Triglavanka Nika Karlina Petrič je na Špelinem in Vesninem memorialu zmagala v disciplinah 800 metrov prosto in 200 metrov mešano, njen klubski prijatelj Anže Čuden pa je bil drugi na 800 metrov prosto.

V enem tednu dve tekmovanji

Plavalni klub Merit Triglav Kranj je pripravil 24. Špelin in Vesnin memorial, za organizacijo zimskega absolutnega državnega prvenstva pa so poskrbeli pri KPD Zvezda.

Kranj – V dobrem tednu sta bili v olimpijskem bazenu v Kranju kar dve veliki plavalni prireditvi. Na prvi se je zbralo več kot šeststo tekmovalcev iz Slovenije in tujine, turnir mladih plavalnih upov pa pri kranjskem Triglavu vsako leto v novembru organizirajo v spomin prezgodaj umrlih odličnih plavalk Špele Rebolj in Vesne Praprotnik. »Doslej je tekmovanje nosilo ime zgolj po Špeli, čeprav smo se ob njem vedno spomnili obeh naših tekmovalk, ki ju je čakala lepa tekmovalna kariera, a sta v tragičnih nesrečah obe umrli. Tako smo se letos odločili, da tudi uradno ime tekmovanja mladih plavalnih upov razširimo na Špelin in Vesnin memorial,« je ob tekmovanju mladih v kranjskem bazenu povedal predsednik Plavalnega kluba Merit Triglav Darjan Petrič, ki je ponosno ob bazenu spremljal nastope mladih Triglavovih upov, posebno hčerke Nike Karline, ki bo pri komaj petnajstih letih konec tega tedna prvič nastopila tudi na evropskem članskem prvenstvu v kratkih bazenih v Debrecenu. Nika Karlina Petrič je namreč dosegla najboljši posamični izid mitinga, saj je 800 metrov prosto preplavala s časom 8:49,92, s tem rezultatom pa je slavila tudi v memorialni disciplini, v kateri je blestela pokojna Špela Rebolj. Med fanti je memorialni disciplini 800 metrov prosto zmagal Madžar Balint Csaki. V Vesnin spomin so tekmovalci nastopili na 100 metrov delfin, kjer je med fanti slavil Robert Žbogar (PK Žito Gorenjka Radovljica), med dekleti pa Ilirijanka Sofija Djelič. Na tekmovanju so se izkazali tudi mnogi ostali mladi plavalci in plavalke, čeprav so nekateri najboljši istočasno Slovenijo zastopali na šesteroboju v Romuniji.

Le pet dni po Špelinem in Vesninem memorialu pa je kranjski olimpijski bazen gostil še zimsko absolutno državno prvenstvo, za organizacijo pa so poskrbeli člani KPD Zveza. Svoje moči in pripravljenost so štiri dni v osemnajstih ženskih in osemnajstih moških disciplinah ter štafetah merili vsi najboljši slovenski plavalci in plavalke (raze tistih, ki študirajo v tujini), njim pa so se pridružili tudi štirje tujci. Največ zmag so si po zaslugi odličnih Sare Isakovič, Luka Turka, Robija Žbogarja, Anje Klinar in Nine Cesar priplavali tekmovalci Žita Gorenjke Radovljice, ki so v posamičnih disciplinah slavil kar devetnajstkrat in štirikrat v štafetah, dobro pa so se odrezali tudi plavalci in plavalke kranjskega Triglava, saj je Simon Bizjan slavil na 100 in 200 metrov prsno, Urša Mohorič je bila najboljša na 50 in 100 metrov hrbtno, Marko Milenkovič je zmagal na 200 in 400 metrov mešano, Emil Tahirovič na 50 metrov prsno, štafeta Merit Triglava pa je zmagala na 400 metrov mešano.

Na absolutnem državnem prvenstvu so plavalci in plavalke postavili tudi nekaj državnih rekordov. Tako je Luka Turk odplaval rekorda na 200 metrov delfin in na 800 metrov prosto (popravil je rekord Darjana Petriča iz leta 1983), v rekordna je bila ženska radovljiška štafeta na 4 x 200 metrov prosto, zadnji dan tekmovanja pa sta se z rekordoma na 100 metrov delfin in 1500 metrov prosto izkazali še Sara Isakovič in Nina Cesar. Nekaj rekordov v svojih kategorijah so postavili tudi mlajši tekmovali, med njimi tudi mlada Triglavanka Urša Bežan pri deklicah na 400 metrov prosto, ter njen starejši klubski prijatelj Jan Karel Petrič, ki je popravil kadetska rekorda na 800 in 1500 metrov prosto.

»Organizacija štiridnevnega tekmovanja je kar naporna, saj je ob vsem tudi veliko administracije. Mislim pa, da smo tekmovanje izpeljali korektno, vsaj trenerji so nas pohvalili in sam mislim, da absolutno državno prvenstvo pri nas ni bilo zadnjič. Tudi rezultati plavalcev in plavalk so bili zelo dobri in to je dober obet za vse, ki se bodo v naslednjih mesecih udeležili velikih tekmovanj. Najboljše namreč v novi sezoni čaka vrsta pomembnih prvenstev, od bližnjega v Debrecenu, do evropskega prvenstva v 50-metrskih bazenih, svetovno prvenstvo v 25-metrskih bazenih in nato še olimpijske igre,« je po absolutnem prvenstvu povedal nekdanji šampion, sedaj pa predsednik KPD Zvezda Borut Petrič.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 12. april 2017 / 12:50

Rekreativci lovijo normo

Brezplačno testiranje v sklopu projekta Moja olimpijska norma je bilo v soboto v Kranju. Trener Roman Kejžar je udeležencem na podlagi Cooperjevega tekaškega testa določil olimpijsko normo, ki jo bodo...

Objavljeno na isti dan


Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Ko gre za zlorabo, nikoli ne potrpimo!

"Na primer moški pije in ženske kar trpijo. To ne gre," pravi terapevt Drago Jerebic iz Zakonskega in družinskega inštituta Krog.

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Pogumni Jezerjan spet doma

Alpinistični smučar Davo Karničar je ob vrnitvi z Antarktike doživel veličasten sprejem na letališču Brnik. Ob ženi Petri in sinu Izidorju so ga tam pričakali drugi svojci in znanci.

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Jezerska zastava na afriškem vrhu

Že dolgo je v nas tiho tlela ideja, da bi se odpravili na skupno potovanje, kjer bi združili vse naše hobije; plezanje, hribolazenje in deskanje na snegu. Po tehtnem premisleku smo se odločili za dalj...

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Naj bo tudi drugo leto požarno varno

Prostovoljno gasilsko društvo Jezersko je vse leto pripravljeno na morebitne intervencije. Prav tako se aktivno vključujemo na vseh področjih dela v občini. Sodelujemo skoraj na vseh prireditvah...

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Planinci pred pomembnimi jubileji

Vse Jezerjane lepo vabim na občni zbor, ki bo konec februarja 2007.