Jedi za poletne dni

Krompirjeva juha s špageti

Sestavine: pol kg krompirja, 3 dag špagetov, 2 dag moke za prežganje, 1 srednje velika čebula, 2 stroka česna, parmezan po okusu, sol, poper, ščep kumine, lovorov list, listi sveže bazilike, žajblja in vejica rožmarina.

Priprava: Olupljen krompir narežemo na primerne kocke, ga skuhamo do mehkega, nato ga pretlačimo. Na masti naredimo temno prežganje tako, da najprej spražimo moko, nato dodamo sesekljano čebulo in česen ter sveže začimbe. Prežganje zalijemo z vodo in ga prevremo. Dodamo krompir, nato v juho zakuhamo še nalomljene špagete in jo izboljšamo s paradižnikovo mezgo in nastrganim parmezanom.

Kuhani orehovi štruklji

Sestavine za testo: 35 dag namenske moke, slana okisana mlačna voda, nekaj kapljic olja, 1 jajce, zabela.

Sestavine za orehov nadev: 1/8 l kisle smetane, 20 dag mletih orehov, 2 jajci, 4 dag masla ali margarine, limonina lupinica, malo cimeta in muškatnega oreščka.

Priprava: Iz sestavin naredimo vlečeno testo, ga dobro odpočijemo, nato ga razvaljamo in pustimo, da se testo nekoliko posuši. Pokapljamo ga s segretim maslom in premažemo s pripravljenim nadevom.

Priprava nadeva: Maslo umešamo z rumenjaki, dodamo kislo smetano in naribano limonino lupino ter zmlete orehe. Nazadnje dodamo še sneg iz beljakov. Če je nadev preveč tekoč, mu dodamo nekaj presejanih drobtin.

Testo namažemo, zvijemo in štrukelj zavijemo v pomaščeno in z drobtinami potreseno alufolijo. Alufolijo lahko malo nabodemo z zobotrebcem in damo kuhat v vrelo vodo. Kuhamo 35 minut. Kuhanega odvijemo, narežemo na primerne kose. Zabelimo ga s prepraženo zabelo. Poleg lahko ponudimo zeleno solato z rezinami paradižnika in fižolovo omako s hrenom.

Fižolova omaka s hrenom

Sestavine: 30 dag čez noč namočenega fižola, 1 srednje velika čebula, 2 stroka česna, 1 velika žlica zabele, kis, 7 dag naribanega hrena.

Priprava: Fižol skuhamo, ga pretlačimo, primešamo segreto zabelo in nekoliko kisa. Jed solimo in popramo. Na koncu dodamo še nariban hren.

Fižolova omaka je odlična prikuha, ki jo postrežemo h kuhani govedini ali pečenim svinjskim rebrcem.

Medene rezine

Sestavine: pol kg namenske moke, pecilni prašek, 20 dag medu, 10 dag mletih orehov, cimet, vanilin sladkor, malo ruma.

Priprava: Moko presejemo, dodamo pecilni prašek, 6 dag sladkorja, med, limonino lupinico, cimet, vanilin sladkor in rum. Masi dodamo še grobo zmlete orehe. Vse skupaj dobro premešamo in pognetemo v testo. Pekač namažemo z maslom, dodamo testo in ga potresemo z grobo narezanimi orehovimi jedrci. Pečemo ga v pečici 45 minut pri 180 stopinjah Celzija. Pečenega narežemo na primerne kose, ga prelijemo z vodo, ki smo jo zmešali z medom, da se pecivo dobro prepoji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 13. september 2016 / 12:11

Protest Slovenije zaradi mejne kontrole

Kranj – Slovenija je Avstriji predala diplomatsko noto, povezano s kontrolo na no­tranji šengenski meji. Ministrstvo za zunanje zadeve ocenjuje, da glede na trenutne razmere mejne kontrole na notra...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 6. november 2009 / 07:00

Po turško v Ostrigi

V nedeljo, 8. novembra, ob 20.30 škofjeloški gimnazijci v MKC Pri Rdeči ostrigi pripravljajo prav poseben turški večer. Predstavili vam bodo Turčijo in njene znamenitosti, kot so jo doživeli sami...

Prosti čas / petek, 6. november 2009 / 07:00

Demolišni v kranjskem bazenu

Demolition group se bodo danes zvečer predstavili kranjskemu občinstvu v kulturnem bazenu ob 22. uri, uro prej bodo oder ogrevali God scard.  ...

Prosti čas / petek, 6. november 2009 / 07:00

Muzikal Broadway

V plesni zasedbi in koreografiji Mojce Horvat ter organizaciji zavoda Nostalgija v večernih in popoldanskih urah od 6. do 8. novembra v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma prihaja Muzik...

Humor / petek, 6. november 2009 / 07:00

Ne, ni bilo tako lahko

V sredo nekaj po dvanajsti so Borut Pahor, Jadranka Kosor in Fredrik Reinfeldt v Stockholmu podpisali arbitražni sporazum o reševanju meje med Slovenijo in Hrvaško. "Kakšen fantastičen dan," je izjavi...

Gospodarstvo / petek, 6. november 2009 / 07:00

Predraga prekinitev pogodbe

Enostranska prekinitev koncesijskih pogodb za upravljanje državnih gozdov bi bila za državo predraga poteza.