Proslavili jubilej Muzejskega društva

Muzejsko društvo Škofja Loka je bilo ustanovljeno julija 1937, člani društva pa so zbirali muzejsko, arhivsko, umetnostno, folklorno in drugo gradivo.

Dve leti pozneje so v Rotovžu na Mestnem trgu odprli muzejsko zbirko, s čimer je bil ustanovljen Loški muzej. Nastal je tudi arhiv, ki je vključen v Zgodovinski arhiv Ljubljana. Člani društva so bili zelo dejavni na področju spomeniškega varstva, izobraževanja in izdajanja domoznanskih publikacij. Leta 1954 je muzejsko društvo začelo izdajati domoznanski zbornik Loški razgledi. Izdaja tudi Doneske in Vodnike po loškem ozemlju. V zadnjem desetletju organizira Blaznikove večere, tematska predavanja, poimenovana po prvem predsedniku muzejskega društva. V sedmih desetletjih obstoja je društvo prejelo Valvasorjevo nagrado, veliko plaketo občine Škofja Loka in red zaslug za narod s srebrnimi žarki. Sedemdesetletnico društvo praznuje letos. 11. junija so na slovesnosti na Loškem gradu podelili listino častnega občana dr. Francetu Štuklu in predstavili monografijo Pisana Loka Škofja Loka avtorja Franceta Steleta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 25. julij 2011 / 07:00

Plesno družabni večeri v Kamniku

V kavarni Veronika v Kamniku so oživili poletne plesne družabne večere, ki bodo potekali vsak petek zvečer od 20. do 24. ure. Ob lepem vremenu na vrtu, ob slabem pa v notranjih prostorih kavarne....

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Čar renesančnih oblačil

Nekaj časa je že minilo, odkar je bila v škofjeloški Kašči razstava Oblačilna kultura 16. stoletja.

Splošno / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Zbrali so se na dobrodelnem teku

V športnem parku za Osnovno šolo Škofja Loka - Mesto so se prejšnji petek zbrali številni loški športni navdušenci, ki so se udeležili prvega dobrodelnega teka.

Škofja Loka / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Jubilej loških lokostrelcev

Loški lokostrelci so v zadnjih dvajsetih letih domov prinesli številne pokale in kolajne, ponosni pa so tudi, da so smetišče na Kamnitniku spremenili v enega najlepših strelišč v Sloveniji.

Škofja Loka / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Gora hotela obdržati letalo

Sanacijo kraja letalske nesreče na gori San Pietro na Korziki so pomagali izvajati tudi pripadniki GRS Škofja Loka. Njihov vodja Zvonko Korenjak pravi, da jih je spremljalo tako nemogoče vreme, kot bi...

Splošno / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Gostili so angleške učence

Osnovna šola Škofja Loka Mesto je predstavila svojo mednarodno dejavnost. V tem šolskem letu sodeluje v štirih mednarodnih projektih, ki jih je s sodelavci predstavil ravnatelj Marko Primožič.