Kjer se dela, je Ciril zraven

Ciril Peternel, kmet iz Drage, je dobitnik srebrnega grba občine Škofja Loka. Zanj so ga predlagali kolegi svetniki krajevne skupnosti Trata.

Ciril Peternel je v vaseh na desnem bregu Sore eden od nosilcev in pobudnikov družbenega dela. Kot člana sveta krajevne skupnosti Trata že dolgo sodeluje v vaških odborih za asfaltiranje, vodovod, telefonijo, sodeloval je pri gradnji avtobusne postaje Draga, tamkajšnjem odlagališču komunalnih odpadkov, pri reševanju odnosov s sosednjo krajevno skupnostjo Sora v občini Medvode. Pravi, da je na čelu vaške skupnosti prav toliko mandatov kot sedanji škofjeloški župan. Več desetletij je v upravnem odboru Kmetijske zadruge Škofja Loka.

»Kjer se kaj dogaja, vedno sem zraven,« pravi Ciril Peternel, ki ga ljudje cenijo in imajo radi tudi zaradi pozitivne energije, ki jo širi mednje. Ko ga vprašamo, ali je bilo pri odlagališču odpadkov v Dragi težko miriti razgrete duhove, je dejal: »Težave rešujemo na pozitiven način, vedno se dogovarjamo. V zvezi z odlagališčem sem bil pobudnik, da so ljudje dobili rento. Doslej še ni prišlo do trenj med vaščani, občino in komunalo.«

Ciril je tudi gasilec, več mandatov je bil predsednik PGD Gosteče ali pa član upravnega odbora. Ob opravljanju kmetijske dejavnosti in ob aktivnem družbenem delu pa ima vedno čas tudi za šport in rekreacijo. Je ustanovni član športnega društva Pungert, ki vključuje kolesarjenje, tek, pohodništvo in smučanje. Vselej sodeluje pri pripravi veleslaloma krajanov KS Trata (minulo zimo so organizirali že enajstega).

Kako sprejema priznanje, za katerega so ga predlagali člani sveta KS Trata?

»Z velikim veseljem sprejemam priznanje, saj kaže, da ljudje cenijo preteklo opravljeno delo v krajevni skupnosti. Kot kmet pa sem še bolj pozitivno presenečen, da se s tem spomnijo nekoga s podeželja,« je vesel in počaščen Ciril Peternel. K sodelovanju v družbenem delu ga je vselej gnala potreba, da skupaj z drugimi naredi kaj dobrega za skupnost. »Ne bom prenehal, priznanje mi daje še večjo spodbudo,« zagotavlja nagrajenec.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 16. julij 2009 / 07:00

Po Jančmanu poimenovali pot

V soboto je bilo na Zelenici srečanje v spomin na Janeza Jermana, preminulega očeta smukača Andreja Jermana.

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 23. oktober 2007 / 07:00

Svetniki SD kritično o vodenju sej

Kranj - Kranjski mestni svetniki iz vrst SD so včeraj sklicali novinarsko konferenco, na kateri so opozorili na zadnjo sejo mestnega sveta. Aleksander Ravnikar je menil, d...

Slovenija / torek, 23. oktober 2007 / 07:00

V drugi krog Peterle in Türk

Prvi krog volitev je končan, predsednika republike Slovenije pa bomo dobili šele po 11. novembru, ko se bosta za ta položaj potegovala Lojze Peterle in Danilo Türk.

Zanimivosti / torek, 23. oktober 2007 / 07:00

V Komendi bodo živeli zdravo

Občina bo skupaj z območnim zavodom za zdravstveno varstvo v naslednjih mesecih izvedla projekt Živimo zdravo.

Železniki / torek, 23. oktober 2007 / 07:00

Za večjo poplavno varnost

Odbor prebivalcev naselja Na Plavžu za nujno samopomoč zahteva zagotovitev poplavne varnosti, nasprotuje pa gradnji obvoznice skozi Železnike po predlaganem načrtu.

Kronika / torek, 23. oktober 2007 / 07:00

Nov helikopter za nadzor meje

Letalska policijska enota na Brniku ima odslej na uporabo dva sodobno opremljena helikopterja za nadzor šengenske meje.