Jedi za poletne dni

Krompirjeva juha s špageti

Sestavine: pol kg krompirja, 3 dag špagetov, 2 dag moke za prežganje, 1 srednje velika čebula, 2 stroka česna, parmezan po okusu, sol, poper, ščep kumine, lovorov list, listi sveže bazilike, žajblja in vejica rožmarina.

Priprava: Olupljen krompir narežemo na primerne kocke, ga skuhamo do mehkega, nato ga pretlačimo. Na masti naredimo temno prežganje tako, da najprej spražimo moko, nato dodamo sesekljano čebulo in česen ter sveže začimbe. Prežganje zalijemo z vodo in ga prevremo. Dodamo krompir, nato v juho zakuhamo še nalomljene špagete in jo izboljšamo s paradižnikovo mezgo in nastrganim parmezanom.

Kuhani orehovi štruklji

Sestavine za testo: 35 dag namenske moke, slana okisana mlačna voda, nekaj kapljic olja, 1 jajce, zabela.

Sestavine za orehov nadev: 1/8 l kisle smetane, 20 dag mletih orehov, 2 jajci, 4 dag masla ali margarine, limonina lupinica, malo cimeta in muškatnega oreščka.

Priprava: Iz sestavin naredimo vlečeno testo, ga dobro odpočijemo, nato ga razvaljamo in pustimo, da se testo nekoliko posuši. Pokapljamo ga s segretim maslom in premažemo s pripravljenim nadevom.

Priprava nadeva: Maslo umešamo z rumenjaki, dodamo kislo smetano in naribano limonino lupino ter zmlete orehe. Nazadnje dodamo še sneg iz beljakov. Če je nadev preveč tekoč, mu dodamo nekaj presejanih drobtin.

Testo namažemo, zvijemo in štrukelj zavijemo v pomaščeno in z drobtinami potreseno alufolijo. Alufolijo lahko malo nabodemo z zobotrebcem in damo kuhat v vrelo vodo. Kuhamo 35 minut. Kuhanega odvijemo, narežemo na primerne kose. Zabelimo ga s prepraženo zabelo. Poleg lahko ponudimo zeleno solato z rezinami paradižnika in fižolovo omako s hrenom.

Fižolova omaka s hrenom

Sestavine: 30 dag čez noč namočenega fižola, 1 srednje velika čebula, 2 stroka česna, 1 velika žlica zabele, kis, 7 dag naribanega hrena.

Priprava: Fižol skuhamo, ga pretlačimo, primešamo segreto zabelo in nekoliko kisa. Jed solimo in popramo. Na koncu dodamo še nariban hren.

Fižolova omaka je odlična prikuha, ki jo postrežemo h kuhani govedini ali pečenim svinjskim rebrcem.

Medene rezine

Sestavine: pol kg namenske moke, pecilni prašek, 20 dag medu, 10 dag mletih orehov, cimet, vanilin sladkor, malo ruma.

Priprava: Moko presejemo, dodamo pecilni prašek, 6 dag sladkorja, med, limonino lupinico, cimet, vanilin sladkor in rum. Masi dodamo še grobo zmlete orehe. Vse skupaj dobro premešamo in pognetemo v testo. Pekač namažemo z maslom, dodamo testo in ga potresemo z grobo narezanimi orehovimi jedrci. Pečemo ga v pečici 45 minut pri 180 stopinjah Celzija. Pečenega narežemo na primerne kose, ga prelijemo z vodo, ki smo jo zmešali z medom, da se pecivo dobro prepoji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 9. januar 2011 / 07:00

Politika potrebuje rehabilitacijo

Govor bivšega predsednika republike Milana Kučana, Dražgoše, 9. januarja 2011

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 2. avgust 2010 / 07:00

Vsak ima kakšen talent

Kimy pri svojem ustvarjanju rad izbira med toplimi in živimi barvami cvetja, teta Tončka se je ustavila v Snoviku, kjer je pekla palačinke, Peter Vode pa je s svojim talentom polepšal Anamariji trinaj...

Kultura / ponedeljek, 2. avgust 2010 / 07:00

Kranj včeraj za Kranj jutri

V galeriji Kranjske hiše so v sredo odprli razstavo izbranih fotografij, ki so jih v zadnjih petdesetih letih posneli arheologi, konservatorji in restavratorji kranjske enote Zavoda za varstvo kulturn...

Gospodarstvo / ponedeljek, 2. avgust 2010 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja v okviru tržno informacijskega sistema tudi tržno poročilo za goveje meso. Reprezent...

Gospodarstvo / ponedeljek, 2. avgust 2010 / 07:00

Spremembe pri okoljskih ukrepih

Kranj - Vlada je prejšnji teden spremenila uredbi, ki urejata izvajanje ukrepov iz Slovenskega kmetijsko okoljskega programa (SKOP) in Kmetijsko okoljskega programa (KOP). Uredbi je morala...

Gospodarstvo / ponedeljek, 2. avgust 2010 / 07:00

Kostanjeva šiškarica se širi

Kostanjeva šiškarica se je letos razširila že tudi v Poljansko dolino, na Zgornjem Gorenjskem pa je za zdaj še niso opazili.