Obiskovalci Slovenskega dne so lahko poskusili dobrote, značilne za to območje, ki so jih pripravile domače gospodinje.

Slovenski dan v Dragočajni

V organizaciji Turističnega društva Dragočajna-Moše je v tamkajšnjem kampu potekal Slovenski dan. Predstavili so lokalne jedi, pijačo in običaje.

Dragočajna – »Poskusil sem malo medle in je prav dobra. Jedel je nisem že vrsto let,« je povedal eden izmed obiskovalcev Slovenskega dne, ki ga je v nedeljo v kampu Smlednik v Dragočajni organiziralo Turistično društvo Dragočajna-Moše. »Slovenski dan smo pripravili drugo leto zapored. Namen je predstaviti lokalne jedi, pijačo in običaje, predvsem jedi, ki danes na jedilniku niso več tako pogoste, kot so bile včasih, še posebej mlajši nekaterih sploh ne poznajo več. Poleg tega na ta način želimo združiti domače ljudi ter seveda popestriti dogajanje v kampu. Med drugim lahko poskusite različne sladice, domači kruh, medlo, žgance, lokalne pijače, kot so borovničke, namočene v vinu, v žganju, medico, doma pridelan sok. Vse to je pripravilo okrog dvajset gospodinj iz Dragočajne in Moš,« je pojasnil Miloš Jenko, predsednik TD Dragočajna-Moše.

Domače gospodinje so se resnično potrudile. Izbor jedi je bil pester. »Spekla sem šarkelj in marmornati kolač. Med seboj smo se zmenile, kaj bo katera pripravila. Ker nas je dovolj, to res ni bil problem. Z obiskom smo zadovoljne. Ljudje pridejo in poskusijo. Kogar zanima, povemo tudi, kako se pripravi,« je povedala Majda Zor iz Dragočajne, na vprašanje, če obiskovalci vso hrano dobro poznajo, pa odgovorila: »Večinoma jo, vse pa ne. Ne poznajo prate, pa namaza iz čemaža, tudi medle ne najbolje.« Za prazne želodčke so poskrbeli tudi moški. V kotlu so skuhali 50 litrov ješprenja. »Je že preizkušena zadeva, saj smo ga kuhali že lansko leto in ga ljudje kar niso mogli prehvaliti. Tudi letos je zelo dober. Kuhal se je dve uri. Notri je veliko zelenjave, nazadnje smo dodali tudi nekaj vina, tako da je to najboljša hrana,« je dejal Jože Rozman, rojen sicer v Mošah, živi pa v Vodicah.

Slovenski dan v Dragočajni je bil dobra popestritev dogajanja tudi za goste kampa, ki pa jih je letos manj kot v tem obdobju v preteklih letih, tudi manj od pričakovanj. Glavni razlog je zagotovo slabo vreme, ki je zaznamovalo letošnji junij. Prireditev so popestrili še fokloristi KUD Oton Župančič Sora in godca iz Goričan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 19. avgust 2013 / 13:09

Vaš razgled

Potočni raki so bili priljubljena jed že na dunajskem dvoru. Pred 140 leti so zaradi račje kuge ter kasnejših regulacij in onesnaženja voda skoraj izginili. V času Dravske banovine so jih...

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / torek, 24. junij 2008 / 07:00

Žemljica je spet vroča

Test: Fiat 500 1.4 16V Sport

Avtomobilizem / torek, 24. junij 2008 / 07:00

Toyotini zaposleni so čistili obalo

V podjetju Toyota Adria so se odločili, da bodo Zeleni Mesec, ki je del Toyotine strategije varovanja okolja, obeležili s čistilno akcijo edinega sredozemskega slanega travnika na obali Ankarana,...

Avtomobilizem / torek, 24. junij 2008 / 07:00

Neškodljiv kompromis

Peta generacija najpomembnejšega Seatovega modela niha med športnostjo in udobjem.

Mularija / torek, 24. junij 2008 / 07:00

Varno na cesti tudi med počitnicami

V Mladinskem centru Kotlovnica so pripravili zabaven, a tudi poučen cestni poligon za najmlajše.

Mularija / torek, 24. junij 2008 / 07:00

Konec prve triade

Na začetku prvega razreda sem se imel lepo. Na sredi prvega razreda smo risali črte. Čez nekaj časa je prišla učiteljica Žana. Žana nas je imela do konca prvega razreda. In tako sem se naučil ris...