Jedi za poletne dni
Krompirjeva juha s špageti
Sestavine: pol kg krompirja, 3 dag špagetov, 2 dag moke za prežganje, 1 srednje velika čebula, 2 stroka česna, parmezan po okusu, sol, poper, ščep kumine, lovorov list, listi sveže bazilike, žajblja in vejica rožmarina.
Priprava: Olupljen krompir narežemo na primerne kocke, ga skuhamo do mehkega, nato ga pretlačimo. Na masti naredimo temno prežganje tako, da najprej spražimo moko, nato dodamo sesekljano čebulo in česen ter sveže začimbe. Prežganje zalijemo z vodo in ga prevremo. Dodamo krompir, nato v juho zakuhamo še nalomljene špagete in jo izboljšamo s paradižnikovo mezgo in nastrganim parmezanom.
Kuhani orehovi štruklji
Sestavine za testo: 35 dag namenske moke, slana okisana mlačna voda, nekaj kapljic olja, 1 jajce, zabela.
Sestavine za orehov nadev: 1/8 l kisle smetane, 20 dag mletih orehov, 2 jajci, 4 dag masla ali margarine, limonina lupinica, malo cimeta in muškatnega oreščka.
Priprava: Iz sestavin naredimo vlečeno testo, ga dobro odpočijemo, nato ga razvaljamo in pustimo, da se testo nekoliko posuši. Pokapljamo ga s segretim maslom in premažemo s pripravljenim nadevom.
Priprava nadeva: Maslo umešamo z rumenjaki, dodamo kislo smetano in naribano limonino lupino ter zmlete orehe. Nazadnje dodamo še sneg iz beljakov. Če je nadev preveč tekoč, mu dodamo nekaj presejanih drobtin.
Testo namažemo, zvijemo in štrukelj zavijemo v pomaščeno in z drobtinami potreseno alufolijo. Alufolijo lahko malo nabodemo z zobotrebcem in damo kuhat v vrelo vodo. Kuhamo 35 minut. Kuhanega odvijemo, narežemo na primerne kose. Zabelimo ga s prepraženo zabelo. Poleg lahko ponudimo zeleno solato z rezinami paradižnika in fižolovo omako s hrenom.
Fižolova omaka s hrenom
Sestavine: 30 dag čez noč namočenega fižola, 1 srednje velika čebula, 2 stroka česna, 1 velika žlica zabele, kis, 7 dag naribanega hrena.
Priprava: Fižol skuhamo, ga pretlačimo, primešamo segreto zabelo in nekoliko kisa. Jed solimo in popramo. Na koncu dodamo še nariban hren.
Fižolova omaka je odlična prikuha, ki jo postrežemo h kuhani govedini ali pečenim svinjskim rebrcem.
Medene rezine
Sestavine: pol kg namenske moke, pecilni prašek, 20 dag medu, 10 dag mletih orehov, cimet, vanilin sladkor, malo ruma.
Priprava: Moko presejemo, dodamo pecilni prašek, 6 dag sladkorja, med, limonino lupinico, cimet, vanilin sladkor in rum. Masi dodamo še grobo zmlete orehe. Vse skupaj dobro premešamo in pognetemo v testo. Pekač namažemo z maslom, dodamo testo in ga potresemo z grobo narezanimi orehovimi jedrci. Pečemo ga v pečici 45 minut pri 180 stopinjah Celzija. Pečenega narežemo na primerne kose, ga prelijemo z vodo, ki smo jo zmešali z medom, da se pecivo dobro prepoji.