Gospodar že pripravlja kmetijo
Kmetija, resničnostni šov v naravi, bo jeseni znova na sporedu Pop TV. V teh dneh kmetijo Corn pod Mrzlim vrhom že pripravljajo na nove dogodivščine.
»Kmetija bo letos drugačna, razlika bo dobro opazna« in »Največja naloga Kmetije je preživetje«, nam je pred mesecem povedal Donald Rose, kreativni direktor Pro Plusa – Pop TV in Kanala A. Kaj bo drugače oziroma kaj danes že lahko pokažejo, so nam poptevejevci ta teden predstavili na kmetiji Corn pod Mrzlim vrhom, torej na isti lokaciji, kjer je bila Kmetija tudi lani. Na Popu bodo tekmovalce izbirali ta teden, s snemanjem naj bi začeli 1. avgusta.
Ustvarjalci življenja na Kmetiji ne morejo predvideti, saj na primer udara strele, ki ga je preživela Špela, ni mogoče načrtovati, v smislu zagotavljanja varnosti tekmovalcem pa takšen dogodek tudi ni zaželen. Za gledanost je seveda drugače, zato tudi ne preseneča (sarkastična) izjava Gorazda Slaka, programskega direktorja Pro Plus: »Lani smo pokazali, kako udari strela, letos načrtujemo potres.« Pri ustvarjanju Kmetije jim pomaga tudi kraj snemanja. Mrzli vrh ni dobil imena kar tako (v bližini sta še vasi Ledina in Ledinek), saj se vreme tudi v poletnih mesecih hitro spreminja, dnevi ob koncu avgusta pa so lahko tako mrzli kot konec oktobra v dolini. Tudi na ta način lahko izničijo razliko med snemanjem in prikazovanjem šova, kar je za ustvarjalce več kot dobrodošlo, saj se gledalci lažje poistovetijo s svojimi junaki.
Izboru kmetije so lani ustvarjalci šova posvetili veliko časa. Našli so jo pod Mrzlim vrhom, domačijo Pr' Corn, ki je bila takrat zapuščena in v zelo slabem stanju. S pomočjo sosedov in krajevne skupnosti so jo očistili in obnovili, pri čemer so pazili, da bo hiša ostala prava, po slovenskem izročilu in hkrati tudi, da bodo v njej lahko ustvarjali program. »Videz hiše letos ne bo popolnoma enak lanskemu. Dodali smo nekaj lesa, čaka nas pleskanje, prostori pa seveda ostajajo isti,« je pojasnila Alenka Kenda, producentka Kmetije.
Hiša je zelo podobna hiši izpred vsaj sto let, kar pomeni, da v njej ni vode, vsa dela se opravljajo ročno, elektrika je namenjena zgolj televizijski ekipi. »V temi so petrolejke za snemanje premalo, ob odhodu kamer iz hiše pa naše luči ugasnemo in tekmovalcem ostaja zelo malo svetlobe,« pove Kenda in v smehu doda: »Tudi zato so lanski tekmovalci tako hitro odšli v posteljo. Kaj drugega pa bi še lahko počeli?« Televizijci bodočim tekmovalcem še urejajo hišo: shrambo z žrmljami (ročnim mlinom), manjšo klet, ki je v prejšnji sezoni nismo niti opazili, v kuhinji je mentrga za pripravo kruha, kuhinja je skoraj popolnoma enako opremljena, peč v hiši (glavnem prostoru) se še suši, miza in klopi ostajata isti. »Hiša je tipično slovenska, s poudarkom na gorenjski arhitekturi. Bolj avtohtono bi težko našli in opremili,« pojasnjuje producentka, obiskovalci pa s(m)o bili presenečeni predvsem nad velikostjo (beri majhnostjo) hiše. Vsi prostori so izredno majhni, veliko manjši, kot so videti na malih ekranih.
V treh malih spalnicah in sobi za gospodarja naj bi tudi letos spalo 12 tekmovalcev. »Naj bi« zato, ker so bili ustvarjalci resničnostnega šova Kmetija glede števila novih kmetovalcev precej skrivnostni. Da bo njihovo število večje, daje slutiti nova arena za dvoboje v novem skednju, ki bo namenjen zgolj sobotnim oddajam. Skedenj, ki so ga lani uporabljali tudi za dvoboje, bo tako letos večji. Kako so se lahko na tako majhen prostoru s pasom bojevali tudi več kot uro, pa ni jasno niti ustvarjalcem.
Kmetijo si je ogledal tudi televizijski gospodar Marjan Podobnik, ki sicer gospodari na turistični kmetiji Pr' Kobal nad Idrijo. Na vprašanje, ali bo letos res bolj strog, se nasmeji: »Takšen bom, kot bodo od mene zahtevali. Poznam kmečko delo in znam biti tudi strog.« »Tekmovalcem bomo zagotovili zgolj osnovo za preživetje, za udobje pa morajo poskrbeti sami,« pojasnjujejo ustvarjalci, ki bodo sicer 24 ur na dan bedeli nad tekmovalci. Njihovo oko bo bolj pozorno tudi na morebitne obiskovalce, ki jih lani med snemanjem sicer ni bilo, po zaključku snemanja pa je kmetija Corn na žalost lastnikov postala velika turistična atrakcija. Kraji pod Mrzlim vrhom sicer pridobivajo prepoznavnost, lastnika kmetije pa se celo v lastni hiši srečujeta z radovedneži – nekateri so si s Kmetije celo vzeli nekaj spominkov.