Dokler kopa ne bo kuhana, bo Tone Kokelj (desno) spal v skromni koparski bajti. Ob njem kuharica Anica Ramovš in Jože Bogataj.

Na Starem vrhu prižgali kopo

Minulo nedeljo je na Starem vrhu potekal 37. Dan oglarjev.

Stari vrh – Tradicionalni Dan oglarjev je v nedeljo na Grebljico pod Stari vrh privabil številne obiskovalce. Prireditev je potekala že 37. leto zapored, Turistično društvo Stari vrh pa z njo že vrsto let ohranja oglarsko tradicijo in jo predstavlja tako domačinom kot turistom. V kulturno-etnografskem programu so tudi tokrat spomnili na stare in že malce pozabljene običaje hribovskih kmetij, ki so povezani z oglarjenjem.

Najprej so prikazali spravilo lesa in cepljenje drv. Kot so pojasnili drvarji, se je oglje drobilo, če so v kopo dali predebela drva: »V kopo smo dali vse vrste lesa, prodajali pa smo samo bukovo oglje.« Temu je sledila postavitev kope z dvajsetimi 'kubiki' drv, ki so jo prižgali Milan Čadež, gorenjevaški župan, Milan Hubert iz Belgije, reden gost na kmečkem turizmu Davčen na Četeni Ravni, in Igor Pristavec z Vrhnike, ki so ga na prireditev povabili domači oglarji. »Kopa se bo kuhala od devet do deset dni. Dobili bomo od 1.500 do 1.700 kilogramov oglja,« je napovedal Tone Kokelj, ki v teh dneh skrbno kuha kopo in spi v bližnji koparski bajti, kriti z lubjem. In zakaj mora biti ves čas zraven? »Kopa je kot ženska, ne sme biti sama,« je v šali dejal izkušen oglar, ki mora biti ob kopi prisoten zato, ker je treba luknjo zelo pogosto polniti z drvmi. Dolgčas mu, kot pravi, ne bo: »Mimo pride ogromno turistov in drugih, ki jih zanima to.« Poleg tega mu bo družbo delal osliček Miško. Lani je s seboj pripeljal petelina in kokoš, prihodnje leto pa naj bi prinesel kače.

Oglje ponekod na ognjišča še vedno usipajo kovači. Med njimi je tudi Franc Bizovičar iz Hotovlje, ki se s kovaštvom ukvarja od 14. leta starosti. »V manjših kovačijah imamo za popravilo malenkosti še vedno ognjišča na oglje,« je razložil Bizovičar, ki na Dnevu oglarjev že tradicionalno predstavlja kovaštvo.

Program so popestrili še Trio Šubic, Folklorna skupina Javorje, rogisti in mladi harmonikarji, na koncu pa so se obiskovalci lahko zavrteli ob zvokih ansambla Franca Miheliča.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / / 07:00

Koncert Vide Mihelčič

V Kulturnem hramu na Koroški Beli je bil v soboto, 15. decembra, koncert črnskih duhovnih pesmi v izvedbi sopranistke Vide Mihelčič in pianistke Marte Marolt. Večer so naslovili Globoka reka pesm...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 4. marec 2016 / 14:23

Žirovci zahtevajo Alpino nazaj

Več kot tisoč Žirovcev je v sredo na mirnem protestnem shodu pred Alpino izrazilo nasprotovanje pripravljenemu načrtu prestrukturiranja podjetja, v okviru katerega so predvideli tudi odpuščanja in sel...

Kronika / petek, 4. marec 2016 / 14:07

Koprivnikarju so postavili zasedo

Nova dejstva, ki so ta teden zaokrožila v javnosti, potrjujejo, da so policisti konec lanskega novembra po vsej verjetnosti načrtovali ustavitev ministra Borisa Koprivnikarja.

Medvode / petek, 4. marec 2016 / 14:05

Eurofit fest in dobrodelnost v Medvodah

Medvode – V soboto in nedeljo bodo v Medvodah navdušenci nad plesom, fitnesom, skupinskimi vadbami, pilatesom, jogo in zdravim načinom življenja izvedeli vse, kar jih zanima in se naučili veliko no...

Gospodarstvo / petek, 4. marec 2016 / 14:04

Praktični prikaz obrezovanja drevja

Laseno, Tunjice – Člani Sadjarsko-vrtnarskega društva Tunjice vabijo jutri, 5. marca, ob 9. uri k Ogradarju na Laseno v Tuhinjski dolini na praktični prikaz obrezovanja sadnega drevja, trte in jago...

Razvedrilo / petek, 4. marec 2016 / 14:03

Pod Mengeško marelo

Mengeš – Jutri, v soboto, bo v Kulturnem domu Mengeš že 32. narodno zabavna prireditev Pod Mengeško marelo. Nastopilo bo pet glasbenih skupin.