Obiskovalci Slovenskega dne so lahko poskusili dobrote, značilne za to območje, ki so jih pripravile domače gospodinje.

Slovenski dan v Dragočajni

V organizaciji Turističnega društva Dragočajna-Moše je v tamkajšnjem kampu potekal Slovenski dan. Predstavili so lokalne jedi, pijačo in običaje.

Dragočajna – »Poskusil sem malo medle in je prav dobra. Jedel je nisem že vrsto let,« je povedal eden izmed obiskovalcev Slovenskega dne, ki ga je v nedeljo v kampu Smlednik v Dragočajni organiziralo Turistično društvo Dragočajna-Moše. »Slovenski dan smo pripravili drugo leto zapored. Namen je predstaviti lokalne jedi, pijačo in običaje, predvsem jedi, ki danes na jedilniku niso več tako pogoste, kot so bile včasih, še posebej mlajši nekaterih sploh ne poznajo več. Poleg tega na ta način želimo združiti domače ljudi ter seveda popestriti dogajanje v kampu. Med drugim lahko poskusite različne sladice, domači kruh, medlo, žgance, lokalne pijače, kot so borovničke, namočene v vinu, v žganju, medico, doma pridelan sok. Vse to je pripravilo okrog dvajset gospodinj iz Dragočajne in Moš,« je pojasnil Miloš Jenko, predsednik TD Dragočajna-Moše.

Domače gospodinje so se resnično potrudile. Izbor jedi je bil pester. »Spekla sem šarkelj in marmornati kolač. Med seboj smo se zmenile, kaj bo katera pripravila. Ker nas je dovolj, to res ni bil problem. Z obiskom smo zadovoljne. Ljudje pridejo in poskusijo. Kogar zanima, povemo tudi, kako se pripravi,« je povedala Majda Zor iz Dragočajne, na vprašanje, če obiskovalci vso hrano dobro poznajo, pa odgovorila: »Večinoma jo, vse pa ne. Ne poznajo prate, pa namaza iz čemaža, tudi medle ne najbolje.« Za prazne želodčke so poskrbeli tudi moški. V kotlu so skuhali 50 litrov ješprenja. »Je že preizkušena zadeva, saj smo ga kuhali že lansko leto in ga ljudje kar niso mogli prehvaliti. Tudi letos je zelo dober. Kuhal se je dve uri. Notri je veliko zelenjave, nazadnje smo dodali tudi nekaj vina, tako da je to najboljša hrana,« je dejal Jože Rozman, rojen sicer v Mošah, živi pa v Vodicah.

Slovenski dan v Dragočajni je bil dobra popestritev dogajanja tudi za goste kampa, ki pa jih je letos manj kot v tem obdobju v preteklih letih, tudi manj od pričakovanj. Glavni razlog je zagotovo slabo vreme, ki je zaznamovalo letošnji junij. Prireditev so popestrili še fokloristi KUD Oton Župančič Sora in godca iz Goričan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 9. januar 2019 / 16:09

Španski kolonialni imperij

Devetega januarja leta 1899 se je Španija s podpisom mirovnega sporazuma z ZDA v Parizu odpovedala svojim kolonijam – Kubi, Filipinom in Portoriku. Tako je izginila ena od takratnih svetovnih veles...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Anketa: Dan za druženje

V soboto je po več krajih potekal Dan druženja in gibanja vseh generacij. Kranjski vrtci so ga organizirali v kranjskem Športnem parku. Obiskovalci so se lahko udeležili pohoda, športno gibalnih iger,...

Kultura / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Ob dnevu muzejev

Ob dnevu muzejev, v sredo, 18. maja, v Gorenjskem muzeju od 10. do 21. ure vabijo na brezplačni ogled stalnih zbirk v Kranju, Bohinjski Bistrici, Studoru in Stari Fužini, potekala pa bodo tudi ja...

Kronika / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Kriminal

Tatvina cipres Kranj - Neznani tatovi so minuli konec tedna v Kranju ukradli okoli 350 sadik ciprese. Lastnika so oškodovali za okoli štiri tisoč evro...

Gospodarstvo / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 2. in...

GG Plus / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Ledeni čaji in napitki

V trgovini najdemo veliko število aromatiziranih čajev, ki jim pa po želji lahko dodamo osebno noto.