Prvi hleb novega sira so slavnostno prerezali župan Franc Kramar, Jože Cvetek in Branko Ravnik.

Bohinjska sirarna predstavila prvi sir

Po vnovičnem zagonu Bohinjske sirarne je prvi sir že dozorel za pod zob.

Srednja vas v Bohinju – V soboto je Bohinjska sirarna odprla svoja vrata in predstavila prvi bohinjski sir, ki je dozorel po vnovičnem zagonu dejavnosti. Prireditev je bila prava paša za oči in na koncu tudi za usta. Nastopili so predstavnici Društva kmečkih žena in deklet iz Srednje vasi s krajšim skečem, folklorna skupina Kulturnega društva Srednja vas, sekcija trobil Godbe Bohinj in citrarka Tjaša Repinc. Seveda pa je bilo med množico sira željnih domačinov in tudi drugih obiskovalcev Bohinja tudi nekaj tistih, ki so ob tako pomembnem dogodku spregovorili tudi nekaj besed.

»Danes je prav poseben dan, ki pomeni izziv za prihodnost, ob enem pa tudi spoštovanje do tradicije, na kateri temelji posel,« je zbranim v pozdravnem nagovoru povedal direktor Bohinjske sirarne Primož Cvetek. Njegov oče in solastnik sirarne ter tudi občinski svetnik Joža Cvetek pa je dejal, da je bil zaradi truda prednikov, ki so sirarno postavili, ter zaradi kakovosti in priljubljenosti bohinjskega sira prepričan, da je potrebno »na kakršne koli način naše sirarstvo rešiti in ohraniti.«

»Po zaslugi družine Cvetek, ki je šla korajžno v zadevo, ki je tržno zelo tvegana, se je danes v Bohinju zgodil čudež,« je povedal bohinjski župan Franc Kramar, ki je prepričan, da se bodo na ta način obdržali tudi bohinjski kmetje in se bo ohranila kulturna krajina, ki je s sirarstvom posredno povezana. Pozval pa je tudi vse bohinjske kmete, naj mleko svojih krav oddajajo Bohinjski sirarni. »Mislim, da je v Bohinju skrajni čas, da se pozabijo stare zamere in da se začne zreti v prihodnost z neko novo vizijo. Naših kupcev prav nič ne zanima, kakšne razmere so v Bohinju v medsebojnih odnosih, in bodo po naših proizvodih posegali samo, če bodo ti kakovostni,« je povedal Branko Ravnik, predstavnik ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Po nagovorih so si obiskovalci lahko ogledali tudi notranjost sirarne in izvedeli, kako se bohinjski sir pravzaprav prideluje. Pred sirarno pa so si po ogledu lahko privoščili dobro malico z veliko novega bohinjskega sira ter tudi sladko smetano z jagodami in sladoled iz smetane z okusom kave. Kdor je želel, pa je lahko novi bohinjski sir tudi že kupil. Tudi v prihodnje se ga bo dalo v sirarni vedno kupiti, kmalu pa bo tudi na policah trgovin.

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 13. september 2021 / 10:31

Ker je v igri denar, je tudi interesov veliko

V preteklosti, ko sta ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vodila minister Dejan Židan in kasneje ministrica Aleksandra Pivec, so gorenjski kmetje večkrat tarnali, češ: »Minis...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 29. december 2009 / 07:00

Petrove jaslice tokrat drugačne

Na Povljah nad Trstenikom Romjev Peter že devet let postavlja jaslice na prostem.

Slovenija / torek, 29. december 2009 / 07:00

Počastili dan samostojnosti in enotnosti

Dan samostojnosti in enotnosti je eden najpomembnejših praznikov naše države. Na osrednji državni proslavi slavnostni govornik predsednik vlade Borut Pahor.

Kranj / torek, 29. december 2009 / 07:00

Kje parkirati in za kakšno ceno?

To se v zadnjih mesecih sprašujejo prebivalci Župančičeve ulice v Kranju, ki so zaradi uvedbe plačljivih parkirišč ostali brez možnosti brezplačnega parkiranja.

Šport / torek, 29. december 2009 / 07:00

Hitri Jerman razveselil z zmago

Tržičan Andrej Jerman je na zadnji tekmi svetovnega pokala alpskih smučarjev v tem koledarskem letu sebe in številne navijače razveselil z zmago na smuku v Bormiu.

Gospodarstvo / torek, 29. december 2009 / 07:00

Sv. Štefan požegnal živino

Tradicijo blagoslova živine na štefanovo oživljajo v številnih gorenjskih krajih. Na Križu pri Komendi hranijo votivne figurice konj, stare tristo let.