Bohinjska sirarna predstavila prvi sir
Po vnovičnem zagonu Bohinjske sirarne je prvi sir že dozorel za pod zob.
Srednja vas v Bohinju – V soboto je Bohinjska sirarna odprla svoja vrata in predstavila prvi bohinjski sir, ki je dozorel po vnovičnem zagonu dejavnosti. Prireditev je bila prava paša za oči in na koncu tudi za usta. Nastopili so predstavnici Društva kmečkih žena in deklet iz Srednje vasi s krajšim skečem, folklorna skupina Kulturnega društva Srednja vas, sekcija trobil Godbe Bohinj in citrarka Tjaša Repinc. Seveda pa je bilo med množico sira željnih domačinov in tudi drugih obiskovalcev Bohinja tudi nekaj tistih, ki so ob tako pomembnem dogodku spregovorili tudi nekaj besed.
»Danes je prav poseben dan, ki pomeni izziv za prihodnost, ob enem pa tudi spoštovanje do tradicije, na kateri temelji posel,« je zbranim v pozdravnem nagovoru povedal direktor Bohinjske sirarne Primož Cvetek. Njegov oče in solastnik sirarne ter tudi občinski svetnik Joža Cvetek pa je dejal, da je bil zaradi truda prednikov, ki so sirarno postavili, ter zaradi kakovosti in priljubljenosti bohinjskega sira prepričan, da je potrebno »na kakršne koli način naše sirarstvo rešiti in ohraniti.«
»Po zaslugi družine Cvetek, ki je šla korajžno v zadevo, ki je tržno zelo tvegana, se je danes v Bohinju zgodil čudež,« je povedal bohinjski župan Franc Kramar, ki je prepričan, da se bodo na ta način obdržali tudi bohinjski kmetje in se bo ohranila kulturna krajina, ki je s sirarstvom posredno povezana. Pozval pa je tudi vse bohinjske kmete, naj mleko svojih krav oddajajo Bohinjski sirarni. »Mislim, da je v Bohinju skrajni čas, da se pozabijo stare zamere in da se začne zreti v prihodnost z neko novo vizijo. Naših kupcev prav nič ne zanima, kakšne razmere so v Bohinju v medsebojnih odnosih, in bodo po naših proizvodih posegali samo, če bodo ti kakovostni,« je povedal Branko Ravnik, predstavnik ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Po nagovorih so si obiskovalci lahko ogledali tudi notranjost sirarne in izvedeli, kako se bohinjski sir pravzaprav prideluje. Pred sirarno pa so si po ogledu lahko privoščili dobro malico z veliko novega bohinjskega sira ter tudi sladko smetano z jagodami in sladoled iz smetane z okusom kave. Kdor je želel, pa je lahko novi bohinjski sir tudi že kupil. Tudi v prihodnje se ga bo dalo v sirarni vedno kupiti, kmalu pa bo tudi na policah trgovin.