Solate

Pa je prišla poletna vročina in v tem času se prav prileže krožnik osvežujoče in po možnosti nasitne solate.

Kombinacijo sveže zelenjave z raznimi prelivi in sestavljene solate bodo popestritev vašega jedilnika, hkrati bomo zaužili obilo rudninskih snovi in vitaminov, pa še za vitkejšo linijo bomo poskrbeli. Najpogosteje uporabljamo zelene liste solatne zelenjave, nekatere gomolje, plodove in korene. Solate lahko sestavimo iz več vrst zelenjave in jim dodajamo tudi druga živila, denimo jajca, meso, sir, testenine in riž. Solato zabelimo z enostavnimi ali domiselno zmešanimi solatnimi prelivi. Z malce bogatejšo solato lahko z lahkoto nadomestimo malico, večerjo ali kosilo.

Listnata solata s prelivom iz krompirja in bučnega olja

Za 4 osebe potrebujemo: 8 rezin opečene slanine, 2 srednje velika krompirja, 2 dl mesne juhe, 2 žlici balzamičnega kisa, 3 žlice jabolčnega kisa, 4 žlice bučnega olja, 60 dag listnatih solat (motovilca, berivke, radiča, rukole, mlade špinače …), sol in sveže mleti poper.

Slanino z obeh strani popecite na ponvi, da postane povsem hrustljava. Krompir olupite, ga narežite na čisto majhne kockice in ga skuhajte v juhi, ki ste ji dodali balzamični kis. Kuhanega ohladite in ga začinite z jabolčnim kisom, bučnim oljem, soljo in poprom. Preliv dobro premešajte in ga prelijte preko očiščene mešanice solat, potresite z zdrobljeno slanino ter takoj postrezite.

Solata s šampinjoni in parmezanom

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag listnatih solat (motovilca, berivke, radiča, rukole, mlade špinače …), 30 dag svežih šampinjonov, 10 paradižnikov češnjevcev, 15 dag parmezana, ekstra deviško oljčno olje, balzamični kis, 1 strok česna, sol, sveže mleti poper in sladkor.

Solate očistite, operite in osušite. Šampinjone očistite in narežite na tanke lističe. Parmezan narežite na tanke rezine. Nekaj žlic oljčnega olja in balzamičnega kisa zmešajte, dodajte stisnjen česen ter začinite s soljo, poprom in ščepcem sladkorja. Motovilec, šampinjone in prerezane paradižnike zmešajte, prelijte s polivko in potresite s parmezanom.

Krompirjeva solata z redkvicami in gorgonzolo

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg krompirja, 1 belo mlado čebulo, 20 redkvic, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 5 žlic majoneze, 5 žlic kisle smetane, 1 žlico jabolčnega kisa, sol, sveže mleti poper in 10 dag gorgonzole.

Krompir skuhajte v vodi, ga ohladite in narežite na kocke. Dodajte oprane in na kolobarje narezane redkvice, narezano čebulo in začinite s sesekljanim peteršiljem, majonezo, kislo smetano, jabolčnim kisom, soljo in poprom. Premešajte in pustite stati pol ure. Nazadnje na solato naribajte ali nastrgajte gorgonzolo ter postrezite samostojno ali pa kot prilogo k pečenemu mesu.

Pikantna solata s stročjim fižolom

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag stročjega fižola, 1 šop mlade špinače, 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, 2-3 pekoče paprike, 3 žlice oljčnega olja, 2 žlici jabolčnega kisa, 4 žlice vode, 0,5 žličke sladkorja, 1 žličko sesekljanega peteršilja, sol in sveže mleti poper.

Stročji fižol operite, mu odstranite peclje in ga skuhajte v slanem kropu. Ko se skuha, ga odcedite in ohladite. Dodajte oprane špinačne liste, na tanke kolobarje narezano čebulo, na lističe narezan česen, sesekljano pekočo papriko, oljčno olje, jabolčni kis, vodo, sladkor, sesekljan peteršilj in solite ter popoprajte po okusu. Solato dobro premešajte in postrezite.

Mlado zelje s piščancem in papriko

Za 5 oseb potrebujemo: 1 rdečo in 1 zeleno papriko, 1 čebulo, pol večje glave mladega zelja, 30 dag piščančjih prsi, 1 navaden jogurt, 3 žlice jabolčnega kisa, sol, sveže mleti poper in šopek kopra.

Piščančje prsi solite in jih v ponvi specite ter jih pustite, da se ohladijo. Oprani papriki narežite na trakove, zelje narežite čim tanjše ter ga takoj posolite, čebulo narežite na kolobarje. Vse skupaj zmešajte. Na krožnik naložite zelenjavo, nanjo naložite na trakove narezane piščančje prsi, prelijte s prelivom, ki ga pripravite iz jogurta, kisa, soli in popra ter okrasite s sesekljanim koprom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 9. januar 2024 / 22:19

Psička Mila je sama našla pot domov

Tudi letos je pokanje petard prestrašilo veliko kužkov. Med tistimi, ki so v nerazumnem strahu zaradi glasnih pokov pobegnili, je tudi japonska akita Mila iz Most pri Žirovnici. Njena družina je tri d...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 11. julij 2019 / 22:35

Poklukar vesel odločitve sveta UKC Ljubljana

Janez Poklukar, ki ga je svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana danes izbral za generalnega direktorja največje slovenske bolnišnice, je za STA dejal, da je vesel odločitve sveta zavod...

Zanimivosti / četrtek, 11. julij 2019 / 22:22

Dobro zavarovan bio krompirček

Preddvor – »Na našem vrtu je zrastel bio krompirček v orehovi lupini. Ali si je lupino zamislil za zaščito pred visokimi temperaturami ali pa ima njegova rast v orehovi lupini samoiniciativni razis...

Nasveti / četrtek, 11. julij 2019 / 22:20

Otroštvo

Strokovnjaki si niso enotni, ali so prva leta, celo prvi meseci življenja ključni za naše življenje ali ne.

Razvedrilo / četrtek, 11. julij 2019 / 22:07

Modni utrip mesta

Na modni reviji pestrost poletne mode za različne generacije in priložnosti, ki jo premore Kranj

Škofja Loka / četrtek, 11. julij 2019 / 21:59

Dobrodošlica vodji pasijona

V soboto so v kapucinskem samostanu v Škofji Loki pripravili srečanje, na katerem so spoznali Jakoba Vrhovca, novo imenovanega vodjo Škofjeloškega pasijona 2021, in mu izrekli dobrodošlico.