Jedi za poletne dni

Jabolčna juha

Sestavine: 30 dag jabolk, cimet, limona, 4 dag maščobe, 2 dag moke, sol, poper, sesekljani peteršilj in sladkor po okusu.

Priprava: Jabolkom odstranimo peclje in jih damo kuhat s peščiščem vred v 1,50 l vode. Dodamo malo cimeta in limonino lupino. Ko so jabolka mehka, jih pretlačimo skozi pasirko z vodo vre. Posebej naredimo na maščobi prežganje, dodamo še malo sladkorja po okusu. Prežganje zalijemo s hladno vodo in ga dobro prevremo. Nato ga vlijemo k pretlačenim jabolkom. Juha naj še enkrat prevre. Juho lahko tudi obarvamo s prepraženim sladkorjem in začinimo s svežimi začimbami. Nazadnje juhi dodamo še nekoliko vina ali nekaj kapljic limoninega soka. Jabolčno juho postržemo s popečenimi kockami belega kruha.

Telečja zvita pečenka ali pečenka štefani

Sestavine: Telečje prsi ali razkoščičena telečja pleča, 3 trdo kuhana jajca, sol, mast za preliv po pečenki.

Priprava: Telečjim prsim odstranimo kosti, jih operemo, zbrišemo in nasolimo. Vanje zavijemo kuhana in olupljena jajca ter meso povežemo v štruco. Pečenko dobro nasolimo in prelijemo z vročo maščobo. Kosti damo pod pečenko. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in spečemo. Med peko pridno polivamo s sokom, ki se nabere ob pečenki. Če omaka povre, dolijemo malo vode. Pečeno rulado odvijemo in narežemo na tanke kose. Zložimo jih na krožnik, podlijemo z omako, ki je nastala od peke, obložimo s košaricami z zelenjavo in maslenim krompirčkom.

Košarice z zelenjavo: Pariško salamo narežemo 2 centimetra debelo z ovitkom vred, mešana zelenjava sotirana na maslu.

Priprava: Salamo narežemo na primerne kose, tako da ostane ovitek cel. Rezine na hitro popečemo na vroči maščobi, tako da se ovitki skrčijo in rezine zvijejo v košarice. Te košarice napolnimo s kuhano in na maslu sotirano zelenjavo. Košarice ponudimo k pečenki, lahko pa jih ponudimo tudi kot samostojno jed s solato. Košarice lahko nadevamo z gosto špinačno omako in na vrhu ponudimo ocvrto jajce.

Orehov kolač

Sestavine: 15 dag masla ali margarine, 36 dag sladkorja, 6 jajc, 15 dag mletih orehov, 21 dag moke, 2 žlici limoninega soka, vanilin sladkor, malo ruma.

Priprava: Maslo, sladkor, 3 rumenjake in 3 cela jajca penasto umešamo, dodamo vanilin sladkor in rum, narahlo primešamo še moko. Pekač namažemo z maščobo, potresemo z moko ter nadevamo maso za dva prsta debelo in lepo zapečemo. Nato premažemo s pripravljenim nadevom in znova zapečemo v vroči pečici.

Nadev: V trd sneg iz 3 beljakov vtepemo 15 dag sladkorja na toplem, da se zgosti, primešamo še 15 dag mletih orehov in nekaj limoninega soka. Namazan kolač narežemo na poševne rezine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 6. julij 2017 / 10:00

Lastnica pregnala vlomilca

Bled, Jesenice – Med obravnavanimi kaznivimi dejanji v zadnjem koncu tedna so gorenjski policisti izdvojili dve. Okoli pol druge ure zjutraj je nekdo vlomil v stanovanjsko hišo na Bledu, pri tem pa...

Objavljeno na isti dan


Železniki / ponedeljek, 15. november 2021 / 00:37

Cene vrtcev bodo višje

Železniki – Železnikarski občinski svetniki so na zadnji seji potrdili nove cene programov predšolskega varstva, ki bodo od januarja dalje nekoliko višje. V Vrtcu Železniki bodo cene za šest odstot...

Jesenice / ponedeljek, 15. november 2021 / 00:35

Študenti in dijaki ponekod delajo celo brez malice

Na poziv ministra za zdravje, naj se v pomoč bolnišnicam vključijo dijaki in študenti zdravstvene nege, so se odzvali tako na jeseniški srednji zdravstveni šoli kot fakulteti. Njihovi dijaki in študen...

Bled / ponedeljek, 15. november 2021 / 00:26

Novi most je odprt

V sredo so odprli novi most čez Savo v Piškovci. Urejen je enosmerni promet, s semaforjem na senzor.

Gorenjska / ponedeljek, 15. november 2021 / 00:24

Spominske slovesnosti letos ne bo

Radovljica – Združenje borcev za vrednote NOB Radovljica sporoča, da glede na trenutne ukrepe za preprečitev širjenja covida-19 letošnje tradicionalne decembrske spominske slovesnosti na Pokljuki n...

Tržič / ponedeljek, 15. november 2021 / 00:20

Električna kolesa na prezimovanju

Tržič – Z novembrom so v Tržiču s sistemom Gorenjska.bike prešli na prezimovanje. Kolesa si bo ponovno možno izposoditi spomladi, predvidoma v marcu, do takrat pa bodo skušali sistem še bolj izpopo...