"Raziskovati portale tržiških vrat je bilo zelo zanimivo," pravijo Anja Golmajer, Neža Šlibar in Lara Jukič, petošolke iz Kovorja. (Foto: Tina Dokl)

Portali tržiških vrat

Učenci iz Kovorja so navdušili s projektom Portali tržiških vrat. Razstava v Kurnikovi hiši bo na ogled do konca poletja.

Pred nedavnim so učenci podružnične šole Kovor presenetili z zanimivim projektom o smučarjih iz Tržiča in okolice, tokrat pa so se petošolci lotili raziskovanja portalov tržiških vrat, ki so ena od posebnosti mesta. Projekt so minuli petek predstavili v atriju občine in Kurnikovi hiši, kjer je na ogled razstava, ki prikazuje portale vrat in njihove pomanjšane replike, ki so jih učenci oblikovali iz gline in odlili iz mavca. »Želela sem, da bi otroci spoznali zgodovinsko ozadje, ki je spodbudilo ljudi, da so začeli hiše graditi prav na tem mestu. Skozi zgodbe ljudi, ki jih je Viktor Kragl zapisal v Zgodovinskih drobcih župnije Tržič, smo spoznavali, s čim so se ukvarjali, kako so se preživljali. Še posebej pa so nas navdušili portali. Najprej smo jih fotografirali in jih v pomanjšanjem merilu oblikovali iz gline. Na osnovi tega smo naredili kalupe, jih odlili v mavcu in patinirali,« je strnila vodja projekta Irma Lipovec.

Portali tržiških hiš so večinoma nastali v 19. stoletju, nekateri pa še pred tem. Največ je izdelanih iz zelenega tufa, mehke kamnine iz vulkanskega pepela, kristalov in magmatskih kamenin. Portali s svojo pestrostjo in oblikovno domiselnostjo bogate življenje fasadnih oblik uličnih nizov mestnega prostora, je v knjižici, ki je izšla ob tej priložnosti, zapisala Melanija Primožič, direktorica Tržiškega muzeja: »Izdelala jih je Kocjančičeva kamnoseška delavnica na Črnivcu pri Brezjah, ki je prav z izdelavo omenjenih izdelkov dosegla enega izmed vrhov svoje kamnoseške dejavnosti. Portali, prežeti z oblikovalskimi kanoni empira, pripovedujejo s svojim skorajda fantastičnim izrazom zgodovino in kažejo bogastvo oblik, ki jim ni para v slovenskem prostoru.«

Nad projektom in otroškimi izdelki je bil navdušen tudi tržiški župan Borut Sajovic, ki ugotavlja, da bi bile pomanjšane replike portalov, odlite iz mavca, in knjižnice lahko zelo lična promocijska darila občine.

Po petkovi predstavitvi projekta so učenci obiskovalce popeljali po mestnem jedru in jim razkrili zgodbe posameznih hiš, program pa so popestrili še Folklorna skupina Karavanke, tržiški muzealci, otroci iz vrtca Bistrica, starodobniki iz Kovorja in Bistrice ter Konjeniško društvo Naklo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / četrtek, 7. julij 2011 / 07:00

Bo Občina Jesenice stranka v postopku?

Jesenice - Valentina Gorišek, vodja oddelka za okolje in prostor na Občini Jesenice, je na seji občinskega sveta prejšnji teden povedala, da je Občina Jesenice dala vlogo na Agencijo RS za...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 29. september 2021 / 16:54

Slivov zavitek in ovsene ploščice

Slive uporabimo za marmelado ali krompirjeve cmoke, a kako dobre so šele, če iz njih pripravimo zavitek.

Gorje / sreda, 29. september 2021 / 16:50

O koncesiji za vlečnice na Zatrniku niso odločali

Gorje – Gorjanski občinski svet prejšnji teden na seji ni obravnaval odloka o koncesiji za obstoječe žičniške naprave na Zatrniku. Točko so umaknili z dnevnega reda, ker po županovih besedah odlok...

Domžale / sreda, 29. september 2021 / 16:50

V središču Domžal dve garažni hiši?

Idejna rešitev ureditve makadamskega parkirišča v središču Domžal je znana, a besedo bodo imeli tudi občani.

Gospodarstvo / sreda, 29. september 2021 / 16:49

Izbrali kmetico leta

Med kandidatkami za laskavi naziv sta bili tudi Valentina Brlec in Vera Lukan iz Društva podeželskih žena Tuhinjske doline.

Nasveti / sreda, 29. september 2021 / 16:48

Pravilno shranjevanje semen

Praše – Seme moramo pravilno shranjevati, da ohrani kalivost, od katere je odvisen naš pridelek v prihodnjem letu. »Shranjujemo ga na suhem in hladnem mestu in ga moramo, preden ga shranimo, dobro...