Jedi za poletne dni
Jabolčna juha
Sestavine: 30 dag jabolk, cimet, limona, 4 dag maščobe, 2 dag moke, sol, poper, sesekljani peteršilj in sladkor po okusu.
Priprava: Jabolkom odstranimo peclje in jih damo kuhat s peščiščem vred v 1,50 l vode. Dodamo malo cimeta in limonino lupino. Ko so jabolka mehka, jih pretlačimo skozi pasirko z vodo vre. Posebej naredimo na maščobi prežganje, dodamo še malo sladkorja po okusu. Prežganje zalijemo s hladno vodo in ga dobro prevremo. Nato ga vlijemo k pretlačenim jabolkom. Juha naj še enkrat prevre. Juho lahko tudi obarvamo s prepraženim sladkorjem in začinimo s svežimi začimbami. Nazadnje juhi dodamo še nekoliko vina ali nekaj kapljic limoninega soka. Jabolčno juho postržemo s popečenimi kockami belega kruha.
Telečja zvita pečenka ali pečenka štefani
Sestavine: Telečje prsi ali razkoščičena telečja pleča, 3 trdo kuhana jajca, sol, mast za preliv po pečenki.
Priprava: Telečjim prsim odstranimo kosti, jih operemo, zbrišemo in nasolimo. Vanje zavijemo kuhana in olupljena jajca ter meso povežemo v štruco. Pečenko dobro nasolimo in prelijemo z vročo maščobo. Kosti damo pod pečenko. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in spečemo. Med peko pridno polivamo s sokom, ki se nabere ob pečenki. Če omaka povre, dolijemo malo vode. Pečeno rulado odvijemo in narežemo na tanke kose. Zložimo jih na krožnik, podlijemo z omako, ki je nastala od peke, obložimo s košaricami z zelenjavo in maslenim krompirčkom.
Košarice z zelenjavo: Pariško salamo narežemo 2 centimetra debelo z ovitkom vred, mešana zelenjava sotirana na maslu.
Priprava: Salamo narežemo na primerne kose, tako da ostane ovitek cel. Rezine na hitro popečemo na vroči maščobi, tako da se ovitki skrčijo in rezine zvijejo v košarice. Te košarice napolnimo s kuhano in na maslu sotirano zelenjavo. Košarice ponudimo k pečenki, lahko pa jih ponudimo tudi kot samostojno jed s solato. Košarice lahko nadevamo z gosto špinačno omako in na vrhu ponudimo ocvrto jajce.
Orehov kolač
Sestavine: 15 dag masla ali margarine, 36 dag sladkorja, 6 jajc, 15 dag mletih orehov, 21 dag moke, 2 žlici limoninega soka, vanilin sladkor, malo ruma.
Priprava: Maslo, sladkor, 3 rumenjake in 3 cela jajca penasto umešamo, dodamo vanilin sladkor in rum, narahlo primešamo še moko. Pekač namažemo z maščobo, potresemo z moko ter nadevamo maso za dva prsta debelo in lepo zapečemo. Nato premažemo s pripravljenim nadevom in znova zapečemo v vroči pečici.
Nadev: V trd sneg iz 3 beljakov vtepemo 15 dag sladkorja na toplem, da se zgosti, primešamo še 15 dag mletih orehov in nekaj limoninega soka. Namazan kolač narežemo na poševne rezine.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke
					
                    
                    
                    
                    