Solate za poletne dni

Brokolijeva solata s pistacijami

Sestavine: 30 dag brokolija, 5 dag narezanih pistacij, solatni preliv

Priprava: brokolije namočimo v hladno vodo za krajši čas, da iz njih izide morebitni mrčes. Pistacije olupimo in nekoliko sesekljamo, jih potresemo po kuhanih brokolijih in prelijemo s pripravljeno kremo.

Solatni preliv: 1/2 dl olja, 1 dl razredčenega jabolčnega kisa, sol, poper, nekaj pehtranovih listov, narezani drobnjak, 1 žlička gorčice

Špinačna solata s šampinjoni

Sestavine: 2 srednje velika paradižnika, 30 dag sveže špinače, 20 dag šampinjonov, 4 šalotke, 1 dl oljčnega olja, 1 dl razredčenega vinskega kisa, 10 dag belega kruha, sol, poper

Priprava: paradižnike olupimo in narežemo na kocke, dodamo olje, sol, poper in kis ter pustimo stati, da se nekaj časa marinira. Špinačo očistimo in operemo v hladni vodi, šampinjone narežemo na lističe. Špinačo damo na krožnik, jo potresemo z mariniranim paradižnikom. Margarino razpustimo, dodamo narezano šalotko, nekoliko prepražimo, dodamo narezane gobe in na kocke narezan kruh, zlato rumeno prepražimo in potresemo po špinači. Solato narahlo premešamo. Takoj ponudimo.

Valdorf solata

Sestavine: 25 dag zelenjavne mešanice, 15 dag koruze, 20 dag piščančjih prsi, 30 dag edamskega sira

Solatni preliv: ½ dl sezamovega olja, ½ dl kisa, sol, poper, listi bazilike, peteršilj

Priprava: zelenjavno mešanico skuhamo v slanem kropu, dodamo koruzo. Piščančje prsi kuhamo v vreli vodi, jih ohladimo in narežemo na rezance ali kocke. Sir narežemo tako kot perutninske prsi. Solato vežemo s solatnim prelivom.

Priprav preliva: olje mešamo s šibo, dodamo kis, sesekljane liste bazilike in sesekljan peteršilj. Namesto peteršilja lahko vzamemo narezan drobnjak. Solato narahlo premešamo in dobro ohlajeno ponudimo.

Testeninska solata s sirom in jajci

Sestavine: 20 dag riževe mešanice, 20 dag testenin, 20 dag pariške salame, 2 jajci, 15 dag sira edamca, 10 dag gobic, solatni preliv

Priprava: riževo mešanico skuhamo, skuhamo tudi testenine. Salamo, sir in gobice, jajca narežemo na kocke. Vse sestavine dobro premešamo s solatnim prelivom. Dobro ohlajeno solato ponudimo k mesnim jedem, v vročim dneh kot samostojno jed.

Solatni preliv: 3 žlice majoneze, 1 žlica kisle smetane, limonin sok po okusu, sol, poper, 1 žlička gorčice, narezan drobnjak

Ješprenjeva solata

Sestavine: 20 dag čez noč namočenega ješprenja

Solatni preliv: pol sveže paprike, 8 dag naribanih cukinov, 4 naribane rdeče redkvice, sol, poper

Priprava: dobro opran in čez noč namočen ješprenj skuhamo. Pripravimo solatni preliv.

Solatni preliv: svežo papriko, cukine in rdečo redkvico naribamo, dodamo pol dl olja in razredčenega kisa, dobro zmešamo in prelijemo po ohlajenem ješprenju. Solato ponudimo k pečenki ali drugi vrsti mesa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 24. maj 2017 / 14:13

Tanja Žagar in Severina v Lescah

Lesce – V soboto, 27. maja, bo ob 20. uri pod velikim šotorom na letališču v Lescah potekal veliki koncert pevk Tanje Žagar in Severine. Za ogrevanje bo poskrbel DJ Ney.

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 4. november 2012 / 07:00

Bo moralo sojenje potekati v najeti dvorani?

Največja obravnavna dvorana v kranjski sodni stavbi je najverjetneje premajhna za neovirano izvedbo kazenskega postopka zoper 25 domnevnih članov hudodelske združbe, ki naj bi z drogo in orožjem trgov...

GG Plus / nedelja, 4. november 2012 / 07:00

Slovenski potencial je les, le izkoristiti ga moramo

"Energetske sanacije so pametne investicije. Z njimi lahko zaženemo del gradbeništva, investicije pa po obnovi prinašajo prihranke. V EU za takšne obnove načrtujejo po petdeset milijard evrov na leto,...

Železniki / nedelja, 4. november 2012 / 07:00

Turistično društvo vodi Tomaž Weiffenbach

Železniki - Na nedavnem volilnem občnem zboru Turističnega društva Železniki so za novega predsednika izvolili Tomaža Weiffenbacha. Ta je bil tri mandate član upravnega odbora in...

Zanimivosti / nedelja, 4. november 2012 / 07:00

Svetlobo uporabljajmo smotrno

O življenjski pomembnosti tako svetlobe kot teme ter o smotrnem ravnanju pri umetnem osvetljevanju je v Info središču TNP Triglavska roža na Bledu pred nedavnim predavala biologinja Alenka Petrinjak....

Škofja Loka / nedelja, 4. november 2012 / 07:00

Manj gneče za paciente

Pri Zdravstvenem domu Škofja Loka so odprli parkirišče za zaposlene in najemnike, tako da bo na dosedanjem več prostora za paciente.