Z majhnim vplivom človeškega faktorja so se kipu povečale aktualnost, množičnost in živahnost. (Foto: Luka Stare)

Oscar in Eduard

Wilde in Vilde. Prvi svetovno znan, drugi znan Estoncem. Kot prijatelja na klopci, čeprav se nista nikoli srečala.

Do simpatičnega univerzitetnega mesta Tartu ni bilo daleč. Estonska študentska prestolnica med šolskim letom menda cveti od študentarije, ne samo domače, Tartu vse bolj postaja tudi zanimiv cilj študentskih izmenjav med univerzami različnih evropskih držav. Mesto me je navdušilo. Pravzaprav sem prvič slišal zanj, tudi daljši sprehod po mestu nam ni postregel s kakšno prav posebno znamenitostjo, na koncu pa smo vsi dobili občutek, da je, če že greste v Estonijo, nujno obiskati tudi Tartu.

Navdušeni smo bili nad nekaj zanimivimi kipi, ki so vsi po vrsti nekaj posebnega. Pred mestno hišo je kip zaljubljencev. Arhitekt, ki se je ukvarjal s prenovo hiše in trga, je menda nekoč videl mlad zaljubljen par pod dežnikom. Ta ga je tako impresioniral, da je sredi trga želel imeti tak kip sredi fontane. Prav je imel, tako rekoč ni turista, ki se ne bi želel slikati pred njim. Prav hecen se nam je zdel kip očeta in sina. Oče v naravni velikosti za roko drži svojega sina, čigar kip je enako velik kot očetov, le da je upodobljen kot dojenček. Tudi mi smo se prijeli z njima za roke. Pravi biser pa je bil kip Oscarja Wilda in Eduarda Vildeja na klopci. Sicer sodobnika, prvi svetovno znan irski pisatelj, drugi estonski pisatelj, za katerega vedo predvsem Estonci, ki pa se sploh nikoli nista osebno srečala. Jasno, vsi se slikajo ob kipu, naša mala ekipa pa je vsej zadevi dodala še majhen slovenski dodatek (glej sliko). Pri tem se mi vsiljuje misel, kaj narediti, da bo tudi v Kranj prihajalo več turistov. Več ne izdam, mogoče bom pa kdaj pisal projekt turističnega razvoja Kranja. Kdo ve? Mi smo se spravili v pivnico z imenom Al Capone, v kateri je bilo na izbiro prek 30 vrst piva iz različnih držav. Poskusili smo jih nekaj. (Prihodnjič: proti Talinu)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 16. julij 2016 / 22:07

Mramor presenetil z odstopom

Dušan Mramor je v sredo presenetljivo odstopil z mesta ministra za finance, kot pravi, iz razloga izrazito osebne narave.

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Čar renesančnih oblačil

Nekaj časa je že minilo, odkar je bila v škofjeloški Kašči razstava Oblačilna kultura 16. stoletja.

Splošno / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Zbrali so se na dobrodelnem teku

V športnem parku za Osnovno šolo Škofja Loka - Mesto so se prejšnji petek zbrali številni loški športni navdušenci, ki so se udeležili prvega dobrodelnega teka.

Škofja Loka / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Jubilej loških lokostrelcev

Loški lokostrelci so v zadnjih dvajsetih letih domov prinesli številne pokale in kolajne, ponosni pa so tudi, da so smetišče na Kamnitniku spremenili v enega najlepših strelišč v Sloveniji.

Škofja Loka / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Gora hotela obdržati letalo

Sanacijo kraja letalske nesreče na gori San Pietro na Korziki so pomagali izvajati tudi pripadniki GRS Škofja Loka. Njihov vodja Zvonko Korenjak pravi, da jih je spremljalo tako nemogoče vreme, kot bi...

Splošno / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Gostili so angleške učence

Osnovna šola Škofja Loka Mesto je predstavila svojo mednarodno dejavnost. V tem šolskem letu sodeluje v štirih mednarodnih projektih, ki jih je s sodelavci predstavil ravnatelj Marko Primožič.