprava: zelenjavno mešanico skuhamo v slanem kropu, dodamo koruzo. Piščančje prsi kuhamo v vreli vodi, jih ohladimo in narežemo na rezance ali kocke. Sir narežemo tako kot perutninske prsi. Solato vežemo s solatnim prelivom.

Priprav preliva: olje mešamo s šibo, dodamo kis, sesekljane liste bazilike in sesekljan peteršilj. Namesto peteršilja lahko vzamemo narezan drobnjak. Solato narahlo premešamo in dobro ohlajeno ponudimo.

Testeninska solata s sirom in jajci

Sestavine: 20 dag riževe mešanice, 20 dag testenin, 20 dag pariške salame, 2 jajci, 15 dag sira edamca, 10 dag gobic, solatni preliv

Priprava: riževo mešanico skuhamo, skuhamo tudi testenine. Salamo, sir in gobice, jajca narežemo na kocke. Vse sestavine dobro premešamo s solatnim prelivom. Dobro ohlajeno solato ponudimo k mesnim jedem, v vročim dneh kot samostojno jed.

Solatni preliv: 3 žlice majoneze, 1 žlica kisle smetane, limonin sok po okusu, sol, poper, 1 žlička gorčice, narezan drobnjak

Ješprenjeva solata

Sestavine: 20 dag čez noč namočenega ješprenja

Solatni preliv: pol sveže paprike, 8 dag naribanih cukinov, 4 naribane rdeče redkvice, sol, poper

Priprava: dobro opran in čez noč namočen ješprenj skuhamo. Pripravimo solatni preliv.

Solatni preliv: svežo papriko, cukine in rdečo redkvico naribamo, dodamo pol dl olja in razredčenega kisa, dobro zmešamo in prelijemo po ohlajenem ješprenju. Solato ponudimo k pečenki ali drugi vrsti mesa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / / 07:00

Lepote zadnjega sedeža

Naš najbolj znani svetovni popotnik Zvone Šeruga je dober del Afrike znova odkrival z motorjem, zaradi namena snemanja serije televizijskih dokumentarcev pa je na zadnji sedež povabil prikupna dekleta...

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 1. oktober 2010 / 07:00

Revija zborov iz mest z usnjarsko tradicijo

Člani Društva upokojencev Komenda bodo jutri, 2. oktobra, prevzeli organizacijo že 27. revije pevskih zborov slovenskih mest z usnjarsko tradicijo, ki bo potekala v Športni dvorani Komenda od 16....

Kranj / petek, 1. oktober 2010 / 07:00

Prav pride tudi pohištvo

Številni ljudje so pripravljeni pomagati prizadetim v nedavnih poplavah. Zbrali smo nekaj podatkov, kaj vse potrebujejo in preko koga lahko darujete.

Gospodarstvo / petek, 1. oktober 2010 / 07:00

Kmetijski minister na Gorenjskem

Kranj - Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan in državna sekretarka Tanja Strniša bosta danes, v petek, na delovnem obisku na Gorenjskem. Najprej se bosta sr...

Prosti čas / petek, 1. oktober 2010 / 07:00

Škobernetke so vztrajne

Ženski pevski zbor Milko Škoberne z Jesenic je uspešno prebrodil več kriz ob menjavi dirigentov in pomanjkanju pevk. Danes se lahko pohvali z 42-letno tradicijo.

Gospodarstvo / petek, 1. oktober 2010 / 07:00

Danes nadaljevanje stavke v podjetju Tiko

Tržič - Osemindvajseterica zaposlenih v podjetju Tiko Tržič, ki so prejšnji petek dobili julijsko plačo, so do včeraj čakali še na izplačilo avgustovske plače (dolžni pa so jim š...