Solate za poletne dni
Brokolijeva solata s pistacijami
Sestavine: 30 dag brokolija, 5 dag narezanih pistacij, solatni preliv
Priprava: brokolije namočimo v hladno vodo za krajši čas, da iz njih izide morebitni mrčes. Pistacije olupimo in nekoliko sesekljamo, jih potresemo po kuhanih brokolijih in prelijemo s pripravljeno kremo.
Solatni preliv: 1/2 dl olja, 1 dl razredčenega jabolčnega kisa, sol, poper, nekaj pehtranovih listov, narezani drobnjak, 1 žlička gorčice
Špinačna solata s šampinjoni
Sestavine: 2 srednje velika paradižnika, 30 dag sveže špinače, 20 dag šampinjonov, 4 šalotke, 1 dl oljčnega olja, 1 dl razredčenega vinskega kisa, 10 dag belega kruha, sol, poper
Priprava: paradižnike olupimo in narežemo na kocke, dodamo olje, sol, poper in kis ter pustimo stati, da se nekaj časa marinira. Špinačo očistimo in operemo v hladni vodi, šampinjone narežemo na lističe. Špinačo damo na krožnik, jo potresemo z mariniranim paradižnikom. Margarino razpustimo, dodamo narezano šalotko, nekoliko prepražimo, dodamo narezane gobe in na kocke narezan kruh, zlato rumeno prepražimo in potresemo po špinači. Solato narahlo premešamo. Takoj ponudimo.
Valdorf solata
Sestavine: 25 dag zelenjavne mešanice, 15 dag koruze, 20 dag piščančjih prsi, 30 dag edamskega sira
Solatni preliv: ½ dl sezamovega olja, ½ dl kisa, sol, poper, listi bazilike, peteršilj
Priprava: zelenjavno mešanico skuhamo v slanem kropu, dodamo koruzo. Piščančje prsi kuhamo v vreli vodi, jih ohladimo in narežemo na rezance ali kocke. Sir narežemo tako kot perutninske prsi. Solato vežemo s solatnim prelivom.
Priprav preliva: olje mešamo s šibo, dodamo kis, sesekljane liste bazilike in sesekljan peteršilj. Namesto peteršilja lahko vzamemo narezan drobnjak. Solato narahlo premešamo in dobro ohlajeno ponudimo.
Testeninska solata s sirom in jajci
Sestavine: 20 dag riževe mešanice, 20 dag testenin, 20 dag pariške salame, 2 jajci, 15 dag sira edamca, 10 dag gobic, solatni preliv
Priprava: riževo mešanico skuhamo, skuhamo tudi testenine. Salamo, sir in gobice, jajca narežemo na kocke. Vse sestavine dobro premešamo s solatnim prelivom. Dobro ohlajeno solato ponudimo k mesnim jedem, v vročim dneh kot samostojno jed.
Solatni preliv: 3 žlice majoneze, 1 žlica kisle smetane, limonin sok po okusu, sol, poper, 1 žlička gorčice, narezan drobnjak
Ješprenjeva solata
Sestavine: 20 dag čez noč namočenega ješprenja
Solatni preliv: pol sveže paprike, 8 dag naribanih cukinov, 4 naribane rdeče redkvice, sol, poper
Priprava: dobro opran in čez noč namočen ješprenj skuhamo. Pripravimo solatni preliv.
Solatni preliv: svežo papriko, cukine in rdečo redkvico naribamo, dodamo pol dl olja in razredčenega kisa, dobro zmešamo in prelijemo po ohlajenem ješprenju. Solato ponudimo k pečenki ali drugi vrsti mesa.