V teh dneh si vulkanizerji manejo roke zaradi povečanega obsega dela. (Foto: Gorazd Kavčič)

Zimska oprema je že obvezna

Od včeraj in do 15. marca oziroma dlje, če bodo na cestah še vladale zimske razmere, je v Sloveniji (razen na Primorskem) obvezna uporaba zimske opreme na vseh motornih vozilih.

Kranj - Na obvezno uporabo zimske opreme na motornih vozilih v zadnjih dneh opominjajo dolge vrste pred vulkanizerskimi delavnicami, saj se mnogi za zamenjavo letnih pnevmatik z zimskimi odločajo v zadnjem trenutku. Policija sicer ugotavlja, da večina voznikov spoštuje zakonsko določilo o obvezni zimski opremi, zato vsaj na Gorenjskem v prihodnjih dneh ni pričakovati, da bi policisti izvajali poostrene nadzore nad ustreznostjo opreme motornih vozil.

»Vozniki so se sedaj že tako navadili na uporabo zimske opreme, da posebnega poostrenega nadzora ni treba več izvajati, tudi v nadzorih, ki smo jih izvedli v preteklosti, se je pokazalo, da kršiteljev ni veliko. Policisti bodo tako preverjali pnevmatike ob redni kontroli prometa. Običajno je tako, da tiste, ki ne spoštujejo zahteve po zimski opremi, prehiti prvi sneg. Voznika, ki bo na ta način povzročil zastoj na cesti, bomo v tem primeru kaznovali s 417 evri globe. Za neuporabo zimske opreme je sicer predpisana globa 125 evrov,« je pojasnil Boštjan Omerzel, inšpektor za promet na Policijski upravi Kranj. Pravne osebe se zaradi neustrezne zimske opreme kaznujejo z globo najmanj 1.251 evrov (odgovorna oseba najmanj 125 evrov), če je zaradi tega oviran ali onemogočen promet pa z globo najmanj 4.172 evrov (odgovorna oseba najmanj 417 evrov).

Po pravilniku o napravah in opremi vozil v cestnem prometu se za zimsko opremo osebnih motornih vozil štejejo zimske pnevmatike (z oznako M+S) na vseh kolesih ali poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki. Kanali dezena pnevmatik, ki štejejo v zimsko opremo, morajo biti globoki najmanj tri milimetre.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 5. december 2019 / 13:48

Steklo, oglje, sol v harmoniji

Avla kranjske območne enote Zavarovalnice Triglav bo v decembru v znamenju Simfonije v črno-belem, kot je zapisano v naslovu prostorske postavitve multimedijske umetnice Mirande Rumina.

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 26. junij 2018 / 16:57

Zdravi poškodbo in pestuje

Smučarski skakalec Peter Prevc je po kratkih počitnicah odšel na operacijo gležnja, pred kratkim pa je postal tudi oče.

Šport / torek, 26. junij 2018 / 16:56

Matej Mohorič je državni prvak

Kranj – Minulo nedeljo je v Mirni Peči potekalo letošnje državno prvenstvo v kolesarstvu. Med člani je zmagal Matej Mohorič iz Podblice, kolesar ekipe Bahrain-Merida. Do svojega prvega naslova v čl...

Kultura / torek, 26. junij 2018 / 16:53

Kresnik že četrtič Jančarju

Kresnika za najboljši roman z letnico 2017 je v soboto zvečer na že tradicionalni prireditvi na Rožniku četrtič doslej prejel Drago Jančar, tokrat za roman In ljubezen tudi.

Zanimivosti / torek, 26. junij 2018 / 16:52

Ponosni Slovenci

Slovenija z dnevom državnosti obeležuje 25. junij 1991, ko je postala samostojna država. Mimoidoče smo povprašali, kaj jim ta praznik in tudi lastna država pomenita ter ali smo v letih sam...

Škofja Loka / torek, 26. junij 2018 / 16:48

Jadranje za jutri

Šest učenk in učencev OŠ Jela Janežiča je nedavno v okviru projekta Jadranje za jutri jadralo po čudovitem Kvarnerju.