Solate za poletne dni

Brokolijeva solata s pistacijami

Sestavine: 30 dag brokolija, 5 dag narezanih pistacij, solatni preliv

Priprava: brokolije namočimo v hladno vodo za krajši čas, da iz njih izide morebitni mrčes. Pistacije olupimo in nekoliko sesekljamo, jih potresemo po kuhanih brokolijih in prelijemo s pripravljeno kremo.

Solatni preliv: 1/2 dl olja, 1 dl razredčenega jabolčnega kisa, sol, poper, nekaj pehtranovih listov, narezani drobnjak, 1 žlička gorčice

Špinačna solata s šampinjoni

Sestavine: 2 srednje velika paradižnika, 30 dag sveže špinače, 20 dag šampinjonov, 4 šalotke, 1 dl oljčnega olja, 1 dl razredčenega vinskega kisa, 10 dag belega kruha, sol, poper

Priprava: paradižnike olupimo in narežemo na kocke, dodamo olje, sol, poper in kis ter pustimo stati, da se nekaj časa marinira. Špinačo očistimo in operemo v hladni vodi, šampinjone narežemo na lističe. Špinačo damo na krožnik, jo potresemo z mariniranim paradižnikom. Margarino razpustimo, dodamo narezano šalotko, nekoliko prepražimo, dodamo narezane gobe in na kocke narezan kruh, zlato rumeno prepražimo in potresemo po špinači. Solato narahlo premešamo. Takoj ponudimo.

Valdorf solata

Sestavine: 25 dag zelenjavne mešanice, 15 dag koruze, 20 dag piščančjih prsi, 30 dag edamskega sira

Solatni preliv: ½ dl sezamovega olja, ½ dl kisa, sol, poper, listi bazilike, peteršilj

Priprava: zelenjavno mešanico skuhamo v slanem kropu, dodamo koruzo. Piščančje prsi kuhamo v vreli vodi, jih ohladimo in narežemo na rezance ali kocke. Sir narežemo tako kot perutninske prsi. Solato vežemo s solatnim prelivom.

Priprav preliva: olje mešamo s šibo, dodamo kis, sesekljane liste bazilike in sesekljan peteršilj. Namesto peteršilja lahko vzamemo narezan drobnjak. Solato narahlo premešamo in dobro ohlajeno ponudimo.

Testeninska solata s sirom in jajci

Sestavine: 20 dag riževe mešanice, 20 dag testenin, 20 dag pariške salame, 2 jajci, 15 dag sira edamca, 10 dag gobic, solatni preliv

Priprava: riževo mešanico skuhamo, skuhamo tudi testenine. Salamo, sir in gobice, jajca narežemo na kocke. Vse sestavine dobro premešamo s solatnim prelivom. Dobro ohlajeno solato ponudimo k mesnim jedem, v vročim dneh kot samostojno jed.

Solatni preliv: 3 žlice majoneze, 1 žlica kisle smetane, limonin sok po okusu, sol, poper, 1 žlička gorčice, narezan drobnjak

Ješprenjeva solata

Sestavine: 20 dag čez noč namočenega ješprenja

Solatni preliv: pol sveže paprike, 8 dag naribanih cukinov, 4 naribane rdeče redkvice, sol, poper

Priprava: dobro opran in čez noč namočen ješprenj skuhamo. Pripravimo solatni preliv.

Solatni preliv: svežo papriko, cukine in rdečo redkvico naribamo, dodamo pol dl olja in razredčenega kisa, dobro zmešamo in prelijemo po ohlajenem ješprenju. Solato ponudimo k pečenki ali drugi vrsti mesa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / sreda, 28. junij 2023 / 22:28

Osrednja prireditev ob 1050-letnici Selc

Selca – V četrtek, 29. junija, ob 20. uri bo v vaškem jedru v Selcih osrednja prireditev ob praznovanju 1050-letnice Selc, odprtju in blagoslovu spominskega parka ter odkritju doprsnih kip...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Mi plešemo

Slovenci so se že navadili, da enkrat letno v Ljubljani pripravijo dan aerobike, Plesna zveza Slovenije je podelila priznanja, pred časom so nam predstavili vrhunski izdelek, ki je vseboval zlato, sed...

Mularija / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Učenke s pisateljsko žilico

Med zmagovalci literarnega natečaja Gradim svet iz besed so bile tudi tri gorenjske učenke: Tina Malenšek iz Preske, Petra Piber z Bleda in Ana Krajšek z Jesenic.

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Čemaž, naravno zdravilo

Čemaž, ki ga poznamo tudi pod imenom divji česen, gozdni česen, kačji lek, štrkavec ter medvedji česen, ima številne zdravilne učinke, lahko pa ga uporabite tudi za spomladansko očiščevalno sredstvo,...

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Smučarska avantura z radiem

Radio Si - Radio Slovenia International, ki kot 4. nacionalni radijski program deluje v okviru RTV Slovenija, je organiziral smučanje izpod Mont Blanca, ki je potekalo od 22. do 27. februarja v franco...

GG Plus / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Za vsak okus ena

V Komendi smo tokrat spraševali, kako dobro poznate kranjsko klobaso, kako pogosto in s čim najraje jo jeste in ali se Slovenci z njo primerno ponašamo.