Solate

Pa je prišla poletna vročina in v tem času se prav prileže krožnik osvežujoče in po možnosti nasitne solate.

Kombinacijo sveže zelenjave z raznimi prelivi in sestavljene solate bodo popestritev vašega jedilnika, hkrati bomo zaužili obilo rudninskih snovi in vitaminov, pa še za vitkejšo linijo bomo poskrbeli. Najpogosteje uporabljamo zelene liste solatne zelenjave, nekatere gomolje, plodove in korene. Solate lahko sestavimo iz več vrst zelenjave in jim dodajamo tudi druga živila, denimo jajca, meso, sir, testenine in riž. Solato zabelimo z enostavnimi ali domiselno zmešanimi solatnimi prelivi. Z malce bogatejšo solato lahko z lahkoto nadomestimo malico, večerjo ali kosilo.

Listnata solata s prelivom iz krompirja in bučnega olja

Za 4 osebe potrebujemo: 8 rezin opečene slanine, 2 srednje velika krompirja, 2 dl mesne juhe, 2 žlici balzamičnega kisa, 3 žlice jabolčnega kisa, 4 žlice bučnega olja, 60 dag listnatih solat (motovilca, berivke, radiča, rukole, mlade špinače …), sol in sveže mleti poper.

Slanino z obeh strani popecite na ponvi, da postane povsem hrustljava. Krompir olupite, ga narežite na čisto majhne kockice in ga skuhajte v juhi, ki ste ji dodali balzamični kis. Kuhanega ohladite in ga začinite z jabolčnim kisom, bučnim oljem, soljo in poprom. Preliv dobro premešajte in ga prelijte preko očiščene mešanice solat, potresite z zdrobljeno slanino ter takoj postrezite.

Solata s šampinjoni in parmezanom

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag listnatih solat (motovilca, berivke, radiča, rukole, mlade špinače …), 30 dag svežih šampinjonov, 10 paradižnikov češnjevcev, 15 dag parmezana, ekstra deviško oljčno olje, balzamični kis, 1 strok česna, sol, sveže mleti poper in sladkor.

Solate očistite, operite in osušite. Šampinjone očistite in narežite na tanke lističe. Parmezan narežite na tanke rezine. Nekaj žlic oljčnega olja in balzamičnega kisa zmešajte, dodajte stisnjen česen ter začinite s soljo, poprom in ščepcem sladkorja. Motovilec, šampinjone in prerezane paradižnike zmešajte, prelijte s polivko in potresite s parmezanom.

Krompirjeva solata z redkvicami in gorgonzolo

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg krompirja, 1 belo mlado čebulo, 20 redkvic, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 5 žlic majoneze, 5 žlic kisle smetane, 1 žlico jabolčnega kisa, sol, sveže mleti poper in 10 dag gorgonzole.

Krompir skuhajte v vodi, ga ohladite in narežite na kocke. Dodajte oprane in na kolobarje narezane redkvice, narezano čebulo in začinite s sesekljanim peteršiljem, majonezo, kislo smetano, jabolčnim kisom, soljo in poprom. Premešajte in pustite stati pol ure. Nazadnje na solato naribajte ali nastrgajte gorgonzolo ter postrezite samostojno ali pa kot prilogo k pečenemu mesu.

Pikantna solata s stročjim fižolom

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag stročjega fižola, 1 šop mlade špinače, 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, 2-3 pekoče paprike, 3 žlice oljčnega olja, 2 žlici jabolčnega kisa, 4 žlice vode, 0,5 žličke sladkorja, 1 žličko sesekljanega peteršilja, sol in sveže mleti poper.

Stročji fižol operite, mu odstranite peclje in ga skuhajte v slanem kropu. Ko se skuha, ga odcedite in ohladite. Dodajte oprane špinačne liste, na tanke kolobarje narezano čebulo, na lističe narezan česen, sesekljano pekočo papriko, oljčno olje, jabolčni kis, vodo, sladkor, sesekljan peteršilj in solite ter popoprajte po okusu. Solato dobro premešajte in postrezite.

Mlado zelje s piščancem in papriko

Za 5 oseb potrebujemo: 1 rdečo in 1 zeleno papriko, 1 čebulo, pol večje glave mladega zelja, 30 dag piščančjih prsi, 1 navaden jogurt, 3 žlice jabolčnega kisa, sol, sveže mleti poper in šopek kopra.

Piščančje prsi solite in jih v ponvi specite ter jih pustite, da se ohladijo. Oprani papriki narežite na trakove, zelje narežite čim tanjše ter ga takoj posolite, čebulo narežite na kolobarje. Vse skupaj zmešajte. Na krožnik naložite zelenjavo, nanjo naložite na trakove narezane piščančje prsi, prelijte s prelivom, ki ga pripravite iz jogurta, kisa, soli in popra ter okrasite s sesekljanim koprom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / nedelja, 19. avgust 2012 / 07:00

Siciljanca v ušesih

Domenjeni smo za piknik. Vsak prinese mrzlo ali toplo jed kot spomin na počitnice. Ker je vremenska napoved podobna dvoumnim napovedim, tistim, ki jih je v starogrških Delfih izrekala Pitija, je...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 4. junij 2016 / 16:48

V Hranilnici Lon razrešili vodstvo

Nadzorni svet Hranilnice Lon je na nedavni seji razrešil dvočlansko upravo – predsednika Jaka Vadnjala in člana Bojana Mandiča – ter za predsednika uprave začasno imenoval dosedanjega predsednika nadz...

Gorenja vas-Poljane / sobota, 4. junij 2016 / 16:44

Grobnici nadeli novo podobo

Visoko – V preteklih mesecih so povsem obnovili Tavčarjevo grobnico s kapelico na Visokem. Obnove sta se lotili potomki Tavčarjeve rodbine, sestri Metka Zorc in Ruda Zorc Pleskovič. Uredili so tudi...

Domžale / sobota, 4. junij 2016 / 16:42

Na domžalski garažni hiši uredili plezalno steno

Domžale – Občina Domžale je svojemu namenu predala novo plezalno steno, ki so jo v sklopu ureditve okoliškega parka namestili na vzhodni fasadi lani odprte garažne hiše Center Domžale P+R. V naložb...

Kronika / sobota, 4. junij 2016 / 16:42

Odprli Park spomina Tacen

Tacen – Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in generalni direktor policije Marjan Fank sta v sredo odprla Park spomina Tacen. Odprtja so se udeležili tudi svojci med delom umrlih pol...

Gospodarstvo / sobota, 4. junij 2016 / 16:40

Objavili namero za prevzem Jelovice

Kranj – Družba za poslovne rešitve EBS Group je v torek objavila prevzemno namero za odkup delnic družbe Jelovica, ki še niso v njeni lasti. Prevzemno ponudbo namerava dati za vse delnice Jelovice,...